Half varken

Dit onderwerp bevat 96 reacties, heeft 14 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Alexandra 3 jaren, 9 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 97)
 • Auteur
  Berichten
 • #4530

  Alexandra
  Bijdrager

  Over een week of 4/5 is het volgende varken van 1 van mijn boerinnen rijp voor de slacht. Van de week hebben ze er al eentje geslacht, 123 kilo schoon aan de haak. De volgende is ietsje kleiner. Maar de boerin heeft voorlopig meer dan genoeg varkensvlees in de vriezer. Een andere klant heeft gezegd, ik wil wel een half varken. En ik heb gezegd, ik wil wel kijken of ik die andere helft kwijt kan raken. Een heel half varken voor mezelf alleen lijkt me een beetje veel…. Prijs is nog niet bekend. Dus, zijn er mensen die belangstelling hebben voor een deel van het varken? Omgeving Breda is waar het varken rondscharrelt.

  Scharrelvarken, niet ingeënt, in het seizoen krijgen ze eikels, veel groente van eigen land.

  #91646

  Anoniem

  Nou, Alexandra, daar heb ik wel zin in! Breda is aan te rijden voor mij dus….

  #91647

  Anoniem

  Ik heb eventueel ook wel belangstelling…

  #91648

  EetDit
  Lid

  Ik heb ook wel belangstelling. Breda is prima te doen voor ons.

  Groetjes

  Edith

  #91649

  Alexandra
  Bijdrager

  Ik zal de volgende keer als ik de boerin zie zeggen dat ze het andere halve varken ook kwijt is 😀 Nu moet ze wel met een prijs gaan komen. Het is het eerste varken voor de verkoop, ik merk dat ze dat dus erg moeilijk vindt! Zodra ik meer weet laat ik het weten. En als er meer mensen willen, laat het vooral weten! Want het moet op voorhand bij de slager bekend zijn wat hij met het varken moet doen en hoe het te verdelen enzo.

  Wat ik leuk vond om te horen is dat alle botten naar de (schoon)ouders zijn gegaan voor de soep en het spek is uitgebakken voor de reuzel. Want data kan je op brood eten 😉

  #91650

  Alexandra
  Bijdrager

  Ik ben de boerin al die tijd niet meer tegen gekomen. We liepen elkaar steeds mis denk ik. Vandaag lag er een papier met de volgende tekst:

  Wij gaan ons scharrelvarken knorretje slachten. Knorretje is nu 1,5jaar en heeft een zeer prettig leven gehad. Hij heeft heel de winter en zomer buiten gelopen (uiteraard met binnenhok) en is gevoerd met groente, fruit, gras, eikels en brood. Er is geen dierenarts aan te pas geweest. Omdat we knorretjes vriendje zelf al in de vriezer hebben zitten en we regelmatig vragen krijgen of we misschien ook vlees verkopen willen we deze dus te koop aanbieden in pakketten van 5 kg. Als er ongeveer 10 pakketten gereserveerd zijn dan gaan we hem laten slachten. Een pakket bestaat uit de volgende soorten vlees:

  – Gehakt (alleen varkens of met rund (half om half))

  – Spek om uit te bakken

  – Koteletten

  – Filetlapjes

  – Schnitzels

  – Verse braadworst

  – Bakje zult of stukje bloedworst (alleen als U dit wilt)

  Puur vlees, zonder toevoegingen

  Een pakket van 5 kg kost €40,00. Als het varken geslacht is doen wij het vlees per soort in een zakje. U kunt de porties dan zo groot of klein maken als u zelf wilt. Het varken wordt geslacht bij een echte slager.

  Heeft U interesse in zo een pakket, neem dit papier dan mee en geef uw bestelling door via de mail, petralauwenAThetnetPUNTnl .Wij laten U dan ongeveer 2 weken voor dat we slachten weten dat het zover is. Wij vragen wel €10,00 aanbetaling zodat we ook zeker weten dat U het pakket op komt halen.

  Groetjes Familie Lauwen

  Ik het het mailadres even aangepast, dus zelf nog even @ en de punt goed zetten. Iedereen kan nu dus zelf bestellen.

  #91651

  EetDit
  Lid

  Hoi Alexandra,

  Dank je voor de info. Klinkt goed en een goede afwisseling met rundvlees zo. Echt goed varkensvlees kan ik maar moeilijk vinden.Ik ga contact met haar opnemen!

  Groetjes

  Edith

  #91652

  Anoniem

  Ik heb vandaag ook het formulier meegenomen toen ik eieren ging halen, ik ga zeker bestellen!!

  #91653

  Alexandra
  Bijdrager

  Dinsdag gaat Knorretje naar de slager. Einde van de week kan dan het vlees opgehaald worden. Ik ben benieuwd!

  #91654

  Anoniem

  Goed varkensvlees is heerlijk, maar inderdaad moeilijk te vinden. Voor het oosten van het land: de feijterhof (verkoopadressen).

  Het varkensvlees bij de de geitenboerderij in Amsterdamse bos is ook grasgevoerd en lekker vet, en ze hebben een heerlijk scharrelleven.

  #91655

  Anoniem

  Ik kreeg inderdaad ook een mailtje van Petra, ben benieuwd.

  #91656

  Alexandra
  Bijdrager

  Sta ik bij de boerin, staan daar 2 dames en een heer. Zegt boerin Petra:” Dit is Alexandra.” Blijkt dat 1 van de dames hier meeleest op het forum. En zo dus ook een stuk knorretje kwam halen! Volgens mij is het hele varken verdeeld over wapfers. Ze gaan uitbreiden, gaan naar 8 varkens, dus er komt een tijd dat er continue varkensvlees verkrijgbaar zal zijn op de Rith. Duurt nog wel een tijdje, want eerst moeten er nog biggetjes komen! Die moeten weer groeien enz, enz.

  Ik ga zometeen eerst het vlees en de worst in de appelazijn laten fermenteren. Iemand nog een idee hoe je gehakt makkelijk kunt fermenteren? Of gewoon in een pan met water en appelazijn? Morgen porties maken en invriezen.

  Heb ook 1,5 kilo reuzel meegenomen. Lekker uitsmelten en daarna weer mee bakken. Nog niet eerder gedaan op deze manier. Ben benieuwd!

  #91657

  EetDit
  Lid

  Hoi Alexandra,

  Wij hebben vanochtend ook bij de Rith onze onderdelen van Knorretje gehaald en meer.

  De 2 dames en de heer stonden te wachten na ons en die vertelden dat ze meelezen op het forum.

  Ik was heel blij dat we extra vlees konden kopen want wij hebben naast het 5 kg pakket 4 kilo reuzel en 2,5 kg stoofvlees en wat worstjes en lever extra kunnen nemen.

  Morgen de reuzel uitsmelten, de rest ligt al in de vriezer…….

  Een paar maanden geleden heb ik vet uitgesmolten van rundervet en dat is erg goed bevallen, echt heeeeeerlijk!

  Nogmaals dank voor de goede tip!

  Groeten, Edith

  #91658

  EetDit
  Lid

  p.s. waarom de worst en het vlees fermenteren? Voor de verteerbaarheid?

  #91659

  Webmaster
  Bijdrager

  Ongefermenteerd varkensvlees is niet goed, zo wees onderzoek op basis van levend bloedanalyse, gedaan door de Amerikaanse WAPF, uit.

  Mike

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 97)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.