caseine in de melk

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid caseine in de melk

Dit onderwerp bevat 7 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Webmaster 4 jaren, 8 maanden geleden.

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #3346

  mijnlijf
  Bijdrager

  Kunnen wij dit stofje wel afbreken ?

  #77018

  ruud
  Bijdrager

  Als je lactase aanmaakt (= het enzym dat daarvoor nodig is) wel.

  Wiki:

  Quote:
  Lactose-intolerantie

  In de spijsvertering wordt lactose door het enzym lactase afgebroken tot de monosachariden (galactose en glucose) waaruit het is opgebouwd. Bij sommige mensen lukt dit afbreken echter niet goed door een gebrek aan dit enzym. Zij zijn daardoor overgevoelig voor lactose, een aandoening die lactose-intolerantie wordt genoemd. Dit houdt in dat ze geen grote hoeveelheden lactose kunnen verteren. Als iemand met deze aandoening een glas melk drinkt kan onder andere misselijkheid optreden.

  Lactose-intolerantie is zeker geen zeldzame aandoening. Meer dan de helft van de mensen met een Afrikaanse of Aziatische achtergrond is lactose-intolerant. In Europa en Noord-Amerika wordt in bijna alle gerechten gebruikgemaakt van melkproducten. Behandeling kan alleen door niet te veel lactose binnen te krijgen of kort van tevoren lactase-enzymen in te nemen.

  #77019

  Tanja
  Bijdrager

  Even uit het hoofd: Lactase heb je nodig om lactose, melksuiker af te breken, caseïne is het eiwit in de melk dat afgebroken moet worden in aminozuren. Als de melk door pasteurisatie is verhit gaan de enzymen die je nodig hebt om ze af te breken verloren en verandert de structuur, daardoor wordt het moeilijker te verteren.

  En nu ook het stukje gevonden waar Mike hierover schrijft:

  Quote:
  De lactose in rauwe melk is onverhit en daarmee een langzame, complexe suiker. In gepasteuriseerde melk verandert de lactose in beta-lactose, een snelle suiker. De zgn. ‘lactose-intolerantie’ heeft echter vaak niets te maken met lactose, maar met het eiwit caseine in melk. Caseine in rauwe melk is ongebroken, intact, maar in gepasteuriseerde melk is deze gebroken, beschadigd. Dit maakt het eiwit nagenoeg onverteerbaar. Als mensen dan ook een lekke darm en weinig maagzuur hebben, zitten ze met onverteerd melkeiwit letterlijk in hun maag en met een beetje pech komt het ook nog door de lekke darm de bloedstroom in, waar het immuunreacties opwekt, omdat het als lichaamsvreemd wordt gezien.

  Daarnaast ben je door pasteurisatie de enzymen kwijt die nodig zijn voor de vertering van melk. Letterlijk iedere voedingsstof die in rauwe melk zit heeft ook zijn eigen enzym, bijv. lipase voor het botervet, protease voor de melkeiwitten caseine en wei en amylase en lactase voor de koolhydraten (lactose). Je bent dan dus ook de enzymen kwijt voor de opname van calcium en fosfor, beide zeer belangrijk voor je botstructuur.

  Er zijn dus nogal wat voordelen verbonden aan rauwe melk boven gepasteuriseerde. Bedenk dat rauwe melk een jong dier moet voeden dat nog geen spijsverteringsstelsel en immuunsysteem van betekenis heeft. De melk moet dus zichzelf kunnen verteren d.m.v. meegeleverde spijsverteringsenzymen en de melk moet de plaats innemen van het (nog niet ontwikkelde) imuunsysteem en dus een flinke hoeveelheid immuunbevorderende bacterien hebben, waaronder melkzuurbacterien (acidofilus, bifidum, etc.) die de darmflora herstellen en/of onderhouden. Om deze redenen is rauwe melk complete voeding waar je probleemloos volledig op zou kunnen leven!

  #77020

  ruud
  Bijdrager

  oeps, ik had het verkeerd gelezen kennelijk, sorry!

  #77021

  mijnlijf
  Bijdrager

  Op deze site zeggen ze dat kindjes diabetes ontwikkelen van melk door de moeder gedronken http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16188771

  Wie kan dit ontkrachten ?

  #77022

  Webmaster
  Bijdrager

  Ik ben niet van plan om aan dergelijke onzin ook maar 2 seconden aandacht te besteden! Dat moet je tegen de Masai-moeders vertellen die zich in de lente vol gooiden met melk, zodat ze later dat jaar zwanger konden worden!

  Mike

  #77023

  mijnlijf
  Bijdrager

  Mike ik ben het roerend met je eens .

  Maar ik heb deze discussie met Willy Witsel op dit moment en hij houd nu eenmaal van onderbouwd bewijs .

  #77024

  Webmaster
  Bijdrager

  Pilliewillie en zijn anti-zuivelverhalen, ook die kan ik niet serieus nemen…

  Mike

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.