Histamine en slechte darm – voorstellen Marjolein

Forum Forums Stel jezelf even voor Histamine en slechte darm – voorstellen Marjolein

Dit onderwerp bevat 35 reacties, heeft 14 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Indigo 4 jaren, 6 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 36)
 • Auteur
  Berichten
 • #4122

  Hallo Mensen,

  Allereerst, wat is dit een superinteressant forum! Ben blij dat ik dit gevonden heb en hoop dat ik hierin dan de oplossing vind voor een hoop van mijn onverklaarbare en onoplosbare klachten…

  Voordat ik losbarst met al mijn vragen, eerst maar even kort iets over mij als achtergrond… Ben Marjolein 29 jaar oud en kamp al van kinds af aan met moeilijke stoelgang, dikke opgeblazen buik, veel verkouden, allergieen (vanaf mijn 16e hooikoorts,), voorhoofdsholte-ontsteking, puberteit veel hoofdpijn(migraine) veel last van misselijkheid…

  Darmklachten werden steeds erger en erger, verdroeg steeds minder, werd afgedaan als spastische darm. 3 jaar geleden toch in ziekenhuis onderzocht, alle mogelijke (en onmogelijke )onderzoeken gehad; klachten waren zo hevig dat ik niets meer verdroeg… alles ging verkeerd, schrapte steeds meer voeding omdat ik er haast ‘bang ‘ werd omdat ik van alles last kreeg… viel kilo’s af. Conclusie laatste deel van dikke darm is erg opgerekt, fysiotherapie is de remedie en met de overige spijsverteringsklachten moet ik maar leren leven… Ben toen zelf gaan puzzelen, eliminatiedieten, darmspoelingen, ayurveda, paleo, SC-dieet, Raw Food, bloedgroepdieet… Alles geprobeerd; zuivel schrappen en weer invoeren, granen schrappen en toch weer proberen. Niets helpt, darmklachten blijven daarbij werd hooikoorts afgelopen jaar ineens extreem heftig (was er echt ziek van… leek wel voorhoofdsholte-ontsteking)nu ook een hele heftige histamine-overgevoeligheid ontwikkeld… Reageer op AL het voedsel dat histamine bevat en daarbij ook nog hele heftige kruisreacties (reageer nu ineens ook op wortel, appel, peer, terwijl deze niet histaminerijk zijn, maar ben allergisch voor boompollen in geringe mate en in erge mate allergisch voor graspollen… en dat geeft kruisreacties…).

  Ik heb zelf het idee dat die overdreven histaminereactie gevolg is van slechte darmwerking… Darmflora is nagenoeg verdwenen door alle darmspoelingen en laxeermiddelen (van dokter en wat ikzelf ook nog heb uitgeprobeerd… niet zo goed… weet het…)

  Eet zelf veel groente fruit (4 stuks p/dag), eieren (8 tot 10 p/dag) kip, olieen, sinds kort roomboter, gebruik chlorella, chiazaad, magnesium, propolis om onsteking van histamine te verminderen, heb veel spirulina gebruikt. Eet weining zuivel 100 gr kwark, meer verdraag ik niet. Afgelopen weekend voor eerst rauwe melk gekocht… lijkt goed te gaan, maar is nog moeilijk omdat ik eigenlijk 24 u p/dag dikke opgezwollen buik heb…

  Overigens ben onlangs bij een therapeut geweest die adviseerde alle groenten te koken (lichter verteerbaar) en veel leverondersteundende voeding te eten (bittere groentes, broccoli, paksoi, avocado) en granen… hele haverkorrels (darmen vinden dit niet leuk, die vliesjes zijn te zwaar…)

  Zit nu aan op haar advies aan spijsverteringsenzymen, lijkt iets te helpen, maar dieet lijkt voor overige niet aan te slaan, teveel granen, peulvruchten, te vegetarisch in mijn ogen en dat gaat niet goed. Krijg van al die granen, jeuk, wordt onrustig, slechte darmen, slaap er slecht op… Moest ook stoppen met de groene smoothie ’s ochtends zorgde, dit dat stoelgang stopte… (neem nu weer mijn smoothie met fruit, chlorella, en bladgroente… andijvie of sla). Mag in principe niets meer rauw eten, veel Kh en weinig eiwit, boekweitpap of haverpap (obv water..), warm water… Nou ja dieet lijkt niet aan te slaan en wil er eigenlijk mee stoppen.

  Gebruik op eigen initiatief al heel lang thee obv senna om stoelgang te vergemakkelijken…

  Sorry voor de enorme lap tekst maar denk dat het handig is als achtergrond….

  Mijn vraag wat te doen aan die overdreven histmanireactie (keelpijn, hoofdpijn, verstopte holtes, jeuk, etc, etc) en heftige darmklachten (wil zo graag van die pijnlijke dikke buik af… belemmert me in alles, kan niet werken, geen sociaal leven etc, leven staat in teken van de DARM)

  Weet even niet waar te beginnen. Wat ik hier gelezen hebt klinkt heel bekend en aannemelijk en zou er graag mee beginnen want zo door gaan is in ieder geval geen optie… 😉

  Heel erg bedankt voor de reactie!

  Marjolein

  #86428

  Zonne
  Bijdrager

  Allergie komt vaak/altijd door bijnieruitputting….

  #86429

  Oke, dank je; maar wat doe ik daar aan?

  #86430

  ikke
  Bijdrager

  Zonne,

  Ja klopt, maar alleen het oplossen van bijnieruitputting helpt niet altijd.

  Marjolein,

  Jouw verhaal doet me denken aan een lekkende darm. Het GAPS-dieet klinkt redelijk passend, al is het risico met GAPS bij bijnieruitputting wel wat groot op een te laag aantal koolhydraten. Desondanks helpt het misschien om je eens te verdiepen in de principes ervan? Mike heeft het vaak gehad over een GAPS-plus-versie om de koolhydraten wat hoger te houden.

  Verder: met een darm zoals de jouwe, zou ik me niet meteen blind op elk willekeurig dieet storten. Een dieet is zo goed als je het voedsel kunt verteren – en het klinkt bij jou alsof je moeilijk verteert. Het zou dus zomaar kunnen dat je de vet- en veelal eiwitrijke producten van WAPF helemaal niet kunt verteren en jezelf daarmee dus ook geen dienst bewijst.

  Oh, en die senna: daar zou ik echt per direct mee stoppen. Een opgeblazen buik en een slechte stoelgang zijn niet fijn, maar senna helpt je echt van de wal in de sloot. Dat beschadigt en overprikkelt je darmen echt – en jouw darmen moeten juist helen en tot rust komen. Je zou kunnen denken aan iets als oxypowder voor je stoelgang, maar met jouw darmproblemen weet ik niet of ik dat zomaar zou durven. Als ik desondanks zou moeten kiezen tussen senna en oxypower, zou ik het toch wel weten.

  Om een lang verhaal kort te maken, zou ik beginnen bij het helen van je lekkende darm en dus op zoek gaan naar voeding die geen aanslag zijn op je verteringsstelsel, bijvoorbeeld gericht op GAPS of een eliminatiedieet. Bijnieruitputting is nooit volledig aan te pakken met een darm die je lijf in de stress doet schieten.

  #86431

  Anoniem

  Marjolein,

  Kijk maar ff op de site van Drs Saskia van As, zij is gespecialiseerd in jou darmproblematiek.

  #86432

  Pink Lady, bedankt voor je reactie; ja die senna wil ik al heel lang vanaf; probleem al ik het laat staan, stopt de stoelgang, kan dgn niet heen hoopt zich op, ben er ziek van en hoef dan ook geen eten meer… Zit gewoon vol…

  Wat betreft GAPS heb ik al eea van gelezen; waarom is het risico bij mij dat ik te laag koolhydraten in combi met bijnieruitputting in dit geval een risico? Zie het verband (nog) niet… 😉

  #86433

  ikke
  Bijdrager

  Zonder bijnieruitputting crashen sommige mensen al op te weinig koolhydraten, maar als je bijnieruitputting hebt, crash je helemaal op te weinig koolhydraten. Bijnieren hebben toch wel iets aan koolhydraten nodig – en door ze daarvan te onthouden, gaan ze harder werken om de suikerspiegel omhoog te krijgen. Door ze nog harder te laten werken (=uitputten) belemmer je het helen.

  Allergie is over het algemeen een teken van bijnieruitputting in combinatie met een lekkende darm. Dus dat jouw bijnieren uitgeput zijn, is voor mij niet echt meer de vraag. Het bovenstaande gaat dus ook voor jou op.

  Overigens hoeft GAPS niet per se koolhydraatarm te zijn, maar de soepenfase is dat in principe wel. Dus daar moet je – zonder crashen – doorheen zien te komen.

  Hier ergens op het forum (je kunt de zoekfunctie gebruiken) staan wel verhalen van mensen die GAPS hebben gedaan. Rapunzel en Gerrit zijn er twee, dus misschien kun je nog uit hun ervaringen putten.

  En wat betreft die senna… Er zijn hier op het forum vast mensen met andere goede ideeën. Ikzelf heb goede ervaringen met oxypowder (is wel duur), maar er is ongetwijfeld meer. Dus ik neem aan dat je ook nog wel andere reacties krijgt.

  #86434

  Klink in mijn oren meer als een lekkende darm. In dat geval zou GAPS een idee zijn, maar misschien eerst even een tijdje eten volgens WAPF en kijken hoe het gaat.

  Heb je ook een voedselallergie test gehad?

  Ik zou met zulke gevoelige darmen sowieso geen hele granen eten (beter witte rijst of quinoa) en ook geen rauwe vezelige groentes. Ik denk dat je beter je darmen kan gaan helen (bouillon van botten, probiotica of gefermenteerde producten).

  #86435

  Ik zie net dat er al wat reacties waren, ik had mijn bericht nog niet verstuurd XD

  #86436

  ikke
  Bijdrager

  ^^ Toch alleen maar handig voor Marjolein dat twee mensen in ieder geval los van elkaar op hetzelfde uitkomen, als het klopt in ieder geval? Zou lastiger zijn als de een of het idee komt dat het een lekkende darm is, terwijl de ander stelt dat het allemaal in haar hoofd zit. Dan heb je toch wel een iets andere aanpak nodig 😉

  #86437

  mee eens 😉

  #86438

  Bedankt allemaal!

  Is die boullion zelfde als bij SC-dieet. Dat heb ik nl al gedaan, geloof 1 week met eigen gemaakte yoghurt; Hielp toen op moment zelf wel, maar zodra ik weer ging eten, werd ‘t alleen maar erger… Lekkende darm klinkt overigens ook bekend…

  Heb laatste 2 jr overigens heel kh arm geleefd nauwelijks granen. nu ook nog maar 40/50 gr. per dag… Iedere keer als ik granen/zetmelenn (ook aardappel, pasta, gierst, rijst, quinoa) eet voel ik me naar vol, opgeblazen. Eet liefst brood, vind ik echt lekker mn zuurdesme, maar dat lijk ik toch allemaal niet te verdragen… opgeblazen buik, dus nu al 3/4 jr geeen brood meer…

  #86439

  Indigo
  Bijdrager

  Marjolein, ik heb zelf ook vreselijk last gehad van allergiën (kippeneiwit (eieren), alsook van kattenharen, vogelveren, huisstof, pollen, etc.) Ik ben daar nu helemaal van af.

  Ik ben daar heel eenvoudig vanaf gekomen door NAET-therapie te volgen. Ik ben bij zo’n therapeut terecht gekomen door het verhaal van een vriendje van mijn zoon die allergisch was voor melk en suiker en in de, hier wel bekende, neerwaartse spiraal terecht kwam van steeds minder kunnen verdragen. Hij ging naar een NAET-therapeut en binnen 6 weken (12 behandelingen) was hij volledig van zijn allergiën af. (Zowel vooraf als achteraf ook bevestigd door medisch onderzoek omdat hij ook bij een kinderarts liep.)

  De therapie begint steeds meer bekend te worden en er zitten al therapeuten door het hele land. De NAET methodiek is de eenvoud zelve, je kunt het bijna niet geloven dat het werkt, maar de ervaring wijst uit van wel. Op internet en youtube vind je de nodige succesverhalen. Zelfs bij autisme worden prima resultaten geboekt met deze methodiek (http://www.youtube.com/watch?v=duWk5AaBv28).

  Het lijkt me een stuk eenvoudiger dan een GAPS protocol te volgen en bovendien kun je dan zo snel mogelijk overgaan op WAPF zodat je je lichaam verder kan laten helen en je hele systeem in balans kunt brengen.

  #86440

  met 3/4 bedoel ik trouwens 3 tot 4 jaar en niet driekwart… 😉

  #86441

  Ik ken ook mensen die geen succes hadden met NAET en dan ben je toch wel een flinke duit geld kwijt! Je zou maar net een verkeerde therapeut hebben die je wijs maakt dat je voor 50 dingen allegisch bent, dan ben je zo 3 jaar verder.

  Ik zou eerder GAPS overwegen, maar goed, dat is mijn eigen gevoel 🙂

  @indigo

  Wel goed om te horen dat het bij jou zoontje wel heeft gewerkt! Voor mijn dochter met een huisstofmijtallergie ben ik ook nog op zoek naar een goede remedie. Ik bedoel niets verkeerd met mijn bericht, maar alleen dat je erg kritisch moet zijn.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 36)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.