Heksje stelt zich voor

Forum Forums Stel jezelf even voor Heksje stelt zich voor

Dit onderwerp bevat 542 reacties, heeft 44 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Elkedageenei 8 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 543)
 • Auteur
  Berichten
 • #127502

  Heksje
  Toeschouwer

  Na weken meegelezen te hebben trek ik de stoute schoenen aan en stel me hier voor. Ik ben er wat terughoudend mee omdat voeding voor mij een heel belangrijk onderdeel van mijn eten vormt en veel impact op mijn leven (negatief en positief) heeft (gehad). Ik ben erg gevoelig voor negativiteit en stress, dus meestal houd ik me over -voor mij- belangrijke onderwerpen wat op de achtergrond om mezelf te beschermen. Maar omdat ik nu toch al een tijd tegen steeds weer dezelfde vragen aanloop waar ik op het net geen antwoord kan vinden, waag ik toch de sprong.

  Ik zal hieronder proberen in het kort te schetsen wat mijn geschiedenis is, en waar ik op het moment met voeding zit.

  In mijn eerste levensjaren heb ik een zeer lange penicilline kuur tegen steeds weer terugkerende blaasontsteking gekregen.
  Opgegroeid met het Westerse eten met erg veel suiker in de vorm van snoep en koek en fastfood.
  In maart 2011 “ontdekte” ik de groene smoothie. Dit was voor mij toen een goede stap daar ik me energieker ging voelen en ik mijn medicatie (o.a. lithium en anti-depressiva) na circa 15 jaar kon laten staan.
  Binnen een paar maanden at ik 100% rauw en veganistisch. Ik ben hiertoe overgegaan omdat ik me altijd slecht voelde, en ik me nu ineens veel beter ging voelen.
  Ik denk dat een periode detoxen me erg goed heeft gedaan, echter had het later een keerzijde. Ik ben het eerste jaar bijna 25 kilo afgevallen (dit was niet mijn bedoeling, maar een ‘side effect’ van deze voedingswijze), echter in de winter 2012-2013 werd ik een paar keer erg ziek (griep?). Het jaar daarna kreeg ik het niet meer warm (tot blauwe handen en tenen aan toe), viel steeds meer af. Ook reageerde ik steeds meer ‘allergisch’ op bepaalde voedingsstoffen.
  Medio 2013 heb ik hulp gezocht bij een adviseuse (specialist op het gebied van orthomoleculaire voeding, supplementen, superfoods, hormoonfactor trainer, sport & gezondheid).
  Daar ik na het tweede consult meer uit evenwicht raakte (vermoedelijk door het smeren van de aangeraden progesteroncreme, wat mijn lever niet kon waarderen) heb ik heil gezocht bij een natuurdiëtiste, echter voelde ik me na 3 weken dieet (gebaseerd op het boek Energieherstelplan) nerveuzer dan ooit.

  De adviseuses spraken elkaar behoorlijk tegen, maar ik ben wel in gaan zien dat vetten en eiwitten erg belangrijk zijn. Deze heb ik tijdens mijn ‘raw food’ periode steeds meer laten staan omdat er in die groep mensen steeds weer op gehamerd wordt deze voedingsgroepen te minimaliseren.

  Omdat ik elke dag wel het internet afstruin naar informatie over voeding, stuitte ik op het forum Hormoonfactorforum. Hier trof ik een link naar dit forum aan. Ik was al eens meer op dit forum gestuit, maar blijkbaar moet alles altijd eerst een paar keer voor mijn neus gehouden worden voordat ik een beetje wakker word.

  Zoals gezegd, inmiddels heb ik hier aardig wat artikelen gelezen alsmede op andere site met informatie over Weston Price. Het boek heb ik nog niet gelezen omdat ik het niet kan verkrijgen bij de bibliotheek (wat me overigens niet verbaast). Dit zal eens een cadeautje voor mezelf moeten worden.

  Ik heb altijd veel vragen, maar ik laat het nu eerst even bij dit voorstelberichtje want dat is volgens mij eerst wel tekst genoeg 😉

  Groetjes, Heksje

  #127503

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Hoi Heksje en welkom. Mijn mening over raw food en superfoods heb ik al eens opgeschreven:

  Raw food en Superfoods

  Mike

  #127504

  Heksje
  Toeschouwer

  Hoi Mike, bedankt voor je welkom en de link.
  Ik ben naar mijn mening zwaar ondervoed geraakt door de raw food en moet nu mezelf weer zien te herstellen. Eigenlijk zeg ik dat verkeerd, want ik wás natuurlijk al ondervoed voordat ik aan de raw food begon, maar de raw food ging het weer op andere wijze fout. Hopelijk heb ik nu het juiste pad gevonden en leidt deze wel naar mijn gezondheid.

  #127505

  Tanja
  Bijdrager

  Welkom Heksje.

  Nu weten we wat je hebt gegeten, maar nog niet wat je dan nu eet, of is dat juist je terughoudendheid?

  Het boek van WP is een heel mooi cadeau aan jezelf.

  #127506

  Juglen Zwaan
  Sleutelbeheerder

  Hoi Heksje,

  Herkenbaar, het rawfood verhaal, afvallen, eerst veel energie, later geen energie meer en het bijzonder koud krijgen: http://www.voedingisgezondheid.nl/Over_ons.html

  Op onze site, hierboven genoemd, vind je heel veel informatie vanaf dit forum overzichtelijk bij elkaar gezet.
  Lees ook een ‘[url=http://www.voedingisgezondheid.nl/Juiste_voeding.html]juiste voeding[/url]’ en het ‘[url=http://www.voedingisgezondheid.nl/Juiste_voeding_advies.html]advies[/url]’ voor als je je voeding aan wilt passen.
  Je vind er ook ‘[url=http://www.voedingisgezondheid.nl/recepten.html]recepten[/url]’ voor heerlijke bottenbouillons, stoofpotjes en yoghurtsmoothies.

  Ik raad je aan om zoveel mogelijk vloeibaar tot zeer vloeibaar te eten: yoghurtsmoothies, bouillons, stoofpotjes etc.
  Verder, begin je dag met water, sole en appelazijn. Die combinatie kun je het beste een 1/2 uur voor elke maaltijd nemen. Zorgt o.a. voor meer maagzuur en dat is weer beter voor een goede eiwitvertering. Komt ook je darmen weer ten goede.

  Dan je suiker inname verlagen en je vet inname verhogen.
  Suikers: suiker, koolhydraten, granen, zetmeel, brood, aardappelen, pasta’s, snoep, koek, frisdranken etc.
  Juiste vetten: roomboter, kokosolie, olijfolie, volle zuivel zoals volle yoghurt, rauwe melk, kefir, slagroom, crème fraiche en verder eieren, vis en (orgaan) vlees.
  Je groentes allemaal koken, niet rauw meer en alleen zuur fruit.
  Geen gedroogd fruit en geen noten/zaden/pitten (of je moet die weken, kiemen, fermenteren en verhitten).

  Lia

  #127507

  Juglen Zwaan
  Sleutelbeheerder

  Inderdaad Tanja,
  Dus heksje, zou je met ons willen delen wat je allemaal eet en drinkt?
  Dan kunnen we gerichter advies geven.

  Lia

  #127508

  Heksje, ook een welkom van mij. Ik was ook al een keer hier op het forum geweest zonder te weten wat er verder allemaal op staat, voor ik hier definitief terecht ben gekomen. Apart is dat. De rest heeft je al tips gegeven om nu verder mee te komen.

  #127509

  Heksje
  Toeschouwer

  Wat leuk, al zoveel reacties. Dank jullie wel! Ook erg bedankt voor de links. Veel van deze leesvoer had ik al geconsumeerd 🙂 Hele fijne informatie allemaal!!

  Ik vond mijn verhaal al zo lang, maar jullie hebben gelijk dat het wel zo handig is te vermelden wat ik nu eet.

  Ik probeer nu zoveel mogelijk “Weston Price” te eten. Ik eet nu eieren, rauwmelkse kaas, grasgevoerd roomboter en vlees, biologische kip, gekookte groenten (heb ik alleen even weinig zin in), gefermenteerde levertraan, virgin kokosolie (en gewone om in te bakken), rauwe melk (maar 3 dagen in de week omdat ik het dan vers gehaald heb), sole (vandaag aan het meerderen hiermee). Ik probeer nu zelf kefir te maken, maar dit is de eerste pot dus even afwachten of het lukt. Wel had ik vorige week kefir gekocht en was er gewoon verliefd op 😉
  Af en toe zette ik mezelf nog tot een smoothie maar ik wil het even niet meer. De smoothies maak ik ook al niet meer met groente, want ik krijg het niet verteerd.

  Wat drinken betreft: sole, groene thee, kruidenthee en water.

  Verder heb ik een voorraad supplementen waar iHerb jaloers op is, maar ik probeer het slikken steeds weer te minderen.

  Ik heb een groot magnesium tekort, maar vind die pillen niet leuk meer, al slik ik ze nog wel. Magnesium olie begint nu op mijn huid te irriteren. Magnesium citraat werkt te laxerend.

  Verder slik ik wel vitamine D3, [url=http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Alive-Whole-Food-Energizer-Multi-Vitamin-Max-Potency-No-Iron-Added-180-Tablets/4120]multivitamine[/url], [url=http://www.iherb.com/World-Organic-Liquid-Potassium-Iodide-2-fl-oz-59-ml/7775#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=iodine&rc=1616&sr=null&ic=22]jodium[/url] (20 druppels) en 3 á 4 gram vitamine C (soms ascorbinezuur en soms magnesium ascorbate).
  Maar zoals gezegd, ik heb behoorlijk wat supplementen dus ik slik hier en daar nog wel eens wat als ik weer eens in mijn hoofd haal dat ik het “nodig” heb.

  Op het hormoonfactorforum raadt Moorman enzymen aan, maar ik slik deze sinds een week af en toe. Op de site van [url=http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=605&cod=537&page=9]natuurdiëtisten[/url] las ik dat je deze maar beter kort kan nemen, dus ik ben hier wat angstig voor.

  Ik ben vast nog vanalles vergeten, maar dat vul ik dan later wel weer aan.

  #127510

  Heksje
  Toeschouwer

  Aanvullend: ik heb een aantal problemen die weigeren te vertrekken. Ik zal hier een aantal opnoemen.

  Lever werkt me af en toe tegen, dit is iets (als ik terugkijk op mijn leven) wat heel ernstig is geweest en al erg verbeterd is sinds 2011. Ik reageer op bepaalde voedingsmiddelen erg sterk. Er was me rauwe cacao voorgeschreven door adviseuse1, maar ik heb het idee dat dit de klachten verergert. Helaas ben ik hier wel de afgelopen maanden ‘verslaafd’ aan geweest en moet mijns inziens hier nu weer van herstellen.
  Een hoog inname van kaas bevalt me geestelijk erg goed, maar mijn lever lijkt dit niet te waarderen (pijn in mijn benen).
  Ik heb veel over de leverreiniging gelezen, heb dit volgens mij door mijn raw food ook behoorlijk veel gedaan, maar omdat het een groot probleem was blijf ik hier -mijns inziens- behoorlijk gevoelig.

  Verder heb ik altijd maar weer een opgeblazen buik. Ik weet niet meer goed wat hier de oorzaak van is. Ik heb heel veel en vaak constipatie gehad (voor 2011 kon ik maar 1x per week (ja echt) naar het toilet). Ik heb soms pijn rond de navel, vandaar dat ik aan enzymen/pancreas denk.

  Ik lees ook over appelazijn, maar reageer hier volgens mij weer erg heftig met mijn lever op. De sole bevalt wel goed en hopelijk is dit voldoende om de vertering van eiwitten op gang te krijgen.

  Ik denk dat ik het belangrijkste hier als laatste noem en dat is stress. Ik ben gelijk van slag door gebeurtenissen, onrustig, gevoelig en zeer emotioneel. Dit is een rode draad in mijn leven. Als ik dat op zou kunnen lossen, dan denk ik dat ik een hele hoop andere problemen weg kan strepen. Ik heb het idee/gevoel dat ik met het WP voedingspatroon al meer basis krijg en wat rustiger lijk te worden. (hopelijk is dit niet ‘wishful thinking).

  Oeps, wat een verhalen over mijn persoontje. Maar goed, het is voor de goede zaak. Anders dan staren jullie maar in het duister.

  Pff … nu eerst nog maar even een sole en even bijkomen van al dat geriedel over mij 😉

  #127511

  Tanja
  Bijdrager

  Ik denk niet dat het wishful thinking hoeft te zijn, een van de dingen die ik zelf heb gemerkt van de wp voeding is de rust die deze voeding met zich meebrengt. Meer basis klinkt al goed. Dan moet je het idd wel kunnen verteren, leverreinigingen door rauwe voeding, waarom denk je dat? Heb je het e-book over bijnieruitputting van Mike al gelezen?

  Volgens mij kun je best wat supplementen weglaten.
  Vit D zou ik niet meer nemen, dat zit in de juiste verhouding met vit A in de levertraan.
  Enzymen zitten ook in honing, stuifmeel, kefir, melk, gefermenteerde groenten(sap), dus hoef je niet perse uit een potje te halen.
  Multivitamine kun je (rauwe) lever voor nemen.

  Melk kun je wel een week bewaren als deze van goede kwaliteit is, ook als de boer iets anders beweerd 😉
  De ‘gewone’ kokosolie bedoel je daarmee de ontgeurde? want die is alles behalve gewoon, eerder ongewoon bewerkt zou ik zeggen. In elk geval lekker bakken in virgin kokosolie en/of boter/ghee etc.

  #127512

  Heksje
  Toeschouwer

  Dank je Tanja. Het gezonde van de lever zag ik al vaak voorbijkomen maarrrr …. ik lust het niet. Écht niet. Heb je een tip voor me hoe ik deze vleessoort toch kan eten zonder dat ik gruwel? Ik was deze week al wel van plan het te kopen, en je overtuigt me nog meer om me eraan te wagen. Maar oei, wat zie ik ertegen op 😳

  O jee, is die ontgeurde kokosolie toch niet zo’n verstandige keuze. Chips … denk ik alles toch best aardig te doen. Ik moet nog een 4 liter pot weg werken. Hopelijk is het niet al te zeer verkeerd.

  Het boek over bijnieruitputting van Mike heb ik nog niet gelezen. Als ik het me goed herinner stond ik van de week al wel op het punt deze aan te schaffen. Gelijk maar doen. Ik weet op zeker dat ik hier last van heb.

  Ik denk dat ik mijn lever wel gereinigd heb door raw food omdat ik heel veel groentesappen heb gedronken en [url=https://healthforce.com/education/white-papers/liver-rescue/]liver rescue[/url] heb gebruikt in combinatie met vasten met HealthForce producten. Maar het zou me ook niets verbazen als dit juist allemaal tegen me gewerkt heeft.

  #127513

  Pike
  Bijdrager

  je een tip voor me hoe ik deze vleessoort toch kan eten zonder dat ik gruwel?

  Zie de link, het is ook nog rauw maar je proeft er nagenoeg niets van 😀

  https://www.fatsforum.nl/topic/rauwe-lever-pil-challenge

  Het boek van Mike over bijnieruitputting kan je hier lezen:
  http://www.ahealthylife.nl/wp-content/uploads/2012/10/Bijnieruitputting_Mike_Donkers.pdf

  #127514

  Marijan
  Bijdrager

  deze is wel erg lekker bij Poekie te lezen:
  http://www.voedingisgezondheid.nl/recepten.html

  Leverworst:

  Het gaat om de volgende ingrediënten:
  – lever (500gram)
  – gehakt (500gram)
  – boter (250gram)
  – pakje gerookte spekjes
  – 3 uien
  – zout en peper
  – laurierbladeren.
  – eventueel groene kruiden (ik heb wat marjolein toegevoegd en oregano en wat tijm)

  Je gooit alles in de keukenmachine en maakt er een gladde massa van, of grof als je dat liever hebt. Dit alles doe je in een schaal (rond glazen schaal met deksel) en zet het ongeveer 2 uur in de over op 150 graden (hete lucht).

  Als je wat minder wilt maken hou dan de volgende verhoudingen aan:
  lever : gehakt : boter -> 2 : 2 : 1

  Ik had laatst ongeveer 250 gram lever, 250 gram gehakt en 125 gram echte roomboter.

  Het heeft ongeveer anderhalf uur in de oven gestaan. Wat je ziet is dat het vlees zich gaat samentrekken tot een grote ‘bal’ waar het vet omheen drijft. Als je het uit de oven haalt ga je er nog een keer met de staafmixer door, laat het afkoelen en doe het in bakjes om het in het koelkast te laten stollen… en voilà je hebt in feite dan leverworst. Iets wat de kinderen zelfs lusten.

  ————
  Ik begin het nu zelfs erg lekker te vinden.

  #127515

  Heksje
  Toeschouwer

  Heb je het e-book over bijnieruitputting van Mike al gelezen?

  Ik ben halverwege het boek. Tezamen met de puzzelstukken die ik al had begint de puzzel er heel compleet uit te zien. Echt WOW! Juist ja, er wordt me nu heel veel duidelijk.
  Straks verder lezen.

  @pike en @Marijan: bedankt voor de links en het recept. Toch nog even een vraagje: is de leverworst ook in de pan te bereiden? Moet toch wel lukken? 🙂 Ik heb de oven een tijd geleden in een dolle “raw” bui de deur uit gegooid.

  #127516

  Tanja
  Bijdrager

  Ik heb van de week een hele lekkere leverworst/pate gemaakt die zonder oven gemaakt worden kan, als je geen reuzel hebt kun je boter gebruiken. Recept staat hier: https://www.fatsforum.nl/topic/leverworst/page/2#post-100500

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 543)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.