ketonen in urine

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid ketonen in urine

Dit onderwerp bevat 20 reacties, heeft 9 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  ruud 4 jaren, 6 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 21)
 • Auteur
  Berichten
 • #4304

  Anoniem

  Van de verloskundige moest ik mijn urine laten controleren bij de dokter omdat ik misschien blaasontsteking had. Ik had zondag last van mn rug enz. Vanochtend urine getest en mijn urine is schoon. Alleen zei de dokter dat er wel veel ketonen in zaten. Ik moest meer drinken om afvalstoffen kwijt te raken. Het was overigens wel ochtendurine dus dat is ook geconcentreerder dus meer ketonen? wat houdt het nou precies in? en wat moet ik doen?

  #89147

  Anoniem

  Zit jij op een laag khd dieet? Dan is het logisch dat er in de (ochtend) urine meer ketonen zitten dan bij mensen die dat niet doen.

  #89148

  Anoniem

  Ja ik probeer laag in koolhydraten te zitten, dat heb ik hier geleerd haha. Vetten, eiwitten en dan koolhydraten dat is mijn rijtje waar ik me aan houd! maar is het erg dat er dan veel ketonen inzitten? ik moest meer drinken zei de dokter. Als ik lees op internet over ketonen in urine nou dan schrik ik wel een beetje…

  #89149

  Anoniem
  Quote:
  Als ik lees op internet over ketonen in urine nou dan schrik ik wel een beetje…

  Echt waar? Wat staat er dan?

  Het lijkt mij niet erg, het is gewoon een bijverschijnsel van in de vetverbranding zitten.

  Of wordt er gesproken over keto-acidose?

  #89150

  Anoniem

  ja inderdaad dat het over kan gaan in keto-acidose. Kan dat nu ook bij mij gebeuren? Ik voel me verder wel goed! maar ik word er een beetje bang van, ook omdat ik zwanger ben. Is het nu goed of niet? Wat u erover zegt dan is komt het gewoon omdat wij warf eten en is dus normaal, maar wordt in de reguliere geneeskunde niet als normaal gezien.

  Dit lees ik op internet:

  Ketonen zijn een brandstof voor de hersenen. Normaal gesproken gebruiken de hersenen glucose (suiker) als brandstof, maar als door een bepaalde ziekte er niet genoeg glucose door de hersenen gebruikt kan worden, dan worden er ketonen gemaakt en gebruiken de hersenen deze ketonen als energiebron. Ketonen zijn zuur en als er veel ketonen gemaakt moeten worden, dan wordt het bloed ook zuur (ketoacidose heet dat). Daar voelt de patient zich ziek van. Er moet iets aan de oorzaak gedaan worden, anders kan de patiënt overlijden.

  Normaal:

  Gezonde personen hebben nauwelijks ketonen in hun bloed en urine.

  Verhoogd:

  Er zijn verschillende oorzaken van verhoogde ketonen. De meest voorkomende oorzaak is een nieuw ontstane of een ontregelde suikerziekte. Ketonen kunnen ook verhoogd zijn na langdurig vasten (bijvoorbeeld door veel overgeven). Maar ketonen kunnen ook verhoogd zijn bij zeldzame erfelijke metabole aandoeningen. Bij zulke aandoeningen is er bijvoorbeeld een stoornis in de aanmaak van glucose. Ook een bijnier die niet goed werkt kan de oorzaak zijn.

  #89151

  Mojita
  Lid

  Hoi Petrah, ik ben daar ook wel benieuwd naar. Heb ook daarover gelezen, zou de ketoacidose dan weer één van de vele fabeltjes zijn of is het waar? Ikzelf heb sinds ik koolhydraatarm eet, vooral ‘s avonds een verhoogde hartslag, iets van 100 per minuut 😕

  #89152

  Anoniem

  Keto-acidose is een toestand die alleen bij mensen met diabetes voorkomt.

  Het gaat gepaard met en hoge bloedsuikers en ketonen.

  Quote:
  Als bij het meten de bloedsuikers te hoog zijn en er sprake is van een hoog gehalte van ketonen dan is dat een zeer sterke aanwijzing dat de voorradige glucose niet wordt verbrand en het lichaam daarom noodgedwongen tot vetverbranding is overgegaan. Als er zowel te hoge bloedsuikers als een grote hoeveelheid ketonen aan te tonen zijn is er sprake van keto-acidose

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Keto-acidose

  Moijta, dat heb ik vroeger ook wel eens gehad toen ik low carb ging.

  Dat heeft denk ik te maken met de bijnieren of aanpassingen naar een vetverbranding.

  Zie ook mijn post op het “insuline-resistentie” topic.

  Het heeft volgens mij iig niet iets te maken met keto-acidose

  #89153

  Anoniem

  dus het feit dat ik meer ketonen in mijn urine had, moet ik als positief bekijken? het komt dus puur door het feit dat ik laag in koolhydraten zit? en ik hoef niet bang te zijn dat ik keto-acidose daardoor krijg?

  #89154

  Anoniem

  Ja het is wat je kan verwachten als je een laag khd dieet volgt.

  Daar heb je niet met de dokter over gehad?

  Zolang je geen diabetes hebt en je voelt je goed dan is er niets aan de hand.

  #89155

  Mojita, dat met die hoge hartslag herken ik ook heel erg. Vooral de laatste tijd valt mij dat erg op.

  Het voelt niet prettig, ik had daar ook al een vraag over willen stellen.

  #89156

  Anoniem

  nee niet met de dokter over gehad. Voel me nu niet zo happy omdat ik er weinig van snap, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik dit op het forum lees en dat op het internet en dan denk ik doe ik het wel goed? is het wel goed dat ik nu laag in koolhydraten zit. Ik ben nu banger omdat ik zwanger ben, maar inderdaad ik heb geen diabetes en voel me ook goed. Had ik mn urine niet laten testen dan was er niks met me aan het handje geweest en had ik er niet overnagedacht. Nu ben ik onzeker….

  #89157

  Anoniem

  In deze topic vind je ook meer info over ketose:

  https://www.fatsforum.nl/topic/vetverbranding-ketose

  #89158

  Anoniem

  Petrah, als je er echt helemaal van in de stress raakt dan kan je altijd nog wat extra gezonde khd aan je dieet toevoegen. In ieder geval tot de bevalling of zo.

  Zo erg lijkt mij dat niet en is altijd beter dan deze stress in de laatste weken van je zwangerschap.

  #89159

  Anoniem

  Ja doe ik dat wel. Voor nu sluit ik even de pc af om even mijn hoofd leeg te maken…

  Bedankt voor de snelle reacties!

  #89160

  charade
  Lid

  Mijn urine werd soms zelfs wit. Nu ik gestopt ben met koolydraten is mijn urine mooi helder. Ik moet zeggen dat ik hypoglycemie heb en daarom kan ik dus slecht tegen koolydraten.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 21)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.