Hoe kan ik mijn vader (met schizophrenie) het beste helpen?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Hoe kan ik mijn vader (met schizophrenie) het beste helpen?

Dit onderwerp bevat 34 reacties, heeft 11 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Lievergezond 1 jaar, 8 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 35)
 • Auteur
  Berichten
 • #5189

  Kaya
  Lid

  Ik zou dolgraag de kennis en dingen die ik hier leer doorgeven aan mijn vader. De afgelopen 10 jaar is hij erg achteruit gegaan en vind het erg vervelend naar om hem zo te zien. De meeste mensen hebben geen hoop dat hij beter wordt en dat is erg frustrerend. Ik zou hem weer gelukkig willen zien met een glimlach op zijn gezicht.

  Hij komt uit een gezin van 7 kinderen en is de jongste met 1 jaar verschil ertussen. Zijn gezondheid is de afgelopen 25 jaar erg achteruit gegaan. Van het in staat zijn met een “normaal” leven naar compleet paranoïde over bijna alles en is bijna nooit meer buiten.

  Hij slikt al die jaren medicijnen, veel roken, veel drinken en weinig voeding (geen WAP). Hij is ongeveer 5 tot 10 jaar geleden gediagnosticeerd als “schizofrene.” Wel is hij een jaar geleden gestopt met drinken.

  Binnenkort gaat hij op zich zelf wonen en dan wil ik graag dat hij zijn voedingspatroon om gaat te gooien. Hij is erg intelligent, maar het logisch redenen op sociaal gebied is paranoïde.

  Hoe zou ik dit het beste kunnen aanpakken/ introduceren? Ik heb het GAPS boek gekocht, omdat daar specifiek de naam schizophrenie opstond, maar hij heeft volgens mij behoorlijk wat tekorten opgebouwd, zou dan WAP beter zijn? En als WAP beter is wat zou dan prioriteit hebben om dit te introduceren (zonder te denken dat de wereld een grote samenspanning is)?

  #99748

  Webmaster
  Bijdrager
  #99749

  Anoniem

  Granen 100 % weglaten.

  http://www.scdiet.nl/schizofrenie.php

  En:

  Quote:
  Een derde aspect is dat het westerse dieet erg weinig gezonde vetten bevat. Onder gezonde vetten versta ik verzadigde vetten zoals boter, kokosvet en dierlijke vetten (dit in volledige tegenspraak met de reguliere geneeskunde/biologie die juist de meervoudig onverzadigde vetten als gezond beschouwen, wat mijns inziens een grove misvatting is).

  Het punt is dat de hersenen en het zenuwstelsel veel vetten nodig hebben (ze bestaan zelf grotendeels uit vet) om goed te werken en om gezond te blijven. Zonder deze vetten, kan de werking verstoord worden, met alle gevolgen van dien. Ik raad dus tevens aan veel boter, dierlijke vetten en kokosolie te nuttigen. Plantaardige olieen zoals maisolie, sojaolie dienen vermeden te worden.

  Voor meer achtergrondinformatie over vetten en koolhydraten, zie mijn andere site, http://www.newtreatments.org.

  Quote:
  En als WAP beter is wat zou dan prioriteit hebben om dit te introduceren (zonder te denken dat de wereld een grote samenspanning is)?

  Bottenbouillons sowieso. Zo veel mogelijk, en daarnaast een goede probiotica zoals bio-cult of nog beter rauwe melk kefir.

  En voor de opgebouwde tekorten elke week 350 gram runderlever.

  #99750

  Kaya
  Lid

  Dankjewel voor jullie snelle reacties. Graan staat nu aan boven aan de lijst om te elimineren en ik zal ook lever voor hem gaan kopen.

  Ik had de post van Alex al gelezen, alleen is mijn vader helaas nog niet zover dat hij zelf nadenkt over zelf beter worden.

  Hij is gelukkig stopt met drinken, maar cola heeft de plaats van bier ingenomen 🙁

  De dingen die hij nu eet, drinkt, maar vooral roken ziet hij als zijn geluksmomenten en rewards. En die ben ik van plan af te nemen 😈

  Iemand ervaring of tips om het mentale aspect voor om te schakelen naar dit nieuwe voedingspatroon?

  #99751

  Webmaster
  Bijdrager

  Geen toeval. Kinderen met adhd, epilepsie, Alzheimerpatienten, schizofreniepatienten, ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat het enorme zoetekauwen zijn! Toeval? Dacht het niet. Dit is wat hersenen op glucose doen!

  Mike

  #99752

  Poekie
  Moderator

  Schizofrenie:

  Quote:
  De verschijnselen worden verdeeld in de volgende vijf groepen.

  Wanen

  Hallucinaties

  Negatieve symptomen (vlak gevoelsleven, gebrek aan energie en motivatie)

  Onsamenhangend gedrag

  Ernstig chaotisch gedrag, en lichaamsbewegingen die vreemd overkomen. Dit laatste wordt katatoon gedrag genoemd.

  Sommige mensen met schizofrenie vinden zelf dat ze niets mankeren. Dat maakt dat ze geen behandeling willen.

  Een schoonzus is gediagnosticeerd met schizofrenie, al zo’n 4 jaar geleden. Om de dooie dood niet dat zij schizofreen is.

  Ze heeft geen wanen, hallucinaties, onsamenhangend gedrag of ernstig chaotisch gedrag.

  Wel heeft ze een vlak gevoelsleven, gebrek aan energie en motivatie. Die omschrijving is haar, helaas, op het lijf geschreven. Maar vind je het gek als je al 20 jaar anti-depressiva slikt. Dit n.a.v. het overlijden van haar man na een ongeluk met een landbouwapparaat. Nooit is men na een paar maanden gaan kijken of ze al zonder die medicijnen kon, nooit, en nu kan het niet meer. Bovendien krijgt ze er met regelmaat een medicijn bij, vanwege de (bij)werking van de andere medicijnen/rotzooi.

  Ze zit als een zombie, al rokend, in haar stoel en heeft geen activiteit meer. Ze geeft antwoord als je haar iets vraagt maar zal zelf niet zo gauw uit haarzelf iets vertellen. Dan ben je eigenlijk toch niet meer levend en ze is pas 65 jaar.

  Ze heeft dus toen het stempel schizofrenie op haar voorhoofd gekregen, ammehoela. Maar de naaste familie gelooft het direct. Het is in en in triest.

  Lia

  #99753

  Anoniem
  Quote:
  Iemand ervaring of tips om het mentale aspect voor om te schakelen naar dit nieuwe voedingspatroon?

  Tja het blijft moeilijk, iig de focus leggen op al dat lekkere vlees en vet dat hij wel mag eten in plaats van alles dat hij niet mag.

  Welke ‘medicijnen’ slikt je vader eigenlijk? Want dat is vaak ook een groot deel van het probleem.

  #99754

  Kaya
  Lid

  Ik weet het niet 100% zeker, dit moet ik navragen. Maar hij slikt in ieder geval medicijnen voor waanideeën/hallucinaties, depressie, kalmeringseffect en tegen slapeloosheid.

  De psychiaters wouden het soort medicijn binnenkort weer veranderen. Mijn vader had geen zin in verandering dus het is uitgesteld tot na de verhuizing.

  #99755

  Anoniem

  De psychehaters hebben je vader zoals te doen gebruikelijk alleen maar verder in de put geholpen.

  Anti depressiva en anti-psychotica zijn een van de meest nare medicijnen die er bestaan.

  En helemaal om daar weer vanaf te komen.

  Geen wonder dat je vader zo down en paranoia is met al die drugs.

  Ik ben bang dat dit geen makkelijk traject voor jou en je vader gaat worden maar waar een wil is is een weg!

  #99756

  Kaya
  Lid

  @Poeki, vervelend van je schoonzus, en nog minder dat de naaste familie er ook zo over denkt. Heb je er ooit met haar over gepraat?

  Quote:
  Nooit is men na een paar maanden gaan kijken of ze al zonder die medicijnen kon, nooit, en nu kan het niet meer.

  Quote:
  En helemaal om daar weer vanaf te komen.

  Kan ik hier uit opmaken dat het heel moeilijk is of niet mogelijk is om hem vrij te krijgen? En weet iemand misschien arts die meer homeopathische middelen kan voorschrijven?

  @pike, Dankjwel voor de links, die had ik nog niet gevonden met googelen. Met deze informatie kan ik misschien meer mensen in mijn omgeving overhalen om hem te ondersteunen in zijn nieuw voedselpatroon.

  #99757

  Anoniem
  Quote:
  Kan ik hier uit opmaken dat het heel moeilijk is of niet mogelijk is om hem vrij te krijgen?

  Dat is per geval nogal verschillend.

  Het probleem is is dat de dokter of psychiater er heilig van overtuigt is dat deze medicatie nodig zijn.

  Dus als de patiënt zich dan na het stoppen op enig moment slechter voelt dan is het voor de dokter duidelijk dat hij weer aan de medicatie moet.

  Vaak denkt de patiënt (en de rest van de omgeving) dan ook “zie je wel ik heb dat spul toch echt nodig”.

  En dan beginnen ze er weer mee. Net zoals een heroïne junkie zich enorm slecht gaat voelen als deze moet afkicken.

  En dan zeggen ze tegen jou “zie je wel dat hij dat spul nodig heeft?! Jij hebt er niet voor gestudeerd de dokter wel!!”

  Maar als je er niet mee gaat stoppen dan betwijfel ik of een verandering in dieet erg veel uit zal maken omdat die drugs zo’n sterke uitwerking hebben.

  Daarbij komt nog dat als je vader allerlei dingen weg moet laten die hij lekker vindt en na een aantal maanden merkt hij geen enkel verschil(omdat hij de medicijnen nog slikt)hij waarschijnlijk weer teruggaat naar zijn huidige dieet…

  Dus het hangt veel af van de support van de omgeving en van de medewerking van je vader.

  Medewerking van de dokter of psychiater zou helemaal mooi zijn maar daar hoef je meestal al helemaal niet op te rekenen.

  En omdat deze drugs inwerken op iemands hersenchemie is het vaak onvoorspelbaar hoe iemand reageert als je ermee stopt.

  Het beste is dan ook sowieso om dit niet in een keer te doen maar geleidelijk.

  Heel belangrijk stukje uit de link die ik gaf:

  Quote:
  De oorzaak

  De echte oorzaak ligt waarschijnlijk in het feit dat granen en geraffineerde suikers een zeer negatief effect op de darmen hebben. De darmen zijn een zeer belangrijk filter in het lichaam. Ze filteren alle voedingsstoffen, zodat alleen de verteerde delen in het bloed terecht komen. Bij mensen met schizofrenie (maar ook bij autisme en veel andere geestesziekten), komen er waarschijnlijk te veel onverteerde eiwitten en andere voedingsstoffen in het bloed terecht. Wanneer deze via het bloed de hersenen bereiken, raakt deze ontregeld.

  Daarnaast speelt dat granen en suikers goede voeding zijn voor bacterieen, schimmels en gisten in de darmen. Deze produceren gifstoffen die ook door de darmwand opgenomen kunnen worden en zodoende ook de hersenen bereiken.

  #99758

  Alexandra
  Bijdrager

  Ik denk dat stap 1 is zelf helemaal overstappen. Je kan wel voor hem willen bepalen dat hij beter moet worden, anders moet gaan eten en daar tips voor krijgen, maar het is een volwassen man met een eigen verantwoordelijkheid. Begin eerst met jezelf. Als hij aan de hand daarvan interesse heeft, dan kan je hem begeleiden in het maken van de overstap.

  #99759

  Anoniem

  Het probleem is dat deze mensen vaak nog moeilijker te bereiken zijn dan “gewone mensen” omdat ze in feite gewoon onder invloed zijn.

  Niet alleen van de zeer sterke medicijnen maar ook van de sterke invloed van de dokteren en psychiaters waarvan ze menen dat die het wel beter zullen weten.

  #99760

  Kaya
  Lid

  @alexandra, Het zou fijn zijn als hij deze keuze compleet zelf kan maken, maar hij heeft te veel in zijn hoofd spoken om dingen helder te krijgen. Hij heeft andere mensen nodig om hem te ondersteunen en die af en toe pogingen wagen om hem uit het doolhof te lei[url=http://]nullden (bijv. rondje buiten lopen). Daarom probeer ik hem over te halen om dit te doen (en probeer ook de rest van zijn omgeving hiervoor op de hoogte te brengen en hopelijk ook tot dit inzicht te verkrijgen.

  @pike dankjewel voor je toelichting. Ik zal eerst aan de omgeving werken en kijken of ik meer informatie over zijn medisch dossier kan krijgen incl. kijken of de doktors/ phychiaters bereid zijn om mee te werken. Tot nu toe heb ik me daar niet in verdiept omdat ik er emotioneel niet klaar voor was en niet wist wat ik met die informatie moest als ik het zou weten.

  #99761

  Poekie
  Moderator

  Persoonlijk denk ik dat mensen die al heel lang antidepressiva en anti-psychotica gebruiken daar alleen van af kunnen kicken via een officieel afkickcentrum. Een afkickcentrum helpt je niet alleen van alcohol en drugs af maar ook van bovengenoemde medicijnen, alhoewel het ook gewone ordinaire drugs zijn, zeer verslavend.

  Dus dat zou nog een oplossing kunnen zijn, maar je vader moet het wel zelf willen.

  Alleen denk ik niet dat ze in zo’n instituut enig idee hebben van goede voeding.

  Lia

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 35)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.