Bottenbouillon

Dit onderwerp bevat 334 reacties, heeft 73 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Binc 7 maanden, 3 weken geleden.

15 berichten aan het bekijken - 226 tot 240 (van in totaal 335)
  • Auteur
    Berichten
  • #133645

    fatsnotbad
    Sleutelbeheerder

    Ligt eraan wat je kwaliteitsstandaard is. Die van Dr. Oetker zijn afkomstig uit de reguliere slacht en de biologische niet. Aan jou de keus.

    Mike

    #133646

    Jhanne
    Bijdrager

    hmm…

    gisteren voor het eerst bottenbouillon gemaakt, weinig botten in verhouding tot het water, dat bewust gedaan, langzaam opbouwen. het smaakte eh..niet lekker, maar de bouillon van lamsschenkels die ik eerst maakte vond ik ook niet lekker. Maar het voelt wel heel vettig en dik in de mond. Het merg overigens vond ik zo lekker dat het niet in de bouillon terecht is gekomen 🙂

    van al mijn bouillon-probeersels drink ik per dag ongeveer een liter denk ik, zowel als bouillon in een beker als in de vorm van dikke gepureerde groentesoepen

    wat ik me afvraag, wanneer je de bouillon per ongeluk toch laat koken ( echt bobbelen bedoel ik) gaat de gelatine dan stuk zodat het niet meer wil geleren?
    en als dat zo is, wat doet die stukgekookte gelatine dan nog in je lichaam, heb je daarmee een deel van de kwaliteit van de bouillon de nek omgedraaid? of niet?)

    #133647

    Jet77
    Bijdrager

    Jhanne, interessante vraag. Bij mij smaakte het ook vettig (naar jus- heb jij dat ook?) en ook niet zo lekker vooral niet puur.
    Maar ik doe er groente doorheen, slagroom, kokosmelk, als soep dus, dan gaat het wat beter. Maar de rundvleessmaak blijft best wel overheersend.

    Ik heb mijn bouillon in het begin (eerste 10 minuten) ook laten koken. Dat moet toch juist in het begin dacht ik? Maar daarna meteen laagdraaien. Ik weet niet hoelang je hem hebt laten koken?

    #133655

    Jhanne
    Bijdrager

    Ik weet niet hoelang het kookte, was een ongelukje.
    En dat ik het niet lekker vind, tsja, ben mijn hele leven vegetarisch geweest, dus niet lekker is voor mij niet raar. Lamsbouillon vind ik inmiddels wel lekker. Op een gegeven moment zal ik ook van het vlees moeten gaan eten…later…eerst leren om goed gegeleerde bottenbouillon te maken en dan verdragen/verteren, dat is nu het belangrijkste ‘doel’

    de bouillon heeft 9 uur op het plaatje gestaan, nu de friemeltjes erafgepeuterd klein gemaakt en staat nu weer op het plaatje, kijken wat er gebeurd. Er komt in ieder geval nog weer mineralen uit. En die friemeltjes zullen wellicht ook nog weer meer stofjes uitkoken. Dat wordt dan de basis voor de volgende pan groentesoep

    #133681

    Jet77
    Bijdrager

    Nadat ik net kefir heb gehaald reageer ik weer even op je bericht.

    Mijn pan van 9 liter is dus veel te groot voor mij alleen (wat moet ik met al die bouillon) dus ik ga een kleinere kopen. Maar nu heb ik een vraag. Mijn kleinste soeppan heeft in het deksel een klein gaatje. Maakt dat uit, ik bedoel gaan er dan stoffen verloren tijdens het trekken vd bouillon? Kun je misschien beter een emaille pan (bv Handy) kopen (die heeft geen gaatje in het deksel)?

    Jhanne hoelang laat jij de bouillon in totaal trekken en op hoeveel graden? Ik lees op websites dat runderbouillon echt minimaal 24 uur moet trekken. Terwijl op voedingisgezondheid.nl staat dat het zo’n 11 uur moet trekken.. ik wil zeg maar niet dat het de volgende keer weer misgaat 😉
    Ikzelf laat het trekken op 80 graden.

    #133686

    Jhanne
    Bijdrager

    geen idee 🙂

    ik doe mijn tante na, die had altijd een pot achterop het fornuis staan, op zo’n zwart plaatje. Ik mik het spul in de pan, breng het op een gewoon pitje aan de kook. Dan schuim afscheppen, kruiden erin, en als het dan net bloppert zet ik het achterop en kijk er niet meer naar om. “s avonds zet ik het dan in de gootsteen, in koud water. Volgens mij moet je het gewoon niet te moeilijk maken, dat spul kookt zichzelf en door de tijd heen leer je vanzelf hoe en waarmee het het beste gaat.

    Gaatje in de deksel maakt niks uit lijkt me, alleen krijg je wat meer stoom en luchtjes in de keuken. I kocht bij de tweedehands een geëmailleerde braadpan, nog helemaal gaaf, voor 6 euri 😉

    maar het beste schijnt toch gewoon RVS te zijn, dat is prijzig.

    #133690

    Marijan
    Bijdrager

    Mijn pan van 9 liter is dus veel te groot voor mij alleen (wat moet ik met al die bouillon) dus ik ga een kleinere kopen.

    huh? dan doe je toch gewoon minder in de pan en 9 liter valt heus mee hoor, ik heb ook een 9 liter pan en haal daar 5 literpotten bouillon uit en in de koelkast is het dan zo gegeleerd dat ik de pot om kan draaien zonder dat er iets uitloopt. (ook al haal ik het vet weg, het is dikke gelatine). Ik doe wel 3 tot 4 kilo botten in de pan. De botten staan dan net onder water. Met 1 pot maak ik dan 3 liter soep, dus gooi er nog 2 literpotten water achteraan. Dan afmaken met groente, soepballen,extra vet, wat je maar wil.

    #133705

    Pike
    Bijdrager

    Ik lees op websites dat runderbouillon echt minimaal 24 uur moet trekken. Terwijl op voedingisgezondheid.nl staat dat het zo’n 11 uur moet trekken.. ik wil zeg maar niet dat het de volgende keer weer misgaat ?
    Ikzelf laat het trekken op 80 graden.

    Na 11 uur heb je waarschijnlijk een voldoende hoeveelheid mineralen en gelatine vormende stoffen eruit gehaald maar als je het wat langer laat staan komt er nog meer goeds uit.
    Qua temperatuur; het moet af en toe een bubbeltje geven dat is het beste. Wat de temp dan precies is weet ik niet maar 80 graden klinkt mij wel erg weinig maar zou best kunnen. Even laten koken kan ook best, vaak zat gedaan en had bij mij geen merkbaar verschil.

    weinig botten in verhouding tot het water, dat bewust gedaan, langzaam opbouwen. het smaakte eh..niet lekker, maar de bouillon van lamsschenkels die ik eerst maakte vond ik ook niet lekker

    Weinig botten t.o.v. het water geeft al snel een waterige bouillon. Het is veel makkelijker om later wat water aan de bouillon toe te voegen toch?

    Bij mij smaakte het ook vettig (naar jus- heb jij dat ook?) en ook niet zo lekker vooral niet puur.

    Dan heb je het vet niet afgeschept. Soms heb je botten met veel vet en soms met weinig. Wat is nu makkelijker dan gewoon als het gestold is het vet eraf te scheppen en dit te bewaren? Dan naar smaak terug doen.

    Het is allemaal heel simpel hoor maar soms maken mensen het hier echt nodeloos hopeloos ingewikkeld.

    #133734

    Bloempje
    Bijdrager

    Kan een bouillon ook op ‘Pauze’? Eigenlijk wil ik hem graag 24u hebben opstaan ipv 12, maar mijn man vindt het gevaarlijk om het gas ‘s nachts aan te laten. Tot nu toe doe ik dus altijd 12u en krijg dan wel lichte gelatine vorming, maar niet dat ik de lepel er rechtop in kan zetten. Daarom doe ik in mijn kop altijd nog een eetlepel extra gelatine poeder van great lakes. Kan de bouillon ‘s nacht uit en de volgende ochtend weer aan?

    De botten gebruik ik gerust een tweede keer, ik krijg dan weer dezelfde hoeveelheid gelatine. Ik doe er 2 stukken ossenstaart in. Morgen ga ik voor het eerst visbouillon maken. Ik ben benieuwd!

    Ook vroeg ik mij af wat die doorzichtige blubberballetjes zijn die ik in mijn soepkip vond toen ik haar aan het ontleden was. Ik heb ze opgegeten, maar kon het niet plaatsen. Iemand een idee?

    #133738

    Kan de bouillon ‘s nacht uit en de volgende ochtend weer aan?

    Ja, heb ik ook wel eens gedaan. Ik liet hem dan met de deksel erop op het fornuis staan (dat uit was).

    #133742

    Pike
    Bijdrager

    Ook vroeg ik mij af wat die doorzichtige blubberballetjes zijn die ik in mijn soepkip vond toen ik haar aan het ontleden was. Ik heb ze opgegeten, maar kon het niet plaatsen. Iemand een idee?

    Eieren.

    Kan een bouillon ook op ‘Pauze’

    Ja, wat kkz zegt of in een hooikist doen. Desnoods een zelfgemaakt hooikist bv een afgekoelde oven met daarin de hete pan ingewikkeld in een (oude) deken. Zo kan je de temp wel een uur of 8 redelijk hoog houden. Of misschien op een warmhoudplaatje?

    #133758

    Dancealot
    Bijdrager

    Ik laat de soep op een warmhoudplaatje op t kleinste pitje (laagste stand) de hele nacht pruttelen. Gebeurt niks mee. Wel goed sluitende deksel erop!

    #133801

    Bloempje
    Bijdrager

    Ik heb de bouillon vannacht uitgedaan. Nu staat hij weer de hele dag aan, ik ben benieuwd hoe hij er morgenochtend (gekoeld en wel) er uitziet. De hooikist constructie is nog wel een idee voor een volgende keer. Mijn man is niet zozeer bang dat er iets met de soep gebeurt, dat gaat prima. Ik heb een vlamverdeler op de kleinste pit en een deksel op de pan, dus dat gaat prima. Het is meer dat het vuur eventueel per ongeluk uit zou kunnen gaan en er dus gas blijft toestromen in huis en het daaropvolgend brandgevaar.

    @pike. Eieren? Goh in die hoek had ik heb niet gezocht!

    #134464

    Jupiter
    Bijdrager

    Bottenbouillon

    Eerder maakte ik bottenbouillon van schenkel en staart, maar kreeg nooit een jelly bouillon. Gisteren voor het eerst de bouillon gemaakt van knie en staart (waterbuffel). Wat een gelatine, fantastico!

    (foto lijkt niet te tonen, jammer… Tips welkom!)

    #134465

    Jupiter
    Bijdrager

    Inmiddels toont de foto. Voorgaande posts doorlezend, dit is hoe ik mijn bouillon maak:

    Botten in pan (ik had deze keer 1 knie en 4 staartwervels met vlees), water en appelazijn erbij en 1,5 uur laten trekken. Daarna aan de kook brengen en schuim eraf scheppen. Zout erbij. Dan 10 uur lang op sudderpitje en vervolgens laten afkoelen.

    (Als ik langer wil laten sudderen, dan overnacht de pan in de oven en gaat de volgende ochtend weer op het fornuis.)

    Ik breng de bouillon niet verder op smaak (hooguit extra zout), voor mij op deze manier smaakvol genoeg.

15 berichten aan het bekijken - 226 tot 240 (van in totaal 335)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.