jodium

Dit onderwerp bevat 724 reacties, heeft 102 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Binc 5 maanden, 2 weken geleden.

15 berichten aan het bekijken - 31 tot 45 (van in totaal 725)
  • Auteur
    Berichten
  • #9427

    Anoniem

    Als we brood eten dan nemen we als gezin tegenwoordig alleen nog meer biologisch Spelt Desembrood van de Duitse Biobakker. Hieraan is geen bakkerszout toegevoegd maar zeezout. Je hoort altijd verhalen dat het consumeren van gewoon brood (waarbij gebruik is gemaakt van bakkerszout) belangrijk is omdat je op deze wijze in ieder geval voldoende jodium binnenkrijgt (volgens mij is dit ook het enige voordeel van dit brood).

    In hoeverre kan het consumeren van biologisch brood zorgen voor een jodiumtekort ? Welke andere bronnen van jodium zijn bijvoorbeeld met name van belang om een tekort te voorkomen ?

    #9428

    E123
    Bijdrager

    Jodium zit vooral in zeevoedsel. Dus vis, zeewier, keltisch zeezout (klein beetje). Maar ook in rauwe melk bijvoorbeeld.

    Een supplement dat hier veel gebruikt wordt is deze: http://www.clarknederland.nl/shop/jodium-oplossing-lugols-jodium/16/35/66/

    #9429

    Webmaster
    Bijdrager

    Het ‘zeezout’ waar jij het over hebt is naar alle waarschijnlijkheid geraffineerd landzout dat afkomstig is van ondergrondse mijnen in Duitsland. Gewoon pekel dus. Mensen denken dat als er ‘zeezout’ wordt gebruikt er automatisch sprake is van ongeraffineerd zout. Volgens de wet mag echter alle zout ‘zeezout’ genoemd worden, omdat het van oorsprong allemaal uit de zee komt. De term ‘zeezout’ heeft dus geen enkele betekenis!

    Er is nu e.e.a. te doen over dat Poolse strooizout dat in onze voedselketen terecht is gekomen. Ik denk dan: waar maakt iedereen zich druk over? Strooizout is pekel en dat is keukenzout ook! Het Poolse strooizout zou nog wel eens beter kunnen zijn dan keuekenzout, omdat er geen antiklontermiddel aan is toegevoegd. Men houdt de illusie in leven dat er daadwerkelijk verschil zou zijn tussen zout dat geschikt is voor consumptie en strooizout. De zoutindustrie bestaat voor 93% uit klanten uit de chemische industrie. Die vragen om geraffineerd zout. Voor de overige 7% omzet wordt het zout niet intact gehouden, die wordt ook hetzelfde geraffineerde zout verkocht.

    Er is dus essentieel geen verschil tussen pekel en tafelzout, ook niet wat ‘zeezout’ wordt genoemd. 1 simpele regel: als het zout wit en droog is en van gelijke korrel, dan is het bewerkt zout. Pekel dus. Je wordt vaak voor de gek gehouden omdat de korrels iets grover worden gehouden, waardoor het er uiterlijk anders uitziet dan het fijnkorrelige tafelzout. Men wint echter complete brokken zout in die ondergrondse mijnen en kan daarna het zout zo grof of zo fijn maken als men wil. Nepperij dus.

    Als dit zout geraffineerd is bevat het geen jodium en kan het dus geen voedselbron zijn van jodium. De beste voedselbronnen komen uit de zee: Keltisch zeezout, zeewier, vis, schaaldieren. We hebben allemaal een chronisch jodiumtekort en ik raad je dan ook aan om Lugol’s aann te schaffen en daarmee te supplementeren. Zie de Handige adressen in het Alleen lezen-forum.

    Mike

    #9430

    Webmaster
    Bijdrager

    Ik zie dat Janse me al voor is geweest! Ik onderschrijf zijn bovenstaande post volledig!

    Mike

    #9431

    Anoniem

    Omdat jodium wel in Keltisch zeezout zit vraag ik me af of het ook noodzakelijk is om het voedingspatroon aan te vullen met het supplement Lugols indien dagelijks Sole (in een glas water) zowel ‘s ochtends als ‘s avonds wordt gedronken.

    #9432

    Webmaster
    Bijdrager

    Ons jodiumtekort is te groot en er zit te weinig in dit zout om het volledig aan te vullen, dus Lugol’s is een goede en effectieve manier om dit wel te doen. Bedenk dat je schildklier afhankelijk is van jodium om goed te kunnen functioneren en deze is verantwoordelijk voor 3 bijzonder belangrijke lichaamsprocessen: het hartritme, de spijsvertering en de lichaamstemperatuur.

    Mike

    #9433

    Anoniem

    Ok, enorm bedankt Mike en Janse voor de waardevolle informatie. Ik neem aan dat Lugol’s dus ook voor kinderen wordt aanbevolen ?

    #9434

    Webmaster
    Bijdrager

    Ja, het is ook goed voor kinderen.

    Mike

    #9435

    Anoniem

    Wat is de aanbevolen dosis eigenlijk voor supplementie met Lugol’s, zowel voor volwassenen als voor kinderen ? Zijn er mensen op het forum die hun kinderen ook Lugol’s geven ?

    Best wel bijzonder eigenlijk. Des te meer je zorgt voor een gezond voedingspatroon des te groter is de kans op een jodiumtekort.

    #9436

    Webmaster
    Bijdrager
    Quote:
    Des te meer je zorgt voor een gezond voedingspatroon des te groter is de kans op een jodiumtekort.

    ❓ ❓ Waar baseer je deze opmerking op???

    Quote:
    Wat is de aanbevolen dosis eigenlijk voor supplementie met Lugol’s, zowel voor volwassenen als voor kinderen ?

    Ga uit van 1 druppel per 75 kg lichaamsgewicht 2 keer per week. Deze druppel(s) oplossen in water met een beetje appelazijn of citroensap. Mensen onder de 75 nemen dus 1 druppel 2 x per week, mensen boven de 75 kg 2 druppels 2 keer per week.

    Mike

    #9437

    Anoniem

    Wellicht inderdaad iets te kort door de bocht en slechts de helft van het verhaal.

    Ik doel hier met name op het vermijden van fabrieksbrood waar in de vorm van bakkerzout jodium aan toegevoegd is. Het vervangen van fabrieksbrood door biologisch desembrood is op zich een verstandige keuze lijkt mij, maar zorgt wel voor een lagere inname van jodium. Idem voor het vermijden van jojozout. Mensen die dus aan de ene kant deze gezonde keuzes maken maar hun voedingspatroon aan de andere kant onvoldoende aanvullen met bv. zeevoedsel, rauwe melk etc. krijgen dus minder jodium binnen dan in eerste instantie het geval was.

    #9438

    Anoniem
    Quote:
    Ga uit van 1 druppel per 75 kg lichaamsgewicht 2 keer per week.

    Mike, misschien is het handig te vermelden over welke oplossing je het dan hebt, Lugol’s wordt verkocht in verschillende concentraties.

    #9439

    fatsnotbad
    Sleutelbeheerder

    Over het poolse zout, het kon zijn dat er aan dit zout nog anti-vries was toegevoegd, vandaar niet echt geschikt om te verwerken in brood. Heb ik begrepen hoor.

    #9440

    Anoniem

    satfat: ”

    Quote:
    biologisch desembrood is op zich een verstandige keuze lijkt mij, maar zorgt wel voor een lagere inname van jodium

    Hangt ervan af welk merk je koopt. Ik koop zuurdesem brood van Biofournil en die voegen er keltisch zeezout aan toe.

    Ik vind zeegroenten waar meer jodium inzit zoals zeekraal en lamsoor ook erg lekker, maar vraag mij af of je deze rauw kunt eten, want ik weet niet of er anti-voedingsstoffen als oxaalzuur inzitten..?

    Ik lees het net dat zeekraal oxaalzuur bevat, dus best koken. Beide groente worden blijkbaar ook tegen zweren en buikloop gegeven en de wortels worden gebruikt als looimiddel. Deze info komt net goed van pas, aangezien ik buikloop heb..

    #9441

    Anoniem

    Hmmm nou had ik onlangs ook eindelijk een flesje Lugol’s Jodium van de hulda clark nl website waar een briefje bij zat dat het over 6 druppels (5 mg jodium per druppel)in een glas water na de maaltijd, vond het al vrij sterk smaken (beetje h202/chloor achtig).

    Kreeg het wel vrij een beetje te warm toen ik in bad lag na een tijdje en sliep daardoor niet al te goed… Ik dacht dat deze dosis normaal was om 1-2 keer per maand of iets dergelijks te nemen…

    Peace

15 berichten aan het bekijken - 31 tot 45 (van in totaal 725)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.