Hoe kan muziek het best therapeutisch werken?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Hoe kan muziek het best therapeutisch werken?

Dit onderwerp bevat 19 reacties, heeft 9 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Marijan 2 jaren, 5 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)
 • Auteur
  Berichten
 • #146385

  wimeer
  Bijdrager

  Ik overweeg om muziektherapeut te worden omdat ik 1) andere mensen graag wil helpen en 2) ik heel erg muzikaal ben aangelegd.

  Voor mezelf ben ik aan het onderzoeken of ambient of new age muziek mij enigszins tot rust kan brengen – zoals rustige, klassieke muziek dat wel kan – en of ik dat niet zelf zou maken. Ik wil ertoe komen dat ik met muziek mij ten dele zelf kan helen.
  En als het voor mij zou werken, kan dat ook voor anderen.

  Ik heb bv gemerkt dat bij bepaalde muziek die ik heb gemaakt ik enorm emotioneel kan worden, ook al omdat ik er uren en uren van mijn ziel in heb gestoken, zeg maar.

  Ik wil jullie vragen in welke mate of op welke manier klanken (klankschalen enz) en new age muziek jullie tot rust (kunnen) brengen, maw. of jullie mij kunnen aangeven hoe jullie graag muziek of klanken zouden willen ervaren.
  Als jullie referentiemuziek hebben (link naar youtube), graag! (bv Venja, een belgische muzikant en oud-collega van mij)

  Voor mezelf sprekend: ik heb het niet zo op schelle klanken zoals klankschalen.
  Ook moet new age muziek zo weinig mogelijk percussie of drums bevatten, want dat maakt me snel onrustig.

  Denk er eens rustig over na, en laat het mij hier weten.
  Dank jullie wel alvast!

  #146386

  wimeer
  Bijdrager

  Bij bepaalde muziek bv kan ik een krop in de keel krijgen en dan huilen.
  Dat helpt voor mij al om fysiek wat los te laten, zie je.

  #146388

  Henry
  Bijdrager

  Op meditatie muziek ed kan ik helemaal niet ontspannen.Heb een hele grote database aan top 40 muziek van de jaren 70 tot aan nu ,hieruit haal ik mijn lievelings-muziek dit kan van alles zijn.Voor mij geeft deze muziek dus ontspanning of rust.

  #146403

  Lievergezond
  Bijdrager

  hoi Wimeer, muziek of bepaalde geluiden kan / kunnen mij eraan herinneren dat ik leef en mijn lichaam gaat er vanzelf op reageren als de muziek ook nog dansbaar is, toch vrij belangrijk dacht ik zo:-)
  Dan vind ik muziek wel leuk.
  Maar als je in een bepaalde stemming bent is ritme misschien minder aansprekend.
  Ik was eens naar een kerkdienst van zwaar gereformeerden (iemand die uit die gemeenschap kwam, wilde eens laten zien aan mij en de partner hoe zo’n dienst verloopt) en daar was geen ritme in die muziek, dat ken zo van huis uit niet.
  Kennelijk is ritme des duivels!
  Ik heb wel eens op een klankkast gelegen en dan ging iemand eronder zitten en die ging dan “helende klanken” produceren (op snaren dacht ik).
  Ik vond het aangenaam, wel veel te kort:-)
  Beter ben ik er niet van geworden…
  Ook heb ik wel een keertje gehad dat iemand klankschalen op me zette en diegene maakte vervolgens muziek met die klankschalen: ook leuk.
  Muziek als therapeutisch instrument: dat is wel een krachtig instrument denk ik, maar je moet wel weten hoe je het inzet, bij jezelf of anderen.
  Gewoon leuk muziek maken of ernaar luisteren of van geluiden genieten: kan ook helend zijn.
  Een naaste van mij is muzikant en die zegt dat muziek / het gehoor het zintuig is dat het “meest” diepgaand is.
  Ik wilde dat een beetje tegenspreken met dat beeld ook best diep gaat, maar goed: als je in de buik zit is er nog geen beeld (dacht ik), maar wel geluid al.
  Wat mensen geneest of hoe: dat verschilt per mens.
  Ik vind dit wel een mooie clip: http://tinyurl.com/ow7rgep (vast weer de zoveelste illuminatenmuzikant): maar ja dat is zeker ook vanwege het beeld:-)

  #146404

  Lievergezond
  Bijdrager

  Oja dit vind ik ook een leuke: http://tinyurl.com/n6sfpjo 🙂

  #146411

  Gerard
  Bijdrager

  Ik kan goed ontspannen met Bach, bepaalde muziek lijkt wel de natuurlijke orde terug te brengen in het brein.
  Sinds een jaar heb ik een elektronisch drumstel in huis, ik oefen daar per dag enkele uren op en dat werkt ook heel ontspannend, soms ben ik zelfs even helemaal weg. opgegaan in het spel. Ik denk dat heel veel soorten muziek wel kunnen werken, het gaat er maar om wat bij je past.

  #146415

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Waarom het wiel opnieuw uitvinden? De Egyptenaren hadden speciale akoestische ruimtes die gebruikt werden voor heling. In Tibet gebruiken ze al heel lang klankschalen voor hetzelfde doel. Verdiep je in eeuwenoude kennis over helende klankfrequenties, dit sluit mooi aan bij ons concept van eeuwenoude kennis over voeding en gezondheid!

  Mike

  #146416

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  OK, een beetje rare snuiter die ze letterlijk zag vliegen, maar de ontwerper van dit klankhuis in de woestijn van Californie zat wel op een interessant spoor:

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Integratron

  Mike

  #146423

  wimeer
  Bijdrager

  @mike

  Dat wil ik best, die helende klankfrequenties kennen.
  Maar ik wil dus graag weten of er buiten klankschalen ook andere manieren zijn waarmee deze frequenties kunnen worden opgewekt en dus ingezet om te helen.
  Ikzelf bv vind het “schelle” van bellen, klankschalen, klokken enz helemaal niet aangenaam. Zoals Gerard ook aangeeft, je moet kijken wat bij je past of aansluit. Wat voor de een werkt, werkt niet zozeer voor de ander.
  Dus het is toch een boeiend item om dieper in te graven!

  Dat Integratron in de woestijn bij LA is ook paar een akoestische ruimte. Hij mediteerde er maar verder beroepte hij zich ook EMF straling om de celenergie te boosten. Maar wat is daarvan allemaal waar?

  Ik stel me ook de vraag hierbij of bioresonantie toepassingen effectief zijn. Als klanken cellen kunnen laten resoneren is dit een vorm van bioresonantie.
  En ik denk dat vooral de harmonischen ve klank daarbij een rol spelen. Die versterken de inwerking van de basistoon.

  Tot nu toe sta ik erg kritisch tegenover bioresonantie.
  Ik ben nog niet overtuigd dat dit goed onderbouwd is ook (veel therapeuten hebben zo een apparaat maar ik vraag me af of ze het goed kn gebruiken dan wel de resultaten naar behoren weten te interpreteren).
  Maar ik geloof wel in het werkingsprincipe.
  Per slot van rekening is het hele lichaam een geheel van energiebanen en minuscule energiecentrales (mitochondriën id cellen).

  Verdere reacties?

  #146425

  Lievergezond
  Bijdrager

  Dit is de klanktafel die ik bedoelde http://tinyurl.com/gnvkcfw

  #146426

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Hier de ervaring van Anthony Boudrain in Integatron:

  http://www.travelchannel.com/shows/anthony-bourdain/video/an-acoustic-anomaly

  Mijn punt is dat helende akoestiek kan worden opgewekt d.m.v. bepaalde architectuur, waardoor er resonanties ontstaan die gezondmakend zijn. De Gyptenaren wisten dit al. Het lijkt me verstandig om daar onderzoek naar te doen.

  Mike

  #153839

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Mike

  #160432

  muis
  Bijdrager

  Eigenlijk een zijtak; ik vind dit organisch gevormde huis van Eddy Vedder echt gaaf :).

  #160549

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Beter dan yoga en meditatie, ik wist het al die tijd al!

  Mike

  #160567

  naief
  Bijdrager

  ik denk dat elke muziek die een emotie oproept helend kan zijn en of dat nu een klankschaal is of André Hazes.
  ik denk ook dat je het wiel niet opnieuw moet uitvinden, maar kijk liever naar wat andere mensen op dit gebied nu doen en dan geef jij er jouw eigen draai aan.
  Hearth Charka van “Kunish” is heel mooi, zeker als je dat met ‘chai tsi’ combineert. Wist je dat in sommige landen ook muziek voor planten wordt gemaakt en dat die dan dagelijks een radio uurtje hebben?
  Ik heb op een GVA avond eens een cd gekocht en die man had ook stilte opgenomen bij een graancirkel. Diverse mensen hebben dat uit de cd gehaald, terwijl het er niet opstaat. Heel bijzonder.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.