Fermentatie vragen

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Fermentatie vragen

Dit onderwerp bevat 229 reacties, heeft 50 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Tanja 1 jaar, 7 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 121 tot 135 (van in totaal 230)
  • Auteur
    Berichten
  • #16780

    E123
    Bijdrager

    Aha, bedankt g-griffel!

    #16781

    ruud
    Bijdrager

    Botervloot schrijft hier ergens dat fermentatie in het donker gebeurt (bijv in een keukenkastje).

    Veel mensen hier zetten dan ook de kefir in een keukenkastje.

    Maar ik had een recept gezien waarbij het juist wordt aangeraden in de volle zon te laten fermenteren http://www.carrotjuice.com/fermented-carrot-juice-recipe.html

    Ik weet van bijv. het maken van sint janskruidolie ook dat je het in de olie in de volle zon moet zetten om er de karakteristieke rode kleur van te krijgen (of dat fermentatie is weet ik niet): daar weet de keuringsdienst van waren zich dan ook geen raad mee, terwijl dat wel het traditionele recept is voor de werkzaamheid van sint jans kruid olie overigens.

    Dus dan nu de vraag: moet ik nou wel of niet in de zon fermenteren?

    #16782

    E123
    Bijdrager

    Goede vraag. Ik heb me dat ook vaker afgevraagd. Melkkefir moet bijvoorbeeld in het donker, maar waterkefir heeft ineens weer licht nodig. Ben benieuwd of iemand hier een antwoord op heeft..

    #16783

    fatsnotbad
    Sleutelbeheerder

    Ik neem aan dat er niet 1 antwoord is, maar dat dit afhangt van welk produkt je wilt fermenteren.

    #16784

    Anoniem

    Ervaring heeft mij geleerd dat het geen bal uitmaakt; in het keukenkastje of op het aanrecht. Als ik het te rommelig vind verstop ik de kefir in het keukenkastje en anders zet ik het gewoon op het aanrecht, resultaat is altijd hetzelfde!

    #16785

    Anoniem

    Micro-organismen gaan dood door de UV-stralen van het zonlicht. Als de fermentatie daadwerkelijk door de organismen (vergisten bijvoorbeeld) plaats heeft, dan kan dat niet in het zonlicht.

    Als de fermentatie plaats heeft door zouten of zuren, dan zou zonlicht kunnen werken. En ja, het product zelf kan voor gisten, zouten of zuren zorgen.

    #16786

    Anoniem

    bij mij staat de waterkefir ook in het keukenkastje gezellig naast de melkkefir.

    en het lukt best hoor, smaakt zurig genoeg.

    #16787

    fatsnotbad
    Sleutelbeheerder

    Mijn waterkefir staat op de vensterbank, leuk om het proces te volgen, en smaakt eerder bitter dan zuur.

    #16788

    Anoniem

    Als de waterkefir bitter of te zuur is, dan zijn de ingredienten of niet goed of niet voldoende.

    #16789

    Anoniem

    Ik heb het boek “Kombucha: Miracle fungus” via Amazon UK besteld voor GBP 0.02 😉

    Daarin staat naast informatie over kombucha ook heel veel informatie over kefir en andere fermentatie technieken. Niet duur voor zoveel informatie 😉

    #16790

    autumn
    Bijdrager

    Voor wat inspiratie:

    http://www.food-info.net/nl/national/verslag-afrika.htm

    Afrikaanse gefermenteerde producten en fermentatiewijzen…

    #16791

    Leuke site DenniS. Ik heb al een week bieten in de koelkast liggen om beet kvass te maken. De bietjes moeten daar zo vers mogelijk voor zijn, maar ik ga het toch proberen. Volgens mij zijn ze nog lekker stevig.

    #16792

    Anoniem

    Boselfje, dat gaat nog prima van bietjes van een paar weken oud. Bij mij liggen ze ook wel eens

    een week of 4.

    Ik had trouwens een lekkere variant op Beet Kvass gemaakt: Naast de rode bieten had ik stukjes gember en een paar rode uien mee laten fermenteren.

    Ik vond het een heerlijk hartig drankje.

    #16793

    autumn
    Bijdrager

    Onder onderstaande link staan een paar bruikbare boeken voor mensen die dingen willen inmaken:

    http://www.levenvanhetland.nl/inmaakboek.htm

    #16794

    Alexandra
    Bijdrager

    Ik ga zometeen Kvass maken aan de hand van een artikel van Juglen. Melkkefir vindt ik echt niet lekker, ben gek op bietjes, misschien dat t ik dit wel lust.

    http://www.ahealthylife.nl/gefermenteerde-voeding-gezond-bieten-kvass-recept/

15 berichten aan het bekijken - 121 tot 135 (van in totaal 230)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.