is roerbakken ook goed van groenten of alleen koken

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid is roerbakken ook goed van groenten of alleen koken

Dit onderwerp bevat 28 reacties, heeft 11 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Anoniem 6 jaren, 11 maanden geleden.

14 berichten aan het bekijken - 16 tot 29 (van in totaal 29)
  • Auteur
    Berichten
  • #54664

    Webmaster
    Bijdrager

    De groente moet niet alleen zacht worden, maar ook lichter worden van kleur. Langdurig koken is dus beter.

    Mike

    #54665

    autumn
    Bijdrager

    En niet te vergeten… het kookvocht kan je opdrinken of gebruiken om een saus mee te binden of aan een soep toevoegen. Een soep of stoofschotel maken vind ik eigenlijk nog de beste manier om groente te koken.

    #54666

    Anoniem

    Ik gebruik voor het koken van groente de hooikistmethode. Groente in de pan, water eroverheen, aan de kook brengen, van het vuur af in een deken wikkelen en dan net zo lang laten staan als normaal, 20 minuten. Is dat genoeg om cellulose kapot te krijgen? Ik heb het gevoel van niet als ik dit zo lees.

    #54667

    Webmaster
    Bijdrager

    Je kunt het zien: als de groente lichter wordt van kleur en zeer zacht aanvoelt, is de cellulose gebroken.

    Mike

    #54668

    simone
    Bijdrager

    Dennis,

    Je kunt toch niet beter het vocht waarin je kookt opdrinken vanwege de goitrogenen, fytinezuur, oxaalzuur etc.?

    #54669

    Anoniem

    Ik heb ‘beetgaar’ altijd al een rotwoord gevonden.

    Quote:
    Je kunt toch niet beter het vocht waarin je kookt opdrinken vanwege de goitrogenen, fytinezuur, oxaalzuur etc.?

    Hier heb ik nooit aan gedacht, ik drink ook graag kookvocht. Zou het kunnen dat oxaalzuur en goitrogenen onwerkzaam worden door het koken ipv dat ze in het kookvocht terecht komen?

    Hilda

    #54670

    Webmaster
    Bijdrager

    Je hoeft niet bang te zijn voor het kookvocht. Dit wordt traditioneel gebruikt, er wordt niets verspild!

    Mike

    #54671

    autumn
    Bijdrager

    We hebben dit eens eerder besproken op het forum, maar ik heb niet precies meer onthouden hoe het zat. Koken vernietigd dus de goitrogenen en het oxaalzuur. Fytinezuur wordt door het koken niet onschadelijk gemaakt, staat me bij. En ik dacht dat weekwater van fytinezuur-houdende zaden beter weggegooid kan worden, toch?

    #54672

    Webmaster
    Bijdrager

    Koken vernietigt antinutrienten niet in zijn geheel. Het meest effectief voor dat doeleind is fermentatie. Dit is echter een langdurig proces. Ter illustratie: de ultimew Japanse miso, hatcho miso, moet minimaal 18 maanden hebben gefermenteerd. Hetzelfde geldt Belgische lambic-bieren. In meerdere culturen zie je dus die 18 maanden-grens. Dat is een minimum van anderhalf jaar! Daarom is koken de snelste en meest effectieve manier. De toxische belasting wordt dan verminderd, zodat deze (hopelijk) hanteerbaar is voor het lichaam. Dit geldt overigens niet voor neurotoxines in nachtschades en voor fytinezuur!

    Mike

    #54673

    simone
    Bijdrager

    Dan hoef ik dus het kookvocht van goitrogenen en oxaalzuur niet weg te schudden alleen bij nachtschades en fytinezuur.Got it.Aangezien wij geen nachtschades eten en fytinezuur in afbouwfase.

    Trouwens, Perzen fermenteren groentes en laten het soms heb ik gehoord wel tien tot twaalf jaar fermenteren.

    Ik heb wel eens olijven en knoflook uit een glazen pot gegeten wat drie jaar over datum was maar ik wist dat dat geen kwaad kon en dat was lekker zeg. De knoflook smolt gewoon in mijn mond.

    #54674

    simone
    Bijdrager

    Heb jaren geleden van iemand gehoord dat melk de cafeïne in thee neutraliseert.

    Ik drink al mijn thee altijd met roomboter, een beetje rauwe melk, rauwe donkere honing en een paar korreltjes zout.

    #54675

    Poekie
    Moderator

    Haluk,

    Dat hebben wij laatst geprobeerd, thee met roomboter, maar kon er niet erg aan wennen, helaas.

    Lia

    #54676

    autumn
    Bijdrager

    Lia, als je roomboter lekker vindt, misschien kan je dan beter beginnen met gesmolten roomboter en een beetje thee erbij. En daarna met wat meer thee. En dan opbouwen totdat je het drankje van Haluk hebt… :mrgreen:

    #54677

    Anoniem

    Hoi,

    Ik ben nieuw op dit forum en ik heb meteen een vraag over palmolie. Bij de toko ligt ongeraffineerde palmolie van ‘ktc-edibles’, het is semi-vloeibaar en een stuk goedkoper dan de biologische palmolie die gewoon keihard is totdat je hem in de pan doet. Is het ongeveer hetzelfde, is het dramatisch anders?

14 berichten aan het bekijken - 16 tot 29 (van in totaal 29)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.