Candida en leaky gut

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Candida en leaky gut

Dit onderwerp bevat 27 reacties, heeft 11 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Henry 2 jaren, 8 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)
 • Auteur
  Berichten
 • #137970

  Roestie
  Bijdrager

  Beste allemaal,

  ik ben ten einde raad en weet niet meer wat ik moet doen.
  In 2000 ben ik geopereerd aan een hypofysetumor. Het resultaat hiervan is dat ik verminderde energie heb. Mijn hypofyse doet het niet meer en voor de nodige hormonen krijg ik nu medicijnen. Dit is dus al 15 jaar zo. Ik ben vorig jaar naar een orthomoleculair arts gegaan om te kijken of er niks te doen is aan die moeheid. Behalve wat tekorten in vitamines bleek ik een ernstige candida infectie en leaky gut te hebben. Ik kreeg een streng dieet, 21-09-2014 begonnen. Niet zoveel strenger dan ik al at, ongeveer WP stijl. Alleen mocht ik me in het weekend ook niet meer vergrijpen aan iets lekkers. Door een verbouwing deze zomer ben ik helemaal van het padje geraakt en at alles wat verboden was.

  Maar sinds een week of 6 ben ik weer streng bezig. Ik heb nooit eerder pijn in mijn buik gehad ofzo, maar dat heb ik nu wel. Ik kreeg van die arts vorig jaar heel veel supplementen, waar ik uiteindelijk voor de helft mee ben gestopt.

  Het enige wat ik nog slik behalve mijn normale hormoonmedicijnen, is
  -spirulina
  -chorella
  -mariadistel (ter ondersteuning van mijn lever)
  -chroom
  -magnesium
  -msm
  -colostrum
  -camu camu
  -sole
  -baking soda of appelazijn
  -orthica orthiflor plus sachets elke avond
  -orthica orthiflor original elke ochtend
  -colloidaal zilver

  Bij die orthomoleculair arts kom ik niet meer, kost me teveel geld. Die supplementen ook, maar ik moet iets. Maar nu lees ik hier op de site over oxaalrijke groente waar candida gek op is, etc. Ik zie door de bomen het bos niet meer. De een zegt dit, de ander dat. Ook zouden eiwitten en vetten niet verteerd worden en door de leaky gut in mijn bloed terecht komen. Daarom voel ik me ws ook zo moe.

  Ik eet biologisch, veel groente, weinig vlees (geen liefhebber), vis, momenteel even geen fruit (at alleen zure appels of blauwe bessen), havermout, boekweit, kokos, bone broth soepjes, geen suikers verder, wel af en toe noten.
  Ik ben gek op rauwe melk, maar kan er niet goed tegen. Teveel slijmophoping in holtes.

  Mijn hormoonmedicijnen: hydrocortison (is candida gek op), thyrax (schildklier), Cytomel (T3), dhea, groeihormoon, testosteron, progesteron.

  Is er iemand, ik hoop Mike of een ander die er verstand van heeft, die me kan vertellen wat ik goed of fout doe. Want ik weet het echt niet meer. Had me nu voorgenomen 2 dagen alleen groentesmoothies en bonebrothsoep te nemen, maar had de hele middag pijn in mijn buik. Ik weet niet wat nu wel en wat niet goed is. HELP? Heb de neiging de handdoek in de ring te gooien en een stuk chocola te halen. Fout, ik weet het.

  Groetjes, Astrid

  #137984

  Alan
  Bijdrager

  Heftig, helemaal frustrerend als je het niet meer weet. Ikzelf kan je niet helpen, weet er te weinig van, had je het gaps boek al? https://www.dropbox.com/s/1ieqjiipqe9nb7k/%5BNatasha_Campbell-McBride.%5D_Gut_and_Psychology_Syndrome.pdf?dl=0

  Heel veel sterkte,
  En je kan het ook altijd aan God vragen, misschien heb je hier wat aan: http://www.wingsofhealing.nl/getuigenissen

  #137985

  liesje
  Bijdrager

  Hoi Astrid, ik kan je niet helpen maar wel commentaar geven op wat je nu allemaal slikt. Dat vind ik erg veel.
  Ik heb een trage schildklier maar slik geen thyrax. Wel thyroid, is van varkens gemaakt en heeft minder of geen bijwerkingen. verkrijgbaar op recept.
  Ik heb 1 maand iets gedaan met hormonen maar de meeste werden gesmeerd op het lichaam, dan gaat het dus niet persee door je systeem. Magnesium smeer ik ook op lichaam. Ik kreeg jeuk en heb alles laten staan. Weet ook niet of ik het echt nodig had.
  Er is een forum over de schildklier (even zoeken op Google) misschien heb je die site al eens bezocht. Daar zie je wel dat mensen problemen hebben met die thyrax en het zg. “instellen”.
  Voor de melk raad ik rauwe geitenmelk en produkten aan (kaas, yoghurt)
  Wat de schildklie betreft zijn mijn waardes steeds niet denderend maar ik ondervind ook geen grote problemen tot nu toe. heb besloten het nog maar 1x per jaar te laten controleren.
  Hormonen smeren is niet gebruikelijk regulier. en het wordt niet vergoed, misschien dat er verschil zit in de verzekeringen. of je moet een extra aanvraag indienen.
  De hormonen die ik smeerde geef ik je morgen wel door plus de prijzen. Dit ging via arts Trossel uit Rotterdam.
  Candida is hardnekkig (ik heb het al jaaaren) maar weet niet of ik ook leaky good heb. Misscien weet iemand hoe je dat kunt controleren.
  Als ik je lijst nog eens bekijk, stop er een paar dagen mee En maak aantekeningen hoe je je voelt. (wel de thyrax voorlopig en de hormonen)
  Voeg dan langzaam weer iets toe. Iets waarvan je denkt dat je je daarbij het beste voelt.
  Misschien is touch for health iets voor jouw. Ik geloof dat dat een heel goede
  manier is om uit te zoeken wat er goed voor je is ja of nee.
  Succes in ieder geval.

  #137987

  Jp
  Bijdrager

  Ik zie bij je andere reactie o.a. iets over Bottenbouillon.
  Is dat gelukt, dus dat je echt gelatine krijgt? Anders kan je pure gelatine nemen. (zoek ook op: gelatin leaky gut)

  Ook zie ik daar iets over melkkefir. Neem je dat? Ook i.v.m. candida.
  Hoewel je daarmee i.v.m. histamine en leaky gut weer mee op moet passen, dus niet teveel.

  (dat waren meteen ook mijn twee tips, “toevallig” dat je daar al mee bezig was?)

  #137988

  liesje
  Bijdrager

  Roestie/astrid, ik heb even snel gegoogeld naar hypofyse en krijg de indruk dat die hormonen echt wel regelmatig gecontroleerd moeten worden. Want ik kom inderdaad tegen moeheid en gebrek aan energie.
  Ik neem aan dat je al die jaren dus ook regulier bent gecontroleerd.
  Ben je dan ooit goed ingesteld geweest of is dat nooit gelukt?
  Je hebt in ieder geval iemand nodig die gespecialiseerd is in hormonen. Ik denk niet dat iedere orth.mol. arts dat is.
  Zelf zoek ik altijd naar artsen met een goede opleiding en specialisaties en lees hun websites heel kritisch voordat ik geld uitgeef.
  Nogmaals succes.

  #138019

  Vivianne
  Bijdrager

  Beste Astrid,

  Er is een wisselwerking tussen de hypofyse en schildklier.

  Een omega-3-rijk voedingspatroon is in jouw geval ter preventie van ontstekingen het beste. Wat hierin ook past is vlees dat afkomstig is van gras gevoerde dieren.
  Uit je lijstje zie ik dat de orthomoleculaire arts enkele zaken onbelicht heeft. Jammer. Dit kan net het verschil voor je betekenen.

  1. Magnesium
  Welke variant kreeg je voorgeschreven ? Opname d.m.v. de huid is de meest effectieve vorm en dan komen magnesiumvlokken en magnesiumolie van Zechsal voor je in beeld.
  Meer hierover zie nieuwsbrief 28 :
  http://www.menssana.nu/pages/nl/nieuws/nieuwsbrieven/nieuwsbrieven-downloaden.php
  2. gelatine binnenkrijgen ter behandeling van je lekkende darm.
  Bron hiervan is beestenbotten bouillon. Wat dacht je van het laten trekken van een bouillon op basis van een kippenkarkas om te beginnen. In een latere fase kan je dit uitbreiden en er b.v. balletjes rundergehakt of het soepvlees aan toevoegen. Zo ga je geleidelijk aan wat meer vlees wennen.

  3. vitamine D uit zonlicht en levertraan
  4. gebruiken van kokosolie, reuzel en geklaarde boter (=ghee) (mag verhit worden)
  5. gebruik van onverhitte olijfolie

  Bronnen :
  http://www.ahealthylife.nl/9-tips-om-je-hormonen-in-balans-te-brengen/

  #138084

  Roestie
  Bijdrager

  Hoi,

  Dank jullie wel voor de reacties.
  Hieronder wat ophelderingen en antwoorden.

  ja, bone broth oftewel bottenbouillon is gelukt. Gaat al tijdje goed. Ik heb altijd hele dikke gelachtige bouillon. En inderdaad van grasgevoerde runderen. Ik heb altijd de enkels van de koe. Daar maak ik wel 6 tot 8 keer bouillon van. Doe het in glazen potten in de ijskast.

  De kefir maak ik niet meer omdat ik toch niet tegen melk kon. Ik krijg er enorm veel slijmvorming door. Vind het wel jammer, want ik vind het heerlijk. Ben er ook mee opgegroeid vroeger. Haalde elke avond samen met mijn zusje 2 liter melk bij de boer op de hoek.

  En ik ga, als ik van de leaky gut en candida af ben, over op bio identieke hormonen. Maar eerst het een, daarna het andere. Ik heb al kosten genoeg met al die supplementen.

  Die supplementen lijkt veel, maar het was het dubbele. Was onder behandeling bij dr. Musarella, gespecialiseerd in hormonen. Maar nog meer in zijn portemonnee. Dus daar ga ik niet meer heen. Alleen het consult kost me al 125,= en dan ben je ook nog verplicht om elk jaar een test te doen.

  En van de supplementen heb ik het beste wat je kan krijgen. Niks synthetisch, allemaal natuurlijke ingredienten.
  De testosteron en progesteron smeer ik. Magnesium niet, maar dat is meer uit gemak. Ik slik liever dan dat ik moet smeren. Ik ga er ook vanuit dat deze supplementen tijdelijk zijn tot ik er vanaf ben. Daarna heb ik nog maar weinig nodig. Want gezond eten doe ik al jaren.

  En bottenbouillon maak ik al een tijdje. Olijfolie, kokosolie, arganolie, vitd3 + k slik ik ook.

  Vlees ben ik nooit gek op geweest en krijg ik ook niet door mijn keel als het teveel wordt. Ga ik mezelf ook niet aanleren.

  #138088

  Mtje
  Bijdrager

  relatie darmen – brein.
  leaky gut.. leaky brain.

  DPPIV enzym repareert lekkende darm en ik zie hier in mijn praktijk goede resultaten mee.
  Ik zou suiker, gluten, caseïne en soja mijden en de darmen eerst helen.
  Verder is het lastig te zeggen wat voor jouw lichaam nu de juiste voeding is. Ik zou dit via toegepaste kinesiolgie ( laten) uittesten en meteen welke supplementen versterkend/ verzwakkend werken. Mocht je het toch nog een keer aandurven .. mijn praktijk zit in Amsterdam.
  Als je hypofyse niet meer werkt is het van belang om in de gaten te houden of je voldoende hormonen slikt om de boel op peil te houden.
  Sterkte

  #138091

  liesje
  Bijdrager

  Roesti, laat je wel af en toe je hormoonwaardes controleren dan? Want is die thyrax naar je zin tot nu? goed ingesteld? en lees je de commentaren van anderen op het forum over de schildklier?

  Arts Trossel zei tegen mij dat ik de hypofyse kon activeren met in ieder neusgat een wattenstaafje gedoopt en natgemaakt met lidocaine. Ook alleen via arts te verkrijgen. Bij de apotheek zeggen dat gebruik bekend is anders moet je extra betalen omdat ze iets uitleggen. Ha ha, hier hebben ze nog nooit van gehoord. Zit in kleine capsules en gooi ik over in een klein medicijnpotje. Mag 3x per dag maar doe ik maar 1x. Voelt een beetje of je verkouden bent op de een of andere manier. Vandaar maar 1x. zou iets voor jou kunnen zijn misschien.

  #138121

  Vivianne
  Bijdrager

  @ Roestie

  Als je liever magnesium slikt, let er dan even op dat je een goed opneembare variant neemt. Als dit niet het geval is, kan dit ook een verklaring voor je vermoeidheid zijn.

  Volgens mijn informatie zijn magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat de best opneembare vormen.

  http://www.orthokennis.nl/nutrienten/magnesium
  http://naturafoundation.nl/monografie/Magnesium.html
  http://www.ahealthylife.nl/de-kracht-van-magnesium/

  #138140

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Vlees ben ik nooit gek op geweest en krijg ik ook niet door mijn keel als het teveel wordt. Ga ik mezelf ook niet aanleren.

  Zojuist in een andere post schreef ik, ook naar een ex-vegetarier:

  Bij vegetariers zien we steevast een verzwakte spijsvertering met candida terug.

  Je bevordert met deze houding je herstel niet.

  Mike

  #138142

  liesje
  Bijdrager

  Mike, ik las die zin over vegetariers ook zojuist en ben inderdaad ook lange tijd vegetarier geweest. Had o.a. te maken met het feit dat ik heel erg mijn best moest doen om niet te dik te worden. Is wel gelukt en ben nu een kleine eetster als gevolg. maar voel me daar wel goed bij, vooral omdat ik nu veel meer vet eet.
  Waarschijnlijk heb ik al jaren een te trage schildklier gehad, zodat je niet afvalt, wat je ook doet.
  Ook heb ik echt jaren lang tetracycline geslikt tegen – jawel – puistjes (door koemelk). Koemelk-allergie werd altijd afgedaan als ONZIN.
  Zo gek is het dus niet dat ik candida heb.
  Soms denk ik ook wel eens dat juist het feit dat ik zo lang tetrec. heb geslikt nu mijn probleem met candida ook groter is.

  #138145

  Vivianne
  Bijdrager

  @ Liesje

  Er is inderdaad een wisselwerking tussen het gebruik van tetracyclines met een hieruit voortvloeiend vitamine B tekort bij een lange periode van inname en het ontstaan van candida.

  Bijgaand enkele links ter verduidelijking :
  http://www.natuurdietisten.nl/files/candida-professional-ndn.pdf
  https://www.dietcetera.nl/medicijnen/antibiotica

  #138175

  Roestie
  Bijdrager

  Wat ben ik blij met jullie reacties.Echt waar, dank je wel.

  Mtje: ik eet gluten-, lactose- en suikervrij. Ik ben bekend met voeding. Soja heb ik nooit gegeten.

  Liesje: mijn hormoonwaardes worden regelmatig gecontroleerd. Mijn hypofyse is stuk na een hypofysetumorverwijdering (leuk scrabblewoord) 15 jr geleden. Die valt niet meer te activeren. Hoop dat het bij jou werkt. Lijkt me eng.

  Vivianne: Ik heb organisch gebonden magnesiumcitraat.

  Mike: dit is niet mijn houding, maar mijn lichaam dat tegensputtert. Misschien heeft dit ook wel met de candida te maken. Ik weet het niet. Maar ik krijg het niet binnen. Ik heb echt mijn best gedaan, zeker na het lezen van het grote WP boek, beetje bij beetje. Ik ging ervan uit dat mijn lichaam me daarmee iets wil duidelijk maken. Vandaar mijn bovengenoemde reactie.
  Ik probeer in ieder geval nu vlees toe te voegen aan de bottenbouillon, dat vind ik wel lekker. Ook eet ik kippenlevertjes en runderlever. Vind ik ook lekker. Vis vind ik heerlijk.

  Heb nu net het GAPS boek uit en ik denk dat ik er toch aan moet geloven. Moet alleen even oefenen met het fermenteren van groente en zelf yoghurt gaan leren maken. Kefir weet ik al hoe dat moet. Vind het wel een hoop werk allemaal, zeker als je al zo moe bent. Als ik savonds van mijn werk kom moet ik eerst nog van alles maken. Pffff….. Maar ja, als mijn leaky gut hierdoor hersteld heb ik het er voor over. Vraag me af of ik er met de Hydrocortison ooit van af kom. Volgens dat boek breekt dit medicijn het hele proces af.

  Nogmaals, dank jullie wel kanjers!

  #138177

  Jp
  Bijdrager

  Zowel goeie rauwe yoghurt als kefir is kant en klaar te koop:
  http://rauwpower.nl/winkels/
  http://rauwpower.nl/boerenmarkten/
  (in jouw geval twijfel ik of het goed is voor je)

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.