Cytochroom P450 Polymorfisme

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Cytochroom P450 Polymorfisme

Dit onderwerp bevat 105 reacties, heeft 11 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Sampjes 2 weken, 5 dagen geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 106)
 • Auteur
  Berichten
 • #223034

  gif-vrij
  Bijdrager

  In mijn voorsteltopic had ik enige tijd geleden al geschreven dat ik zo ontzettend veel problemen heb met mijn lever / darmen. Ik ben de afgelopen 2 jaar veel afgevallen en bij het afvallen kwamen ook veel gifstoffen vrij. Dit ontgiften bleek een ware marteling. Ik heb me zo ontzettend rot gevoeld. Heb veel onderzocht en laten onderzoeken en er was sprake van een dysbiose in de darm en een gebrek aan verteringsenzymen. Ook bleek dat de methylering van mijn lever niet goed verliep wat betreft het afbreken van de oestrogeen. Maar mijn gevoel bleef zeggen dat het grootste probleem toch echt bij mijn lever ligt.

  Uiteindelijk kon ik dus geen supplement meer verdragen, maar ook kruiden of voeding die ontgiftend werken kon ik niet meer aan. Ik ben me er in gaan verdiepen hoe dit kan. Ik heb jarenlang medicijnen geslikt en 10 jaar in de chemische dampen gewerkt. Hierdoor ben ik ruim 40 kg aangekomen.
  Maar waarom kwam ik 40 kg aan. Het bleek dat mijn lever zowel de medicijnen als de chemische dampen niet goed kon verwerken. Dit kan komen door een genetisch defect aan het cytochroom P450 welke actief is in de lever. Bij mensen die medicijnen slecht verdragen wordt er een onderzoek gedaan naar deze genetische defecten, je krijgt dan een medicijnpaspoort waarin staat welke enzymen er wel of niet goed werken. Een defect aan een specifiek gen noem je een polymorfisme.

  Voor de geinteresseerden, hierbij de link naar de uitleg hieromtrent Uitleg polymorfisme cytochroom P450

  Medicijnen en gifstoffen in welke vorm dan ook worden afgebroken en verwerkt door deze enzymen in de lever (fase 1 en 2). Ook al slik ik nu al enige tijd geen medicijnen meer, ik was toch benieuwd of er bij mij een genetisch defect was. Ik heb dit laten testen bij het Erasmus MC. En wat bleek, van de 9 belangrijkste enzymen zijn er bij mij maar liefst 5 enzymen met een genetische afwijking. 1 enzym werkt versneld, en 4 enzymen werken vertraagd. En precies het enzym dat mijn medicijn moest afbreken, werkt dus vertraagd. Daarnaast werken bepaalde voedingsstoffen/kruiden ook nog eens vertragend op deze enzymen. Zoals bijv. curcuma, grapefruit, citroen, zwarte peper, Kamille etc. etc.

  Welke enzymen verantwoordelijk zijn voor de afbraak van de chemische dampen ben ik nu aan het uitzoeken. Hier is bijna niets van te vinden omdat de meeste onderzoeken gericht zijn op medicijnen. Wel is bekend dat deze gifstoffen ook nog meer vertragend op de enzymen kunnen werken waardoor alles nog erger wordt.

  Destijds werd er gedacht dat ik mogelijk last had van de schildersziekte. Ik ben nu een studie tegengekomen waarin wordt beweerd dat mensen met de schildersziekte een specifiek vertragend werkend enzym in de lever hebben. En laat ik nu precies een polymorfisme hebben op dat enzym.

  De bevestiging dat er iets niets klopte is op zich wel fijn. Het is alleen jammer dat er geen oplossing voor is. Tenminste, ik heb de oplossing nog niet gevonden. Het enige wat je kan doen is rekening houden met je beperkingen.

  Ik heb zo mijn eigen theorie ontwikkeld waarom ik me zo ontzettend rot voel als ik iets neem wat werkt op mijn lever. Namelijk mijn lever is verzadigd met restanten van medicijnen en gifstoffen. Als ik iets eet wat ontgiftend werkt op mijn lever (wat ik dus zoveel mogelijk probeer te vermijden) dan komen deze gifstoffen weer in mijn bloedbaan. Deze gifstoffen moeten weer door deze enzymen worden afgebroken, maar omdat ze vertraagd werken blijven de gifstoffen te lang circuleren in mijn bloed. Als dit gebeurt duurt het gemiddeld zo’n 2 tot 3 dagen voordat alles weer is opgelost en ik me weer goed voel.

  Er is dus regelmatig sprake van oxidatieve stress en ook van nitrosatieve stress. Oplossing worden geboden door supplementen, echter die kan ik niet meer verdragen.
  Ik eet alleen onbewerkte voeding en geen kruiden (alleen keltisch zeezout). Onlangs dacht ik goed bezig te zijn en had weer verse bottenbouillon gemaakt. Te hard van stapel gelopen. Werkte te ontgiftend en ben er 3 dagen beroerd van geweest. Dus alles bij beetjes, maar het is soms ook de combinatie van bepaalde voedingsmiddelen.
  Ik voel me regelmatig best goed maar dan ineens barst de bom weer en kost het 3 dagen om me weer goed te voelen.

  Polymorfisme kan dus een reden zijn waarom je niet goed reageert op bepaalde voeding, kruiden of supplementen. Iedereen kan hier last van hebben.

  Ik zoek dus oplossingen. Weet niet of ik nog meer leverreinigingen moet doen. Ik kan zelfs al niet meer tegen appelazijn. En weet ook niet of dat de oplossing is.

  Misschien zit ik er naast met mijn theorie. Dus mochten jullie een ander idee of oplossing hebben dan hoor ik het graag. Bij de afdeling geneeskunde kom ik niet verder, zowel op regulier als alternatief gebied niet. Mijn huisarts heeft me zelfs het predicaat eetstoornis meegegeven.

  Kangen water werd ook in mijn topic al geopperd. Ik sta er open voor maar weet niet of dit voor mij goed zal werken. Als het ontgift durf ik het niet aan. Maar misschien kunnen de deskundigen op dit gebied er iets over zeggen.

  #223098

  Jhanne
  Bijdrager

  Hi Gifvrij, wat een klote verhaal zeg. Anders dan het mijne maar net zo klote.

  Heb je het werk van Ben Lynch wel eens bekeken, wellicht vind je daar nog nuttige tips. Ik heb zijn boek dirty genes gelezen en dat was heel verhelderend. Maar ook gewoon op internet is al heel veel informatie te vinden. Ik ben nog (lang) niet beter, maar heb wel weer een nieuwe en werkzame ingang gevonden.

  sterkte en blijf zoeken, ergens ga je een route naar verbetering vinden.

  #223103

  Sampjes
  Bijdrager

  Jeetje wat een herkenning ook weer zeg. ( steeds meer supplementen werken bij mij ook niet(meer).

  Tot op heden ook nog geen geslaagde remedie gevonden voor mijn kwalen. Precies dus ook bij mij darmen/lever. Bij mij is volgens bloedonderzoek ook oxidatieve stress erg verhoogd. Maar niemand die weet hoe en wat?

  Leverziektes komen helaas in de familie voor bij ons, anders dan bij jou gif vrij. Jij hebt duidelijk chemische dampen ingeademd. Bij mij weet ik echt niet waar dit vandaan komt, ja pech denk ik. Mijn beiden kinderen hebben hetzelfde als ik. Zwakke lever en steeds terugkerende schimmels/parasieten in de darm. Veel intoleranties en verzuring van spieren. Ik weet het ook niet waar dit nou allemaal vandaan komt. Er klopt duidelijk iets niet.

  @gif vrij: via wie kon jij dat enzym laten checken in het erasmus mc? Gewoon via de reguliere huisarts?

  #223104

  Tanja
  Bijdrager

  Goed dat je het hebt laten testen/in kaart laten brengen.

  Voor anderen is er ook hier iets meer over te lezen: https://www.natuurdietisten.nl/medicatie-leverafwijkingen/

  Kangen water bevat geen stoffen die afgebroken dienen te worden, dus daar zou je geen last van hoeven te hebben, echter omdat het wel ontgiftend werkt zou je hier ook heel voorzichtig mee moeten omgaan. Uitproberen zou wel ideaal zijn, dan met PH 8.5 beginnen heel langzaam. Is er niemand in jou buurt met zo’n apparaat of heb ik dat al gevraagd?

  #223106

  gif-vrij
  Bijdrager

  @jhanne, Interessant die Ben Lynch.
  Ik heb gezocht op zijn site maar kon niets vinden over P450, maar het gaat natuurlijk of genetische afwijkingen in het algemeen. Bespreekt hij in zijn boek methodes om te verbeteren of is het meer een teken van herkenning?
  Ik vind het wel lastig dat de meeste info op internet in het engels is. Het is toch wel een specialistisch onderwerp en daar is mijn engels niet echt goed genoeg voor.

  #223107

  gif-vrij
  Bijdrager

  @sampjes

  Leverziektes heb ik niet echt in de familie. Maar mijn moeder heeft vroeger wel geelzucht gehad en heeft volgens mij ook veel leverklachten. De artsen doen die klachten allemaal af als een maagprobleem. Maar ik zie bij haar ook verteringsproblemen en niet goed tegen bepaalde voeding kunnen. Ook vet kan ze slecht verdragen.
  Geelzucht kan dus ook je DNA veranderen heb ik gelezen. Dus als ik afwijkingen heb in mij DNA dan heb ik dat geerfd van mijn ouders. Maar teveel gifstoffen kan ook een oorzaak zijn van DNA verandering.

  De mensen waar ik mee werkte in de chemische dampen zijn nooit ziek geworden. Bij hun werken die enzymen dus prima. Echter omdat deze bij mij vertragend werken ben ik er ziek van geworden.

  Deze test kan je alleen via de huisarts aanvragen, tenminste via de huisarts wordt deze test vergoed. De test kost € 1100,=. Het gaat wel ten koste van je eigen risico.

  Dit is de site van het Erasmus . Je kan deze test trouwens ook bij andere ziekenhuizen aanvragen. Check wel bij je ziektekostenverzekering. Soms vergoeden ze alleen test van ziekenhuizen bij jou in de buurt. Je kan hier meer uitgebreide informatie vinden. Er is ook een algemene folder die kan je uitprinten en meenemen naar je huisarts.

  Dit is de link van het aanvraagformulier. Deze kan je meenemen naar je huisarts

  Het erasmus doet een test van 9 enzymen. Andere laboratoria met 15.
  Je moet trouwens wel met een goede reden komen om deze test aan te vragen. Bijv. als je slecht reageert op medicijnen. Maar je kan het altijd proberen zeker als je kinderen ook problemen hebben dan kan het een erfelijke kwestie zijn.
  Succes.

  #223108

  gif-vrij
  Bijdrager

  Ik zie dat de link niet goed is overgekomen.
  aanvraagformulier farmacogenetica

  erasmus farmacogenetica

  #223109

  gif-vrij
  Bijdrager

  @ Tanja

  Kangen water bevat geen stoffen die afgebroken dienen te worden, dus daar zou je geen last van hoeven te hebben, echter omdat het wel ontgiftend werkt zou je hier ook heel voorzichtig mee moeten omgaan. Uitproberen zou wel ideaal zijn, dan met PH 8.5 beginnen heel langzaam. Is er niemand in jou buurt met zo’n apparaat of heb ik dat al gevraagd?

  Ik had gehoopt dat kangen water niet ontgiftend maar meer neutraliserend werkt. Maar dat is dan niet zo, begrijp ik.
  Ik heb wel gezien dat er binnen een straal van 10 km een tappunt is dus dat is goed te doen. Ik ga het overwegen maar zie altijd zo op tegen een paar slechte dagen dat ik het liefst geen risico neem.

  #223113

  edwin
  Bijdrager
  #223118

  gif-vrij
  Bijdrager

  @edwin
  Ja dat topic ken ik zeker. Marc is specifiek bezig met de ontgiftiging van kwik, dat is een metaal en vraagt een specifieke ontgiftiging. Ik heb destijds Andy Cutler ook benaderd,maar hij gaf aan geen methode te hebben voor de ontgiftiging van organische verbindingen zoals hexaan en pentaan, behalve eventueel de sauna.

  #223135

  Tanja
  Bijdrager

  Ik heb wel gezien dat er binnen een straal van 10 km een tappunt is dus dat is goed te doen. Ik ga het overwegen maar zie altijd zo op tegen een paar slechte dagen dat ik het liefst geen risico neem.

  Dat is niet ver en lijkt me toch het proberen waard. Dit water brengt zuurstof in je systeem en hydrateert, dat hebben we allemaal nodig.

  #223136

  Romagi
  Bijdrager

  Tanja, drink jij nog iedere dag dit water en voel je er nog steeds iets van. In amsterdam kan ik het ook halen/proberen en staat nog steeds op mijn programma. Zelf heb ik al een paar jaar iets in mijn keukenkastje laten installeren om extra schoon water te hebben.
  Maar mijn dochter heeft wel ruimte en ze begon laatst over schoon water.

  #223164

  Tanja
  Bijdrager

  Liesje,
  Uiteraard drink ik dit water, ik heb het apparaat gekocht en zou niet meer zonder willen. Omdat het echt in de cellen komt neemt het ook alles mee dat in het water zit. Ik maak er ook kefir en kombucha mee, thee, bouillon en alles werkt dieper en smaakt beter zo voelt het. Het is niet alleen schoon water, maar geïoniseerd en in de vorm (hexagonaal) die beter opgenomen wordt.

  Ga het halen en kijk hoe het voelt/smaakt. Dat heeft mij overtuigd.

  #223169

  Romagi
  Bijdrager

  https://wet.kuleuven.be/wetenschapinbreedbeeld/lesmateriaal…/lesmateriaal-chemie.pd…

  30 apr. 2008 – Zelfs bloed bevat eiwitten. Eiwitten vormen de basis van alle levende materie. Ze dienen vaak als enzym of katalysator voor biochemische …

  Hoop dat dit geopend kan worden.
  Misschien is er ergens een aanwijzing te vinden.

  #223170

  Romagi
  Bijdrager

  Ik heb gezocht naar eiwitten en enzymen wet.kuleuven.
  Blijkbaar is bovenstaande niet te openen. Even snel gecontroleerd.
  Zojuist even gekeken bij Ben Lynch. Er staat een linkje dat ik het autom. kan vertalen.
  Mijn eerste indruk was dat ik iets kan vinden over enzymen en de lever.
  Dus ga straks verder lezen.
  Want …..ik zeg steeds dat enzymen mij zo goed hebben geholpen.
  Bij Ben Lynch zag ik staan candida. Plus ik zeg steeds dat mijn lever mijn ontlasting aanstuurt. En niet mijn gevulde endeldarm. Morgen ga ik mijn trucje weer proberen. Niet spoelen maar leverdrankje nemen.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 106)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.