Fytinezuur

Dit onderwerp bevat 6 reacties, heeft 5 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Gerard 4 jaren, 3 maanden geleden.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #4203

  Annelynn
  Bijdrager
  #87897

  Anoniem

  Ik vind er het volgende van:

  Quote:
  Als oermens hebben we heel regelmatig noten en zaden gegeten MET fytinezuur. Geen enkel probleem en onze spijsvertering heeft zich hierop aangepast. Noten zijn dan ook (voor de meeste mensen) veel beter verteerbaar dan granen omdat onze spijsvertering er beter op aangepast is en noten geen gluten bevatten

  Dat geloof ik dus helemaal niet dat de oermens regelmatig noten at. Wanneer zijn die noten beschikbaar? Een paar weken per jaar misschien en hoeveel calorieën levert dat nu op.

  En ik kan mij nog herinneren dat toen ik nog in mijn ‘noten tijd’ zat ik na een paar weken enorme darmproblemen kreeg van noten, dus noten goed verteerbaar? niet voor mij.

  Quote:
  Hoe gezond een voedingsmiddel ook is, elk gezond voedingsmiddel heeft ook negatieve aspecten. Elk plantaardig product, of het nou een vrucht, groente of noot is heeft zijn eigen beschermende/toxische stoffen om zich te beschermen tegen ‘plagen en vraat’. Zonder deze toxische stoffen zou deze plant/vrucht/noot massaal worden opgegeten en het niet overleven. Deze zelfde beschermende stoffen, mits niet overvloedig gegeten omdat ze dan toxisch worden, lijken ook de stoffen te zijn die ons beschermen tegen ziekte. Met andere woorden; fytinezuur uitbannen zou betekenen dat je ook de voordelen ervan mist

  Dus niet zoveel planten eten maar veel meer dierlijke voedingsmiddelen.

  En wat zijn dan die “voordelen van fytinezuur”?

  Quote:
  Noten en zaden zijn voor ons een goede plantaardige bron van vetten en eiwitten. Ze bevatten minder milieutoxines dan dierlijke eiwitten en vetten. Ook daarom zijn het mooie voedingsmiddelen

  Noten en zaden bevatten enorme hoeveelheden omega 6, zeer ongezond!

  Milieutoxines in dierlijke eiwitten? Ja uit de industrie misschien.

  Kortom, ik ben het er niet mee eens.

  En ik heb het dieet dat deze mevrouw ongeveer voorstaat vele jaren gevolgd en dat heeft mij totaal niet geholpen. Op een gegeven moment ging het op dit gezonde dieet helemaal enorm bergafwaarts.

  Kortom ik ben dolblij dat ik de noten, granen en overdadig fruit totaal heb afgezworen en aan de (o.a) bottenbouillons en runderlever ben gegaan.

  #87898

  Anoniem

  hoe zit het dan met noten en zaden, een paar dagen geleden nog schreef Mike volgens mij dat graan niet bedoeld was om op te eten, wel voordat het graan was, gras dus nog. Het gras wordt graan om zich voort te planten.

  Worden die noten en zaden dan allemaal weer door dieren gegeten en/of vogels?

  Vogels kunnen in de warme tijd geen harde dingen eten, wel in de winter heb ik eens gelezen en Iberico varkens eten bv. eikels, dus zijn die harde dingen dan alleen verteerbaar voor dieren?

  Of is dat ook weer puur voor de voortplanting van de soort, zoals hazelnoot en hazelnootstruik en dan kan het blad weer dienen als consumptie voor dieren of ??????

  hmmm, warrig verhaal geloof ik maar misschien snapt iemand het nog 😉

  #87899

  Webmaster
  Bijdrager

  Laat je niet verwarren door (semi)vegetarische prietpraat. Pike zit helemaal goed met zijn commentaar!

  Mike

  #87900

  Anoniem

  Het belang van noten niet te eten is me wel duidelijk, de vraag was eigenlijk: worden ze dan wel regelmatig, indien voorradig door dieren gegeten?

  #87901

  Webmaster
  Bijdrager

  Dieren hebben het spijsverteringsstelsel om met plantenvezels en antinutrienten in planten om te gaan, wij niet.

  Mike

  #87902

  Gerard
  Bijdrager

  Meer over fytinezuur (Engels):

  http://en.wikipedia.org/wiki/Phytic_acid

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.