Cortisol, voorstellen Kneel

Forum Forums Stel jezelf even voor Cortisol, voorstellen Kneel

Dit onderwerp bevat 24 reacties, heeft 9 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Kaaskanlekkerzijn 2 jaren, 11 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 25)
 • Auteur
  Berichten
 • #128039

  Kneel
  Bijdrager

  Hallo allemaal,

  Ik ben Kneel en ik lees steeds vaker mee op dit forum. Hier ben ik erachter gekomen wat bijnieruitputting is en daarmee vallen heel veel puzzelstukjes in elkaar voor wat mijn klachten betreft.

  Kort gezegd: ik heb astma en allergieën en gebruik om een aanval en/of ontsteking te voorkomen al jarenlang inhalatiepoeder, zijnde corticosteroïden. Daar komt bij dat ik van nature niet goed met stress kan omgaan en veel pieker. De laatste 5 maanden ben ik, vermoedelijk door een stressvolle periode die ik niet meer goed aankan, erg vermoeid, slaap ik slecht en voel ik me nooit uitgerust waardoor ik mijn bed uitrol ipv spring.

  Conclusie (voor zover ik het begrijp): doordat mijn bijnieren niet genoeg cortisol aanmaken, heb ik astma ontwikkeld. Ironisch genoeg zijn mijn bijnieren nu ook nog eens lui door de corticosteroïden en met stress erbij zit ik nu met de gebakken peren, al dan niet tijdelijk 😉

  Mijn vraag is nu: ik krijg wel cortisol door de inhalatiemedicijnen maar zou ik desondanks om een en ander wat te bespoedigen ook gebruik kunnen maken van adrenal? Wordt dat niet teveel?

  Ik heb The Adrenal Reset Diet van Alan Christianson en Adrenal fatigue van Wilson gelezen. Tot nu toe heb ik een totaal verkeerde voedingswijze gehanteerd, zoals ‘s morgens fruit met kokosolie (fout) en zo min mogelijk koolhydraten (ook fout). Omdat ik niet goed tegen radicale veranderingen kan, probeer ik nu langzaamaan een en ander te veranderen. The Adrenal Reset Diet geeft goede voorbeelden maar ik blijf het lastig vinden om de juiste hoeveelheid aan koolhydraten te gebruiken. Vorig jaar zat ik nog op Paleo maar dat blijkt totaal niet geschikt voor mij (ik kon niet meer sporten en verloor aan spierkracht).

  Ik had al op bed moeten liggen nu, dus ik laat het hier even bij. En jaja, ik moet ook aan yoga gaan doen enzo. Ga ik doen.

  Ben heel benieuwd hoe jullie dit zien. Heb het gevoel dat ik mezelf tegenspreek dus, shoot!

  #128040

  Vetje
  Bijdrager

  Kneel, het woord moeten is voor mij persoonlijk een jeukwoord. Je doet Yoga omdat je er plezier in hebt, dan wordt het een gewoonte en een levensstijl.
  Als je het doet omdat het moet zul je meer stress ervaren en het niet volhouden.

  Astma kan gerelateerd zijn aan melkproducten en dan bedoel ik gepasteuriseerde melk uit de supermarkt.

  #128041

  duimpje
  Bijdrager

  welkom kneel,
  6 weken geleden kon ik niets meer.
  laatste 3 jaar heel veel stress gehad en mijn lichaam blokkeerde op een dag gewoon.
  ikzelf had wel het gevoel dat ik heel veel tekort kwam aan voedingstoffen maar welke of hoe ik dit kon verhelpen daar had ik geen idee van.
  als eerste heb ik alles geschrapt wat op mijn agenda stond en niet perse moest!
  mijn lichaam gaf aan dat het niet meer kon en daar heb ik naar geluisterd.
  veel rust genomen en zelfs in de middag wanneer mogelijk was naar bed gegaan.
  verder heb ik veel gelezen hier en als eerste alle voedingsadviezen opgevolgd.
  ik heb het gevoel dat de sole die ik de eerste tijd veel heb gedronken mijn tekorten aan mineralen al een heel eind op peil hebben gebracht.
  ik knap met de dag op en mijn energie gaat ook gestaag vooruit.
  probeer echt naar je lichaam te luisteren die geeft namelijk zelf aan dat je moe bent en probeer dan ook je rust te nemen waar het kan en goede voeding te consumeren.
  en inderdaad laat het woord moeten varen en probeer te genieten van de dingen die je doet in plaats het als een last te ervaren wat weer veel stress met zich meebrengt.
  silvia

  #128045

  Welkom Kneel,

  Ik sluit mij aan bij de adviezen hierboven. Als je gestrest ben moet je ontspannen. En als yoga jou daar bij helpt is dat alleen maar goed maar anders moet je het niet doen. Ik zou als ik jouw was zeker met adrenal beginnen en uiteindelijk dit langzaam vervangen in plaats van de cortisol, dit kan van zelf gaan. Adrenal is gedroogde bijnier en het legt deze niet stil, maar ondersteunt ze en laat ze zeg maar parttime werken waardoor ze bij kunnen komen. Als je hier een uitgebreide beschrijving geeft van wat je gemiddeld op een dag eet, met hoeveelheden erbij dan kunnen we je daar ook meer richtlijnen en ideeën bij geven.

  #128075

  Hans L
  Bijdrager

  geeft dit boek meer inzichten dan Wilsson ?
  of is het allemaal een beetje hetzelfde ?
  The Adrenal Reset Diet van Alan Christianson

  #128077

  Kneel
  Bijdrager

  @vetje: zelfs longartsen ontraden het drinken van melk. Ik drink het dan ook nooit. We kunnen wel een boom opzetten over ‘moeten’ maar dan liever in een ander topic 🙂
  @duimpje: hou vol! Ik neem je adviezen ter harte.
  @kaas: ik ga er nog even op googlen. Mijn eetlijst post ik nog wel een keer. Voornamelijk probeer ik de suikerspiegel laag te houden met vet. Is ook beter voor de bijnieren.
  @hans: Christianson heeft het boek recent geschreven (2014) waardoor er ook over bijvoorbeeld kokosolie wordt gesproken. Dat mis je bij Wilson (ik meen 2001), maar zijn uitleg vond ik professioneler. Chrisianson geeft gedetailleerde voedingsadviezen maar hij doet ook beweringen op basis van testen die hij op zichzelf heeft uitgeprobeerd, wat ik dubieus vind. Zijn boek is te downloaden.

  Wat ik overigens vergeten ben is om het e-boek van Mike Donkers te noemen. Zeer nuttige info, waarvoor veel dank. En dank voor de reacties.

  Ik ben er ook wel achter dat extreem sporten kan leiden tot uitputting. Heb ik gedaan, zonder enige begeleiding noch voldoende rust. Tja. Het was wel erg leuk.

  #128078

  Hoi Kneel,

  Er zit een wereld van verschil tussen gepasteuriseerde supermarkt melk en rauwe melk van koeien die echt goed te eten hebben gehad. Hier weten longartsen echt helemaal niks van af. Met goede rauwe melk kan je ook slijm kwijt raken (je krijgt wel eerst meer omdat het er uit komt), maar je kan ook dingen zoals kefir, yoghurt of kaas van rauwe melk eten of ook dat weg laten.

  Je zou ook kunnen kijken naar Buteyko, dat zijn oefeningen voor een betere ademhaling. In het topic ademhaling op het forum is er meer over geschreven.

  #128087

  Poekie
  Moderator

  Kneel, welkom

  Eerst maagzuur vermeerderen/versterken.
  Dan graag een overzicht van wat je eet en drinkt, je schrijft ‘mijn eetlijst post ik nog wel een keer’. Maar probeer dat gewoon zo snel mogelijk te doen. Daar is vaak al heel veel winst te behalen als we daar adviezen op los kunnen laten. Een suikerspiegel laag houden is niet de issue, in balans moet-ie zijn.

  Lia

  #128179

  Hans L
  Bijdrager

  Hoi Kneel
  heb je een link waar je dat boek kunt downloaden ?

  #128180

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder
  #128187

  Hans L
  Bijdrager

  @mike
  bedankt.
  nog een vraagje
  als ik wat extra koolhydraten ga eten , gaan de suiker spiegel s toch weer pieken
  voor de bijnieren zou dat moeten , maar voor de insuline juist weer niet

  #128191

  Poekie
  Moderator

  Hans,

  Combineer je ze wel met vetten en eiwitten?

  Lia

  #128203

  Hans L
  Bijdrager

  Poekie
  ik eet meest eiwit en vet, en at te weinig KH
  gaat eigenlijk al 6 weken prima, maar nu gaan de eieren, vet en vlees me tegenstaan en slaan op de maag
  ik krijg er behoorlijk last van
  terwijl ik eigenlijk de KH maar net wat aan het opvoeren ben
  dat betekent een kleine schep basmati bij hete eten
  of bioogarde enzo
  maar echt niet zo veel

  #128206

  Poekie
  Moderator

  gebruik je ook sole en appelazijn om meer maagzuur aan te maken?

  Lia

  #128207

  Hans L
  Bijdrager

  Sole heb ik wel regelmatig gedaan, echter momenteel niet.
  Ga ik weer doen.
  Hoe moet dat met appelazijn ?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 25)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.