Darmen & depressie

Forum Forums Stel jezelf even voor Darmen & depressie

Dit onderwerp bevat 255 reacties, heeft 18 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  fatsnotbad 2 jaren, 1 maand geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 256)
 • Auteur
  Berichten
 • #141850

  Anoniem

  Dag allemaal,

  Hier een 35 jarige man. Al enkele maanden kamp ik met een flinke depressie. Hiervoor heb ik verschillende medicatie gekregen (anti depressiva en pammetjes). Pas geleden heb ik besloten dat medicatie niet de oplossing is en dus heb ik e.e.a. al afgebouwd. Enkele maanden terug ben ik begonnen met WAPF. Ik eet nog niet volledig WAPF maar probeer het zoveel mogelijk.

  Vandaag heb ik een esteck bodyscan laten doen. Dit omdat ik zo gespannen ben en blijf, ongeacht wat ik doe (wandelen, etc.). En ook heb ik al geruime tijd last van darmklachten. Bij de huisarts heb ik ontlasting laten testen en die gooit het op prikkelbare darmen. Al jaren let ik netjes op wat ik eet maar toch zet het geen zoden aan de dijk. Zo eet ik geen suiker, vrijwel geen brood, geen koffie maar thee van de natuurwinkel etc.

  Wat eet ik nu? Vaak een in roomboter gebakken ei als ontbijt. Elke dag 1 a 2 stuks fruit. Groenten koop ik vaak (biologisch). Vooral broccoli is een favoriet. Dit combineer ik met rundvlees die ik koop bij de biologische boer. Heel soms een boterham voor de snelle hap. En om de zoveel tijd maak ik weer een voorraad bottenbouillon. En ook drink ik waterkefir (tegen melk kan ik niet goed).

  Terug naar de scan. Het volgende kwam eruit (volgende week krijg ik het rapport en dan zal ik e.e.a. aanvullen):

  – Opstijgende dikke darm is ontstoken (fase 1);
  – Serotonine is te hoog, dopamine te laag;

  Dit zijn de twee dingen die mij het meest zij bijgebleven. En zoals gezegd, volgende week zal ik e.e.a. aanvullen. Mijn vragen alvast:

  Vraag 1: wat kan ik aan mijn darmen doen (die staan namelijk weer in verbinding met je brein/emotie) ?
  Vraag 2: hoe verlaag je je serotonine? Ik had zelf deze topic al gevonden maar helaas staat er niet veel in: https://www.fatsforum.nl/topic/te-hoog-serotonine-gehalte/

  Heel erg bedankt alvast!

  #141871

  naief
  Bijdrager

  1) veel gefermenteerd voedsel eten, zoals bv zuurkool. En je hersenen zijn ook dol op verzadigd vet en kokosolie en cholesterol. Veel bottensoep eten.
  2) geen idee, maar belangrijke bouwstenen voor hormonen is vitamine A en cholesterol. Ik zie geen levertraan op je lijstje staan. Die met boterolie is de beste.

  #141874

  Anoniem

  Kokosolie kan ik nog gaan gebruiken inderdaad. Zuurkool kan ik helaas niet tegen (krijg ik flinke diarree van).

  Levertraan met boterolie heb ik in huis (van Green Pasture). Ik zal deze weer gaan gebruiken. Toentertijd mee gestopt omdat ik niet meer wist waar mijn darmen van slag raakten.

  #141878

  liesje
  Bijdrager

  Probeer eens rauwe yoghurt van de geitenboerderij of rauwe geitenmelk. Hoop dat er een boerderij in de buurt is. Hier in het Amsterdamse bos kan ik het kopen.
  Ik krijg overal diaree van, ook een keer van zuurkool.
  Ik heb een boek gelezen over tarwe. Hoe dat gemanipuleerd is in de loop der jaren, dan wil je geen tarwe meer. Weet de titel niet meer, zoek eens in de Bib.
  Nog een titel die ik wel zelf heb gekocht: de darm denkt mee.

  #141880

  Anoniem

  Rauwe yoghurt/melk van de geitenboerderij kan ik proberen. Daar ga ik naar op zoek.

  Het boek de darm denkt mee heb ik al. Evenals darmklachten (van Saskia van As). Maar hierin staan niet echt antwoorden voor een ontstoken opstijgende dikke darm.

  Tarwe eet ik dus al heel weinig 🙂

  #141911

  Tanja
  Bijdrager

  Ik zou het serieus gaan aanpakken en kan je het gaps dieet aanraden, het boek is vertaald naar het Nederlands dus goed te doen nu. Hier kun je alvast inlezen: http://www.gapsdieet.nl/

  #141915

  Lievergezond
  Bijdrager

  hoi Into the Wild, een opstijgende dikke darm? Wat een “aparte” diagnose. Waarom stijgt een darm op? Ik ben “benieuwd” of het rapport uitwijst wat daar de oorzaak van is. Ik heb die scan ook laten doen eerder, en ik heb me veel aangetrokken van de aanbevelingen en daar ben ik nog altijd dankbaar voor omdat het sindsdien al stukken beter met me gaat. Je serotonineprobleem heeft vast ook de oorzaak in die dikke darm omdat 90 procent van de serotonine door de darmen wordt aangemaakt. Ik heb wel ervaring met een opstijgende maag trouwens: dat is ook bepaald geen pretje.

  #141916

  Anoniem

  Boek over gaps dieet ga ik over nadenken. Dankjewel 🙂

  Sorry dat ik het niet heel duidelijk heb verwoord. Maar bedoelde het opstijgende gedeelte van de dikke darm. Excuus.

  @lievergezond, ik had inderdaad gelezen dat jij ook die scan hebt laten doen. Maar jij kampt(e) met hele andere problemen he?

  #141918

  Anoniem

  En kan je teveel aan serotonine krijgen door ontstoken dikke darm? Lijkt me eerder dat je dan te weinig hebt? Iemand die dit weet?

  #141921

  Lievergezond
  Bijdrager

  hoi into the wild, misschien is je serotonineoverschot een overblijfsel van het SSRI-gebruik in het verleden?

  […] SSRI’s juist het gebruik van serotonine proberen te beperken door het selectief op te nemen en te reguleren. Dit is een mooi voorbeeld van het serotonerge syndroom (overschot aan serotonine).

  http://tinyurl.com/q2fwnup

  Ik kampte i.d.d. met andere problemen dan jij.
  Wel fijn dat / als je het rapport van de e-steck scan in handen kan krijgen, want de gerichte aanbevelingen voor voeding (wat je beter kan introduceren en/of elimineren) en supplementen kunnen je denk ik wel een stuk verder brengen.

  #141931

  Anoniem

  Ja mijn vermoeden is ook dat het door de ssri komt. Ik heb trouwens wel een hard hoofd in het rapport. Bij degene wie ik ben geweest ging het voornamelijk over enzymtherapie (die je daar natuurlijk weer moet afnemen). Het zal dus een kwestie worden van zelf antwoorden zoeken.

  Volgende week ga ik sowieso langs de huisarts om doorverwezen te worden naar maag darm en lever arts. Wil toch zwart op wit hebben wat er aan de hand is. Ook al heb ik het niet zo op regulier. Hopelijk vind ik hier op het forum wat antwoorden 🙂

  #141955

  IlseS
  Bijdrager

  Je serotonine kan ook te hoog zijn door het gebruik van de anti-depressiva (serotonine syndroom). In mijn ogen moet je helemaal terug naar de basis. ik heb zelf jaren gepuzzeld over wat er aan de hand was en ben nu bij Mike z’n manier van eten uitgekomen na al jaren lang gluten arm te hebben gegeten. Dit bevalt heel goed. Maar ondanks dat ik al jaren gluten arm at (het was nooit 100%) bleef ik mijn darmen beschadigen. Daarnaast wist ik wel zo ingeveer dat ik niet tegen koemelk kon maar ging dan maar weer lactose veije melk nemen. Ben er sinds kort achter dat mijn probleem is dat ik niet tegen de GROTE EIWITMOLECULEN kan.(gluten en caseine) Deze worden niet verteerd en die zitten dus in gluten (graanproducten) en in alle producten van koemelk (dus ook kefir!!!) Dat houd in dat ik wel tegen de lactose in melk kan maar niet tegen de caseine in melk, kaas etc. Zolang ik ( en jij misschien ook wel) dit toch blijf eten, zal mijn darmwand geirriteerd of zelf een lekkende darmwand blijven. Een lekkende darmwand zorgt ervoor dat er gifstoffen in je bloed komen en daarmee ook in je hoofd. En omdat je darmen ook een soort van hersenen zijn, en deze constant geirriteerd zijn, wordt je daar niet blij van. Ik ben naast het eetvoorschrift van Mike, ook begonnen aan paardenmelk (hier zitten niet die grote eiwitten in). Je zou denk ik ook melk of kefir kunnen halen vij een boer die A2 koeien houdt (Guernsey of Jersey koeien) omdat daar ook die eiwitten niet inzitten. Wat heel belangrijk is denk ik dat je je heeeeeeeel streng aan je dieet houdt ( misschien verdraag je net als ik wel een heleboel andere voeding niet meer omdat je ondertussen natuurlijk een geirriteerde, spastische duuuuuuh darm hebt. Dit maakt het verwarrend. Eet zo “zacht” mogelijk eten, ( dus eerder wortel dan voerenkool)goed gekookt. Verder kan het zijn dat je door de darmen veel goede voedingsstoffen bent verloren en is het misschien nodig een tijdje extra vit. en menralen in te nemen. Verder zou ik goed de dingen lezen over bijnieruitputting (had ik door alle stress, opstapeling van alles, ook niet weten wat mijn lijf nou deed??), kijken hoe het met je schildklier gesteld is en wat organen gaan zuiveren zoals lever, gal, nieren etc. Ik hoop dat je er iets aan hebt.
  groet Ilse

  #141957

  IlseS
  Bijdrager

  Voor als je die nog niet ontdekt had, ga eens naar de site”voedingisgezondheid.nl” Daar staat alles zo duidelijk. Is de theorie van Mike, maar door Lia en Cor erg duidelijk opgeschreven! Ik vind hem super.
  groet Ilse

  #141994

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Even 2 zaken rechtzetten:

  1. Caseine in A2-koeienmelk is even groot, maar het is een oorspronkelijker eiwit van koeien die niet zover zijn doorgefokt op meer melkproductie.
  2. Wortel en boerenkool zijn allebei vrij harde groenten, die een langere bereidingstijd vergen.

  Mike

  #141995

  muis
  Bijdrager

  Ben er sinds kort achter dat mijn probleem is dat ik niet tegen de GROTE EIWITMOLECULEN kan.(gluten en caseine) Deze worden niet verteerd en die zitten dus in gluten (graanproducten) en in alle producten van koemelk (dus ook kefir!!!)

  Maar is het met kefir niet zo dat het door het proces wel goed verteerd?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 256)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.