GOEDE DOELEN ALS GELDMACHINES

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid GOEDE DOELEN ALS GELDMACHINES

Dit onderwerp bevat 41 reacties, heeft 10 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Lievergezond 3 jaren, 3 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 42)
 • Auteur
  Berichten
 • #125119

  Gerard
  Bijdrager

  Over de ‘zee’ van goede doelen waarin we kennelijk zo sterk moeten geloven is veel kritiek ontstaan. Fraudes, tonnen aan salarissen, disproportionele overheadkosten, vertrekpremies, grote lease-auto’s, panden op A-locaties, directe loyaliteit aan dictators, vrijwel de helft of meer van het vermogen belegd
  en daarbij ook nog eens in uiterst controversiële zaken zoals clusterbommen, landmijnenproducten (onderzoek Zembla), zwaar vervuilende mijnbouw, tabak, kinderarbeid, en ga zo maar door.

  Sindsdien zien we nóg pregnantere ‘salvo’s’ in reclameblokken, met continu nieuwe namen en ‘merken’. Er moet en zal véél geld ingezameld worden hoe dan ook, lijkt het. Sommige nemen de helft van ‘commercial breaks’. Gaat het geld naar de zgn. goede doelen, en hebben ze überhaupt positief effect?

  Inmiddels moeten financiële jaarverslagen en salarissen gepubliceerd worden, maar zijn we dan klaar?
  Bekende goede doelen worden hier doorgelicht. Schokkende bevindingen… erger dan voor te stellen…

  Lees vooral ook waar het gaat over de hartstichting!

  #125126

  Lievergezond
  Bijdrager

  hoi Gerard, vreselijk zeg die passage uit het verhaal (van je link) over cliniclowns.
  Kinderen, en dan ook nog zieke kinderen, zitten er (natuurlijk) door de bank (clown) genomen helemaal niet op te wachten (volgens onderzoek).
  En dan nu een nieuw afzetgebied, want afzetgebied (de cliniclownfabriek is een industrie) moet er komen: demente bejaarden voor de careclown (het woord alleen al).
  Bijna hilarisch als het niet zo triest was.
  Tja van volwassenen komt te veel tegenstand natuurlijk.

  #125127

  Lievergezond
  Bijdrager

  ¨Ik denk dat CareClowns groter gaat worden dan CliniClowns!¨

  Citaat van de spreker in het filmpje van Careclowns in dit filmpje -Jacqueline Kaptein: ¨artistiek leider¨: https://www.youtube.com/watch?v=n4g3LY1WtJE

  Kijk, en dan weet je waar het allemaal om draait.

  Bij dit filmpje staat ook deze reactie:

  CliniClowns Overgewaaid uit de VS. In eerste instantie denk je aan vrijwilligers, totdat je er achter komt dat het een voltijdse organisatie is met betaalde banen! Volgens de openbare exploitatie kost een CliniClown € 200.000 per jaar aan salaris en overhead. Ex-directeur en marketeer Hans Geels ontving 127.678,95 incl. lease-auto en vergoedingen en kwam van het KWF en de NCRV. Huidige directeur Barbara Hellendoorn-Mineur, MBA, komt eveneens van het KWF en strijkt een vergelijkbaar salaris op. De organisatie bestaat uit een directie met staff en een productie- met HR-afdeling zoals ieder ander bedrijf. Hoe wordt je CliniClown? Zoals elke baan; de juiste opleiding en je moet auditie doen. Van dat laatste is uiteraard iets voor te stellen, maar CliniClown als betaalde baan? Buiten dat blijken veel kleine kinderen volgens onderzoek er niet positief op te reageren. Ze ervaren vooral een volwassen 30-40-er met een rode neus die in hun perceptie ‘angstvallig’ raar doet. Er zijn zelfs voorbeelden van zorgmedewerkers die dreigden te worden ontslagen na kritische opmerkingen, omdat zij en ouders van de patiënten de aanwezigheid eerder storend vonden dan leuk. Maar ook al vinden sommigen het wellicht leuk… CliniClows zijn géén vrijwilligers, maar betaalde banen ! Omdat kinderen steeds minder lang verblijven, zoeken ze nu een nieuwe markt: CareClows voor demente bejaarden… Dit is geen goed doel. Het is beschermde geldmachine als een voltijds bedrijf dat zichzelf in stand wil houden. Bovendien schuiven directeuren door vanuit dezelfde kringen.

  #125128

  Anoniem

  Weet niet hoor. Het zal voor een deel allemaal wel waar zijn. Helaas. Maar als de namen Rotschild, Rockefeller en het Joods Zionisme vallen zoals in het artikel over het CDA als je door klickt, dan ga ik toch twijfelen. Het is in in bepaalde kringen om hierop te wijzen. Maar betwijfel of hun informatie wel betrouwbaar is.

  En het is natuurlijk een mooi excuus om zelf niets meer te hoeven doen. “Het zijn toch allemaal zakkenvullers”.

  Ik weet het, maar zoek liever naar wat wel goed is dan dit allemaal zo uit te spitten en lekker verontwaardigt over te doen. Er is nog een heleboel goed in deze wereld. Dat wil ik versterken. Daar mijn aandacht en energie in steken. Dat lijkt me zinvoller. Er is al negativiteit genoeg.

  Ik ben niet blind voor wat er aan de gang is. Maar ik maak een andere keuze.

  #125129

  100%leven
  Bijdrager

  Ik heb bij deze berichten altijd een dubbel gevoel.

  De vele overhead kosten en de agenda die bij veel van die doelen speelt, heeft me besloten om m’n maandelijkse donaties terug te schroeven van 7 naar 2 ‘goede doelen’, waarbij ik de Hersenstichting nog ga inruilen voor Foodwatch.

  Alleen, wat kun je dan doen om bijvoorbeeld bij zo’n ramp als in Nepal iets bij te dragen? Want ondanks dat er veel geld in verkeerde zakken komt, komt er ook geld op de plek van bestemming waardoor er reddingswerkers gestuurd kunnen worden die onder andere mensen levend onder het puin halen afgelopen week. Dan kunnen we hier wel makkelijk zeggen dat het allemaal slecht is wat die doelen doen, maar ondertussen worden er ook levens gered!

  Wat doen WIJ dan?

  Als iemand een organisatie weet die kleinschalig op rampplekken zoals Nepal goed werk verricht, waarbij je vrij zeker weet dat het geld in goede handen komt, lees ik dat graag.

  Mark

  #125130

  Anoniem

  Gisteren kwam er bij mij zoiets voorbij. Een kleine naar het leek betrouwbare organisatie. Maar ik had al gestort op 555. Dus weet het verder nu niet. Als ik er nog achter kom laat ik het weten. Er is echt wel achter te komen.

  Wat betreft een nieuwe manier van met geld omgaan is de ST STRO al jaren bezig. En heeft nu ook Circuit Nederland. Het is nog in een pril stadium hier maar ik heb er met ander geld al wat handel gedreven. Echt de moeite waard om je daarin te verdiepen als je iets buiten de banken om wilt doen. Misschien denk je dat het geen zoden aan de dijk zet omdat ze nog zo klein zijn. Maar je moet ergens beginnen. En in een paar ontwikkelingslanden hebben ze echt al iets van de grond gekregen. Het begint altijd met een zaadje dat gestrooid wordt.

  #125131

  100%leven
  Bijdrager

  Bedankt Johanna,
  ik vond nog Stichting Hulp aan Nepal, die zegt Pro Deo te werken:

  Wij als bestuur werken volledig Pro Deo. Wij staan er voor in zoals dat ook in het verleden altijd is gebeurd dat uw bijdragen daar voor de volle 100 % aan het beoogde doel zullen worden besteed en zullen daarover zoals gebruikelijk achteraf verantwoording afleggen.

  Iedereen kan dat natuurlijk beweren. Kent iemand deze stichting?

  Mark

  #125132

  Anoniem

  Googelen.

  #125133

  Lievergezond
  Bijdrager

  Ik weet het, maar zoek liever naar wat wel goed is dan dit allemaal zo uit te spitten

  Hoi Johanna, in essentie is zoeken naar wat wel goed is, dezelfde zoektocht als zoeken naar wat dat niet is. Als je het licht niet van de duisternis kan onderscheiden, dan zit je met een probleem als je zoekt naar wat wel goed is.

  #125134

  Anoniem

  Het duister is zo overheersend daar hoef ik niet naar te zoeken. Ik heb geen enkel probleem met te zoeken naar wat wel goed is zonder me nog eens extra te verdiepen in wat niet deugt.

  #125135

  Anoniem

  En door te focussen op het kwaad versterk je het. Geef je het macht. Een zeer bekend verschijnsel.

  #125136

  100%leven
  Bijdrager

  De hulpindustrie in Nepal: Grote budgetten, grote problemen

  http://www.mo.be/artikel/de-hulpindustrie-nepal-grote-budgetten-grote-problemen

  #125137

  Anoniem

  Sorry dat ik even doorga. Als je me goed leest kun je lezen dat ik het kwaad niet ontken. Ik ben al wat ouder en heb alles al voorbij zien komen. Heb mijn keuzes gemaakt. Te werken aan een betere wereld. Door het kwaad niet meer aandacht te geven dan strikt noodzakelijk is. Maar ik ben me er zeer van bewust dat het er is.

  Het allerbelangrijkste wat ik geleerd heb in mijn leven dat ik heel veel niet kan veranderen. Alleen mijzelf. Het gaat om de keuzes die ik maak. De wereld veranderen door het met nog meer negatieve berichtgeving te overspoelen zoals bv op internet gebeurt, werkt niet. Bewustwording is iets anders. Het kwaad in mijzelf overwinnen met Gods hulp. Dat is eigenlijk het enige wat ik kan doen. En de St Stro onder de aandacht brengen. Bijvoorbeeld 😉

  #125138

  Jp
  Bijdrager

  Nepal:
  https://www.oneworld.nl/crisis/nepal-achter-de-schermen-bij-artsen-zonder-grenzen
  Die zijn er nu al aan het werk.
  Misschien wel de enige grotere organisatie die het geschonken geld waard is?
  Technisch gezien gaat het geld dat je nu schenkt niet naar Nepal, maar naar de volgende ramp en dat is goed: Ze wachten niet.

  Verder is het bijna onmogelijk om in te schatten of bij een kleine organisatie geld goed terecht komt. Eigenlijk alleen mogelijk als je mensen persoonlijk kent.

  #125142

  Lievergezond
  Bijdrager

  Ik heb geen enkel probleem met te zoeken naar wat wel goed is zonder me nog eens extra te verdiepen in wat niet deugt.

  hoi Johanna, dat is uiteraard te prijzen.
  Of jij representatief bent voor de gemiddelde medemens in NL: dat vraag ik mij af.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 42)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.