Eiwitten

Dit onderwerp bevat 53 reacties, heeft 16 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  ad ligtvoet 4 jaren, 1 maand geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 54)
 • Auteur
  Berichten
 • #1405

  Alexandra
  Bijdrager

  Ik kan veel terugvinden op het forum over koolhydraten en vetten. Maar eigenlijk niets over eiwitten. Behalve in ei, waar zitten nog meer eiwitten in?En hoe kan ik weten of ik voldoende eiwitten tot me neem?

  #50904

  Ufo
  Bijdrager

  Drink elke dag 3 tot 5 glazen rauwe melk.

  Neem een paar keer per week een eitje, en wissel dat af met rauw-gekookt-gebakken, en je zult m.i. bij een normale lichaamsbelasting geen eiwittekorten opbouwen.

  #50905

  Alexandra
  Bijdrager

  Dank je Ufo, dit alles is totaal geen probleem. Zit op minimaal een liter rauwe melk per dag, doe rauwe eieren in mijn smoothie en een gebakken ei lust ik ook graag. Heb het idee dat ik de laatste tijd niet meer goed kon tegen gekookte eieren, maar dat zal ik binnenkort weer eens uitproberen.

  #50907

  Cowgirl
  Lid

  Ben toch eens gaan berekenen hoe het zit met mijn eiwit inname. Ik heb toch ergens het idee dat dit te ver achter blijft tov mijn vet inname.

  Mbv de voedingswaardetabel eens berekent wat ik tot nu toe vandaag binnen heb gekregen. Ben er een beetje van geschrokken.. Een vrouw zou 0,2 tot 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht moeten nuttigen. Ik ben even uitgegaan van de 2 en dan kom ik op 112 Gr. Per dag. Ik heb na de lunch in het totaal pas 32,4 Gr. Op…. Dat zal na het avondeten ongeveer 60 zijn… Veel te weinig dus en het bevestigd m’n vermoeden. De vetten die ik nuttig bevatten maar weinig eiwit zag ik, dat wist ik niet.

  Aangezien ik zeker weet dat ik vlees goed verteer en dit ook de meeste eiwitten bevat ga ik proberen 2 keer per dag een grotere vleesmaaltijd te nuttigen. Met nog steeds de boventoon van vet natuurlijk..

  #50908

  Brian
  Bijdrager

  4 eieren

  30 ew

  24 v

  400ml yoghurt

  15,2 ew

  18 kh

  14 v

  250ml slagroom

  5 ew

  7 kh

  90 v

  1,5l rauwe melk

  56,25 v

  75 kh

  56,25 ew

  150g gehakt

  28,6 ew

  21,9 v

  kruiden

  10 ew

  totaal

  145 ew

  226,15 v

  100 kh

  dit is mijn voedingsschema, alleen verschilt het avondeten per dag, dus fluctueert het een klein beetje. Zoals je ziet krijg ik meer dan genoeg eiwit binnen. Vlees, ei en melk producten zijn de beste eiwitbronnen.

  Brian

  #50909

  Hamster
  Bijdrager

  Ik zou me geen zorgen maken over de hoeveelheid eiwitten die je binnen krijgt. Zeker niet als je dagelijks al een liter rauwe melk drinkt en ook nog eieren eet. Bovendien krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om de eiwitten te verteren. Niet te vergelijken met eiwitrepen en shakes ed.

  #50910

  ad ligtvoet
  Bijdrager

  het is het beste om de eiwit inname enkel te baseren op je lichaamsgewicht(vet vrije massa)en niet aan de inname van de andere macro’s.

  Het beste werkt het om een arge aan te houden want de inname zal per dag fluctueren.

  2 gr per kg. lichamsgewicht vindt ik persoonlijk onnodig hoog. 1 1/2 gr per kg lichaamsgewicht lijkt me veel beter. Je lichaam zal ook de nodige eiwitten recyclen.

  Bedenk dat teveel eiwitten de insuline spiegel hoog kunnen houden waardoor je de vetverbranding negatief kunt beinvloeden(zeer zeker ketose).De bovengrens is individueel maar het schijnt dat dit rond de 90-100 gr ligt.

  ad

  #50911

  Cowgirl
  Lid

  OK. Uitgaande van 1,5 Gr., zou ik zo ongeveer 84 gram nodig hebben. Dat komt meer in de buurt maar ik denk dat ik daar toch best vaak onder zit. Die insuline spiegel waar je het over hebt zorgt misschien voor behoefte aan koolhydraatrijke voeding? Of zeg ik nu iets raars? Het ging er ook even over in topic Afvallen..

  #50912

  ad ligtvoet
  Bijdrager

  eiwitten kunnen omgezet worden in glucose en daarmee de insulinespiegel verhogen of hoog houden. Dit kan zich dan weer negatief uitwerken op het vrijkomen van voldoende energie uit de vetcellen en de aanmaak van voldoende ketonen voor je hersenen. Wanneer je glucose voor de hersenen bv net niet genoeg is en je een gemis hebt aan ketonen dan zal je did inderdaad gaan merken als een behoefte aan KH.

  Ik ga er altijd vanuit dat een zo laag mogelijke insulinespiegel altijd het beste is op lange termijn.

  ad

  #50913

  Cowgirl
  Lid

  Dank voor je input Ad. Ook al snap ik er eigenlijk geen hout van 😀

  het komt in ieder geval op me over dat er geen probleem is dus dat is mooi hoeft er ook niets opgelost te worden..(had nl de indruk dat ik wellicht mijn spieren aan het ‘opeten’ was)

  #50914

  ad ligtvoet
  Bijdrager

  @cowgirl,

  Wat snap je niet maar zou je wel willen weten?

  Wanneer je je eigen lichaamseiwitten aan het gebruiken bent voor de energie behoefte (gluconeogenese)dan ga je dit merken aan oa. kracht en vitaliteits verlies(ook omvang).Ondervoeding en ziekte zijn vaak de oorzaak.

  In de situatie die ik hierboven beschreef gaat het meer om een teveel aan eiwitten relatief tot een stabiele en lage insulinespiegel.

  Te weinig eiwitten innemen zorgt voor een gebrek aan bouwstoffen.Dit even onafhankelijk van de totale energie inname.

  ad

  #50915

  Cowgirl
  Lid

  Ik zal er woorden aan proberen te geven..

  Kracht en vitaliteit gaan in pieken en dalen maar naar mijn idee wel in een stijgende lijn. Hierop is mijn geestelijk welzijn va zeer grote invloed en ben ook op dit gebied flink schoon schip aan het maken maar over het algemeen genomen voel ik mij veel beter dan een paar maanden geleden.

  Daarnaast lijkt omvang af te nemen. Mijn wangen vallen meer in en ik durf het hier bijna niet te zeggen , je kan mijn ribben tellen. Dit was overigens al zo en is ook mijn hele leven al niet veel anders geweest. De enige tijd dat het anders was, iets meer vlees, toen ik 4 keer in de week naar de sportschool ging, eiwitshakes nam en veel koolhydraten at.

  Eh.. Wil mijn lichaam nou steeds terug naar zijn, voor mij ( gedegenereerde?), smalle bouw? Zoals dat ook in mijn vaders kant voorkomt. Ik zie mijn vader namelijk (te)hard trainen om zijn brede schouders te behouden en ik wil dat niet als mijn voorbeeld maken maar merk dat ik in mijn hoofd ook zo bezig ben, dat er een worsteling is op dat gebied en op dit moment emotioneert mij dit zeer. Zelf heb ik als kind van mijn 11e tm mijn 15e op het conservatorium voor dans gezeten en dit heeft mijn lichaamsbewustheid op een bepaald manier beïnvloed . Krampachtig.. Ingehouden.. Je hebt met je vraag wel wat bij me losgemaakt. Ik weet zelf niet wat m’n vraag was eigenlijk maar dikke tranen als gevolg in ieder geval..nou, wat een ontboezeming ..

  #50916

  ad ligtvoet
  Bijdrager

  @ Cowgirl,

  Gezien je reactie zit eea. inderdaad diep bij jou en dat zul je hoe dan ook moeten oplossen(confrontatie).

  je vraag ging erover of je voldoende eiwitten innam met je voedingspatroon. Kwam die bezorgdheid hierover dan doordat je bezig bent met het behouden van een ‘getraind lichaam’?

  Je geeft aan dat kracht en vitaliteit in een stijgende lijn zitten en dat je je veel beter bent gaan voelen,ook metaal dus.

  het lage vetpercentage dat je nu hebt kan (hoeft niet) ook een gevolg zijn van ‘piekende bijnieren’waardoor je je ook goed voelt.ook wanneer je iet naar de sportschool gaat.Hoe zie je dit zelf?

  Je geeft aan een bepaalde smalle lichaamsbouw te hebben.Die kun je qua structuur niet veranderen en je schijnt enkel met ‘verkeerde voeding’aan te komen. Misschien dan toch eerst neg meer vet eten en kijken hoe je reageert.

  Dans en ‘mager’zijn gaan bijna altijd hand in hand. In iedergeval de angst om bij te komen. Is dat wat je bedoeld met je lichaamsbewustheid beinvloeding?

  Bedenk wel dat je alleen maar het beste kunt maken van wat je bent,in dit geval je botstructuur en metabolisme en dat je lichaam de uitdrukking van je gezondheid moet zijn.

  ad

  #50917

  Cowgirl
  Lid

  Met lichaamsbewustheid bedoel ik lichaamshouding, lenigheid, uitstraling, uithoudingsvermogen, spierkracht etc etc. Angst om aan te komen was bij mij niet aan de orde. Ik had meer moeite met de eerder genoemde zaken en de oordelen die daarmee gepaard gingen (gaan).

  Het is een goede reminder voor mij om alleen het beste te kunnen maken van wat je bent en de zelfacceptie niet in een bepaald doel te leggen zoals ik lang ( dus van jongs af aan) heb gedaan. Ik beleef plezier aan lichaamstraining en beweging maar het is wel een valkuil.

  Ik zal inderdaad vet blijven eten en de tijd nemen om hier aan te wennen. Ondertussen gaat de geestelijke schoonmaak ook nog even door

  #50918

  Pops
  Bijdrager

  @alexandra

  Ik zit het boek van andreas moritz te lezen wat ik via je website ( leuke trouwens) heb gevonden. En watlees ik?? Hij stuurt aan op een vegetarische voeding! Zie pagina 90! Snap jij het? Ik niet meer nu 😥

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 54)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.