Goede sporten om te beoefenen

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Goede sporten om te beoefenen

Tags: 

Dit onderwerp bevat 24 reacties, heeft 14 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Lievergezond 2 jaren, 11 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 25)
 • Auteur
  Berichten
 • #125832

  Koen Mulder
  Bijdrager

  Dag iedereen,

  Ik vroeg me af welke sporten door de mensen hier beoefend worden. Sommigen hier zijn vast al op de hoogte dat chronische cardio (hardlopen vooral) problemen met zich mee kan brengen: veel oxidatieve stress, overbelaste gewrichten, en niet de beste manier om af te vallen.

  Ik ben zelf wel fan van krachttraining met vrije gewichten, en ben recent begonnen met bootcamp/survivalrun. Vooral de laatste: het is in de vrije natuur, je wordt er enigszins smerig van (hygiënehypothese, iemand?) en je maakt bewegingen die we van oudsher hebben moeten toepassen ter overleving.
  Wat zijn jullie redenen voor een bepaalde sport?

  #125834

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Krachttraining is geen hedendaagse benadering van fysieke activiteiten die de oermens beoefende. Hij tilde doorgaans niet zoveel kilo’s, hooguit een bos takken om vuur mee te maken of een kind op de arm in het geval van een acute dreiging.

  De vroege mens was vooral een wandelaar, omdat hij een nomadische leefstijl had. Net als roofdieren besloop hij zijn prooi en trok korte sprints. Hij was dus ook geen jogger of duurloper.

  Mike

  #125837

  ad ligtvoet
  Bijdrager

  Men neme een plank en een flinke hamer……….en slaat hem mis!!
  ad

  #125838

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Wie slaat hem mis, ik of Koen?

  Mike

  #125840

  ad ligtvoet
  Bijdrager

  Allebei. Korte krachtige inspanningen maakten geregeld deel uit van de’oermens’. heus niet iedere dag of zelfs week , maar toch zo vaak dat het voldoende was om een bepaalde constitutie van het lichaam op peil te houden.
  mensen hebben verschillende soorten spiervezels . De fast twitch bv. zijn beter in het snel omzetten van energie in meer kracht(simpel uitgelegd). Deze worden echter niet willekeurig geactiveerd maar pas nadat de slow twitch reeds geactiveerd zijn en de benodigde kracht niet op kunnen brengen(alweer simpel uitgelegd). waarom zou het lichaam deze verschillende soorten spiervezels hebben?
  Er bestaat al het topic krachttraining waar naar mijn herinnering voldoende staat over wat krachttraining is en waarom het geen sport(folklore)is.
  ad

  #125842

  maarten
  Bijdrager

  Ik vroeg me af welke sporten door de mensen hier beoefend worden.

  in mijn geval deed, ik deed motorcross, en daaromheen nog wat mountainbike met mooi weer .
  Maar sinds een nek hernia in nov 2012, niet meer.

  #125844

  Koen Mulder
  Bijdrager

  Ad, goed punt. Mike heeft gelijk dat lage intensiteit veel voorkwam, maar na de jacht moest het everzwijn toch mee naar huis. Dat weegt veel. Maar dat hoeft inderdaad niet dagelijks.

  #125845

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Dat everzwijn werd gezamenlijk gedragen, dus het gewicht werd verdeeld over meerdere schouders.

  Mike

  #125846

  ad ligtvoet
  Bijdrager

  Buiten dat denk ik dat leven in de wildernis simpelweg gevaarlijk is. Dus zo nu en dan(echt niet vaak,maar toch) zal de oermens tot maximale kracht gegaan zijn om te overleven. Hij moest daartoe wel in staat zijn. Verder denk ik dat in de groeperingen waarin men leefde er verschillende types(meer uithoudend of meer krachtig) voorkwamen en dat deze typering ook voor de specifieke ‘werkzaamheden’ die men uitvoerde.
  Waar het mij omgaat is dat ik er enkel op uit ben om een specifieke fysiologische situatie te creëren om zo een gezonde adaptatie te krijgen, ongeacht de modaliteit. Krachttraining op de correcte manier is wel de beste keuze qua efficiëntie en veiligheid. Ik ben dus helemaal niet geïnteresseerd in wat de oermens deed als activiteit perse.
  ad

  #125851

  Jp
  Bijdrager

  Over de oermens, uitputtingsjacht:
  Enkele uren bij 10 km/uur door moeilijk terrein.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Renjacht
  Gezond? Niet voor onze “moderne” lichamen.

  Een gezonde sport lijkt mij vooral een sport waar je je lekker bij voelt en dat dan niet te extreem.
  Voor velen is sport een manier om stress weg te werken of om gewoon lekker bezig te zijn. Die factor is net zo belangrijk als de puur fysieke kant van sport.

  #125852

  Tanja
  Bijdrager

  Ik ga af en toe naar yoga om soepel te blijven en (houding)spieren te versterken en 1 x per week naar de zumba, omdat ik dansen/bewegen op muziek de meest aangename manier vind om te bewegen. Voor mij is het vooral van belang dat ik er plezier aan beleef en het geen martelgang is “omdat het zo goed voor je is” . Daarnaast fiets ik vaak bergop met fietstassen vol boodschappen en een kind achterop en probeer ik 1x per week een rondje in de natuur te wandelen met man en kinderen, maar altijd op weg naar een terrasje 😉

  Oh ja, ik geef veel massages, daar ben ik ook sterk van geworden in mijn armen en handen, ook een vorm van krachttraining?

  #125868

  cham
  Bijdrager

  Hoi Koen,

  Voor mij geen krachtsport maar meer rustige niet al te zware beweging zoals: wandelen, fietsen en in de tuin werken.

  Dit vond ik over de primitieve mens en beweging. Het gaat volgens mij niet zozeer alleen om kracht maar ook om behendigheid en uithoudingsvermogen.

  Hoofdstuk 2.
  De geschiedenis van de Indianen

  Cabeza de Vaca zag de Indianen van Florida in 1527, en beschreef ze als: “Zeer goed gebouwd, zonder overtollig vet, erg sterk en erg kwiek.” Laudonniere beschreef dat “de meest oude vrouwen van het land met de jongere vrouwen dansten,“ en hij schreef verder “dat de behendigheid van de vrouwen zo goed was, dat ze over brede rivieren kunnen zwemmen, terwijl ze hun kind op een van hun armen meenamen. Ze beklimmen ook erg handig in de hoogste bomen van het land.” De Monts bewonderde het lichamelijk uithoudingsvermogen van deze Indianen, en dat dit “zo goed was dat ze urenlang zwemmen konden; dat ze eerder honger kregen dan dat ze moe werden, en dat “de mannen op een vis inde zee jaagden, en die ook vingen als die niet al te groot was.“

  Wat betreft het hardlopen waren de meeste Indianen even goed daar in bedreven, en men zegt dat de primitieve krijger van de grote vlaktes een afstand 160 kilometer aan een stuk zou kunnen hardlopen zonder bijzondere tekens van vermoeidheid. De noodzaak voor slaap zou zich zelf uitwijzen voor de lichamelijke uitputting zich inzette, en het was alleen dit en eventuele honger, die een gedwongen pauze van de loop afdwong. Een lid van de stam zou bijvoorbeeld s’morgens op een dier gaan jagen, en kon de jacht voortzetten tot zonsondergang, totdat het dier uitgeput en gevangen was. De Indiaan was een mens die op snelheid gebouwd was – vrij, behendig en gracieus – en zijn lichamelijke kracht in het hardlopen werd reeds in het eerste contact met het volk opgemerkt door de blanke onderzoeker.

  Price bestudeerde Indiaanse volkeren in het kustgebied, en in de bergen van Peru, en ook in het Amazone gebied, aan de uitlopers van de bergen. Die volkeren die hun inheemse voedsel gebruikten waren sterk en vitaal en hadden veel weerstand. Een onderzoek van een groepje van 25 Indianen uit de hoge bergen van het Uramba-dal, “onthulde het feit dat er niet een tand betroffen was door cariës, en dat op alle leeftijden, de tanden normaal en goed aanwezig
  waren.” Men vertelde ons ook dat: “De Indianen van dit gebied in staat waren om de hele dag te lopen met honderd tot honderd en dertig kilo, en dat ze dit ook nog dagelijks deden. Ze kunnen goed tegen de kou, zoals Price schreef: “Ze kunnen goed door de vriezende nachten slapen met de poncho’s om hun hoofd en benen heen geslagen, en de voeten bloot.”

  Hoofdstuk 5.
  In de Aziatische landen.

  Jenny Visser-Hooft, schrijft ook van hun onvermoeibare energie, ”dat de Hunza-koelie’s na een lange inspannende voettocht, s’avonds wild en krachtig gingen dansen.”
  J. I. Rodale schrijft dat “de Hunza’s 35 kilometer per dag over bergachtig onregelmatig gebied kunnen lopen terwijl ze zwaar beladen zijn, en dan vervolgens tot midden in de nacht dansen op hun feestelijke pretmakende feesten, die tarnasha heten. Hij gelooft dat de Hunza’s te veel energie hebben, en dat het dansen een stabiliserende factor is.”

  Hoofdstuk 6
  De volkeren van Afrika.

  Lander schreef: ”Alle lasten werden op het hoofd gedragen,
  en vaak was er de gezamenlijke kracht van drie mannen nodig om een grote zware bundel met goederen van de grond naar de schouders van een van hun op te tillen, waarbij de verbazende kracht van de Afrikaan te zien was. Sommige vrouwen droegen lasten op hun hoofd die zelfs te zwaar zouden zijn voor een muildier, en kinderen van hoogstens 5-6 jaar droegen lasten achter hun aan die nog te zwaar zouden zijn voor een volwassen persoon uit Europa.”

  Hoofdstuk 9
  De oorspronkelijke bewoners van de Marquesa Eilanden.

  De mensen van dit volk konden uitzonderlijk makkelijk in bomen klimmen en over rotsen lopen, maar in de zee waren ze zeer vlug en waren daar in het meeste thuis. Ze leerden reeds als kind te zwemmen en vele van de volwassenen besteedden de helft van hun uren dat ze wakker zijn in het water. Een aantal er van zwom het grootste gedeelte van de dag rond het schip, zonder er moe van schijnen te worden. Ze aten zelfs hun maaltijd in het water zoals kokosnoot, broodfruit, en bananen, die aan het uiteinde van een stok waren vastgebonden, en die iedereen meenam naar de zee. Zo zwemmend in de zee, alleen met hulp van hun voeten, konden ze makkelijk een kokosnoot openen en eten.

  http://selfmatters.nl/wp-content/uploads/primitievemens_nl.pdf

  #125878

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Dat bergop fietsen met boodschappen is een mooi voorbeeld van hoe het altijd heeft gewerkt. Bepaalde krachtsinspanningen zijn gewoon functioneel en worden niet beoefend als ‘sport’ maar omdat het je iets oplevert en er nu eenmaal bij hoort.

  Zo sjor ik als muzikant menige kilo als ik een gitaarversterker uit de bandbus trek (en er naderhand weer terug in zet) en bij lezingen sjouw ik met zware zakken of dozen Keltisch zeezout. Ik heb daar nooit echt moeite mee, omdat het er gewoon bij hoort,
  maar heb een broertje dood aan verplicht ‘sporten’.

  Mike

  #125886

  ad ligtvoet
  Bijdrager

  Functie van spieren? Kracht productie om te kunnen……
  Functie van krachttraining?……..Functie verbetering of behoud van spieren.
  Het is GEEN sport.
  Nooit gezegd dat krachttraining de enige activiteit moet zijn.
  Veel mensen die fysiek werk doen hebben problemen met spieren en/of kunnen toch niet de gewenste hoeveelheid massa behouden. Om maar te zwijgen van de gewrichten die op den duur ‘versleten’ raken.
  ad

  #125889

  E123
  Bijdrager

  Ik ben zelf wel fan van krachttraining met vrije gewichten, en ben recent begonnen met bootcamp/survivalrun

  Zo’n survivalrun lijkt me ook leuk om eens te doen. Misschien in September eens meedoen aan zo’n mud masters obstacle run. http://mudmasters.nl

  Lijkt me echt lachen om een keer te doen. Lekker rennen, springen, klimmen en door de modder 🙂

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 25)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.