Een experiment: niet-hormonale anticonceptiepil

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Een experiment: niet-hormonale anticonceptiepil

Dit onderwerp bevat 6 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Tanja 3 jaren, 5 maanden geleden.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #125352

  Het is een heuse hype, mensen die zich bewust worden van hormoonverstoorders in hun omgeving. Ik houd me nu ongeveer 2 jaar bezig met zoveel mogelijk (hormoon)verstoringen in mijn leefomgeving te elimineren, ik gebruik nog maar 2 (natuurlijke) verzorgingsproducten, eet geen soja meer, probeer zo zuiver mogelijk te eten, let op plastic en BPA/BPS en gebruik natuurlijke tampons en maandverband. Maar voor een vrouw is de grootste hormoonverstoorder: anticonceptie. Ik stopte een half jaar geleden met de nuvaring, ik voelde me enkele weken erna veel beter, ik verloor ineens 5 kilo, mijn sexdrive ging omhoog en ik had minder last van mijn maandelijkse periode.

  Mijn alternatief voor de nuvaring was een koperspiraal, na het plaatsen bleek dit helemaal niet te kunnen met mijn interne biologie, hij was nog maar zo’n 80% veilig en zat niet goed, daarom is die redelijk snel weer verwijderd. Toen bleef er nog maar een kort lijstje met mogelijkheden over: condooms, LadyComp of mijn vriend steriliseren. Dit korte lijstje aan mogelijkheden sprak mij niet zo aan, mijn dokter adviseerde mij zelfs om maar weer ‘gewoon’ naar de nuvaring / pil terug te gaan. Maar ik ben gelukkig niet voor 1 gat te vangen en stoppen met de hormonen beviel zo goed. Ik ging op zoek of er nog meer alternatieven zonder hormonen waren. En die bleek er te zijn: Saheli.

  Saheli is een wekelijkse niet-hormonale anticonceptiepil, hij wordt in India door honderden miljoenen vrouwen (veilig!) gebruikt. De stofnaam is Centchroman, deze stof zorgt ervoor dat de ophoping van slijmvlies wordt vertraagd en de eisprong wordt versneld waardoor je niet zwanger kan worden.

  Je gebruikt de pil de eerste 3 maanden 2x per week en daarna 1x per week. Je slikt de pil door, ongeacht waneer je periode plaatsvindt. De enige bekende bijwerkingen zijn dat het mogelijk tegen borstkanker beschermt en dat je de eerste 3 maanden na het slikken van de pil een klein beetje misselijk kan worden.

  Een voorraad voor 2 jaar kost welgeteld 15 dollar (12 euro), met verzendkosten erbij 30 dollar. Deze enorm lage prijs verklaart ook waarom we dit niet gewoon in Nederland kunnen kopen. Onderzoeken om een medicijn te laten goedkeuren kosten in de orde van 100 miljoenen euro’s, voor een dusdanig goedkoop middel nemen producenten niet de moeite.

  Ruud achterhaalde voor mij hoe ik de pil kon bestellen, bij AllDayChemist.com bestelde ik een voorraad van 128 pillen, goed voor zo’n 2 jaar. Halverwege de bestelprocedure kwam ik erachter dat je niet in Nederland kon laten bezorgen, bummer!

  Dus even browsen welke landen wel mogelijk waren, in Europa kan je bestellen via Spanje, de UK en Frankrijk. Een vriend van mij woont in Londen en is van Indiase afkomst, ik heb hem even laten rondvragen en zijn vrouwelijke Indiase kennissen en familie waren ook bekend met het product. Ik heb het vervolgens naar hem laten bezorgen en hij zou het doorsturen naar mij.

  De levering naar de UK duurde ongeveer 2 weken, nou blijkt het helemaal niet zo makkelijk te zijn om medicijnen op te sturen zonder vragen te krijgen. Op het doosje staat ook dat het om medicijnen gaat en het medicijn is niet goedgekeurd in Nederland. Hij is dus de eerste keer terug naar huis gegaan en heeft het pakje niet opgestuurd, maar er een extra envelop omheen gedaan en verteld dat het om een ‘herbal remedy’ ging. Daar trapte de Londense postbode gelukkig wel in, en een week later kon ik het pakje ophalen bij mijn eigen postkantoor.

  Een behoorlijk gedoe dus om zoiets bij je thuis te krijgen, maar het is voor 2 jaar. Ik hoef me pas over anderhalf jaar een keer te bedenken hoe ik de volgende lading hier ga krijgen. En ik kan de komende jaren hormoonvrij veilig vrijen en dat is natuurlijk zeer de moeite waard!

  De eerste indrukken..

  Het is natuurlijk enigszins ongebruikelijk om medicijnen te gaan bestellen die niet in Nederland zijn goedgekeurd, laat staan uit India komen. Ook al doe je je huiswerk kan je onverwachts voor verrassingen staan, in dit geval waren de verrassingen uitsluitend positief.

  Het zijn een hele hoop losse kleine stripjes van 8 pillen en tot mijn grote verbazing wordt het door de Indiase overheid geproduceerd, dat wekt natuurlijk wel vertrouwen op. Volgende punt: de bijsluiter. In Nederland raak je gewend aan grote bijsluiters met waslijsten mogelijke bijwerkingen en andere twijfelachtige informatie, dit stimuleert niet echt tot het willen gebruiken van zo’n medicijn. De bijsluiter van Saheli: 3 alinea’s hoe het werkt en hoe je het moet gebruiken én 2 alinea’s gezondheidsvoordelen. Ik ben overtuigd!

  In het volgende artikel lees je mijn ervaringen met het gebruiken van de Saheli anticonceptie…. stay tuned!!

  #125633

  Knofje
  Bijdrager

  Goh Iris, ik ben benieuwd. Het lijkt mij ook wel spannend om te gaan gebruiken en snap je overwegingen helemaal.

  #125635

  Tanja
  Bijdrager

  Interessant, twee dingen die mij tegenstaan: experimenteel en dat het toch invloed heeft op je cyclus, maar wie weet is het ongegrond hoor. Fijn dat je dit deelt met ons.

  #125687

  pautje
  Bijdrager

  Wat fijn dat je dit met ons wil delen.
  Zit zelf ook al heel lang te tobben over anticonceptie.

  Ben heel benieuwd hoe het je bevalt.

  #125797

  twee dingen die mij tegenstaan: experimenteel en dat het toch invloed heeft op je cyclus

  Tanja, het is een medicijn wat wel goedgekeurd is in India, dus het is niet dusdanig experimenteel. Het is wel farmaceutisch, dus heeft het zo invloed op je cyclus, maar in ieder geval niet op je hormoonhuishouding. Meer informatie over de stof: http://en.wikipedia.org/wiki/Ormeloxifene

  Ik vond het in ieder geval het uitproberen waard. Koper is uiteindelijk ook geen oplossing…

  #125798

  Tanja
  Bijdrager

  Sinds 1990 op de markt vind ik behoorlijk experimenteel, bovendien noem je zelf het topic zo. Misschien is er niets mis mee hoor, ik heb mij er niet zo in verdiept.

  #125802

  Tanja
  Bijdrager

  Het is wel farmaceutisch, dus heeft het zo invloed op je cyclus, maar in ieder geval niet op je hormoonhuishouding.

  Ik heb er even naar gekeken, maar het blijft een vorm van hormoon therapie, het middel grijpt in op/bezet oestrogeen receptoren (is een SERM), dus heeft het invloed op je hormoonhuishouding, anders zou het ook geen invloed hebben op je cyclus lijkt mij. Misschien is het wel een prima middel, maar ik blijf sceptisch.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.