boter maken

Tags: 

Dit onderwerp bevat 27 reacties, heeft 13 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Poekie 6 jaren, 10 maanden geleden.

13 berichten aan het bekijken - 16 tot 28 (van in totaal 28)
  • Auteur
    Berichten
  • #55416

    elmo
    Lid

    in de video hier boven gebruiken ze geen karnemelk maar alleen room

    hoe zit dat? en dat is dus de room van rauwe melk.

    wij willen ook boter gaan maken namenlijk

    dus eerst de room van de melk halen en dan eerst 24 uur buiten de koelkast laten staan? met een beetje karnemelk er door voor het fermentatieproces.

    daarna kloppen tot boter, klopt dat zo een beetje, van de video word ik niet wijzer omdat ik niet goed snap of dat nou alleen room is terwijl hier staat dat er dus karnemelk nodig is en er ook niets gezegd word over die 24 uur

    #55417

    Anoniem

    Uit Leven Van Het Land:

    Boter maak je door melk te karnen. Karnen is het in beweging brengen van verzuurde volle melk of room. Door de juiste beweging scheidt het vet zich van de melk.

    Heb je de beschikking over verse rauwe melk, van eigen vee of een boer in de buurt, dan is het een feest om zelf boter te maken. Je smeert niet alleen je eigen roomboter op brood maar je drinkt er ook nog heerlijke karnemelk bij. Immers, de verzuurde melk die na het karnen achterblijft is de traditionele karnemelk. Als je alleen maar de aangezuurde karnemelk kent dan is dit echt een verrassing!

    Naast de melk heb je een karn nodig en zuursel. Als zuursel kun je een goeie karnemelk uit de winkel gebruiken of, als je zeker wilt zijn van de juiste bacterie, gevriesdroogd zuursel.

    Er zijn verschillende karnen voor thuisgebruik op de markt. Ik heb er twee in het assortiment, één van twee en één van 10 liter. Allebei goed geschikt voor de “thuiskarner”.

    Boter maak je van verzuurde volle melk of van room. De karnen werken het best als deze voor maximaal 60% worden gevuld. Doe je ze voller dan werkt het karnen niet. Minder kan wel, dat geeft zelfs wat vlotter resultaat.

    Gebruik je rauwe melk, verwarm deze dan eerst tot 90º C (rauw kan ook). Na afkoelen wordt de melk verzuurd met 3% zuursel. Volle melk uit de winkel kun je direct verzuren met 3 % zuursel. Na 24 uur is de melk voldoende verzuurd en kan het karnen beginnen!

    Vul de karn met de verzuurde melk en draai aan het handvat. Afhankelijk van de hoeveelheid scheidt de boter zich van de melk na 10—20 minuten. Giet de karn leeg door een zeef. De karnemelk gaat door de zeef en de boter blijft achter. Spoel deze boter met water om alle karnemelk te verwijderen. Kneed de boter tot een homogene massa en voeg eventueel wat zout toe voor de smaak.

    De karnemelk kun je direct drinken. Vindt je de smaak te mild, laat de karnemelk dan 24 uur buiten de koelkast staan om hem verder te laten verzuren.

    Bovenstaand proces kun je natuurlijk ook met room uitvoeren. Room verzamel je door rauwe melk koud weg te zetten in een platte schaal. Na 12 uur kun je de room van de melk afscheppen. Vervolgens aanzuren met 6 % zuursel, 24 uur laten verzuren en karnen. De opbrengst bij het karnen met room is natuurlijk veel hoger dan met melk.

    De kleine karn heeft een glazen pot met een inhoud van 1,6 liter, de grote karn is van kunststof en heeft een inhoud van 10 liter.

    Zuursel gebruik je om de melk wat zuurder te maken. Hierdoor groeien ongewenste bacteriën minder hard en verloopt de stremming beter. Ook speelt het zuursel een belangrijke rol bij de rijping en de smaak van de kaas. Kortom, zuursel is belangrijk voor de uiteindelijke kwaliteit van je eigengemaakt kaas.

    Zuursel wordt ook gebruikt voor de bereiding van boter, karnemelk en dickmilch. Voor de liefhebbers van sojamelk, deze zuurselcultuur groeit ook in sojamelk. Je kunt dus van sojamelk ook een soort karnemelk maken.

    Zuursel maak je van kaasferment (gevriesdroogde melkzuurbacterien). Met één verpakking ferment maak je 1 liter zuursel, voldoende om 100 liter melk aan te zuren.

    Zuursel wat je niet gebruikt kun je invriezen en gebruiken om een nieuwe portie te maken. Dit doorkweken kun je, als je hygiënisch werkt, een aantal malen herhalen. Gebruik 2 a 3 eetlepels (50 ml) om een nieuwe liter zuursel te maken.

    #55418

    Anoniem

    ik wil niet negatief zijn:>)

    maar een van de beste roomboters is van Remeker volgens mij, rauwmelkse boter.

    Zelf maken is duurder dan daar kopen.

    Of het moet echt je hobby zijn. Het is nl. niet moeilijk, heb het ook een tijdje gedaan.

    #55419

    Anoniem

    Marijan wat je koopt in de biologische winkel aan roomboter, of het nu van Remeker is of van ander merk, ze zijn niet rauwmelks, ze zijn gepasteuriseerd.

    Bij de boer kun je rauwmelkse boter kopen……

    #55420

    Anoniem

    volgens mij is het bij Remeker wel rauwmelks maar ga het even nakijken!

    Remeker, fam vd Voort is een boer met 100 stuks jersey koeien

    #55421

    Poekie
    Moderator

    Remeker roomboter is wel degelijk van rauwe melk en biologisch van gehoornde, grasgevoerde, zonbeschenen koeien en van de vetste melk die er is. Volgens mij wordt dit niet in de winkel verkocht omdat daar geen rauwmelkse boter verkocht mag worden.

    Heb je nog meer redenen nodig om deze boter te kopen.

    En om zelf boter te maken heb je enorm veel melk nodig waar je de room vanaf moet halen en dan hou je een mager product over wat je niet meer kunt gebruiken.

    Lia

    #55422

    E123
    Bijdrager

    Remeker heeft een hele tijd rauwmelkse roomboter verkocht. Hier zijn ze echter al een tijdje mee gestopt, volgens mij omdat er te weinig vraag was naar de rauwmelkse boter. Erg jammer, want zo’n lekkere boter als deze heb ik echt nog nooit ergens geproeft. Werkelijk niet te vergelijken met de biologische roomboters uit de winkel.

    #55423

    Anoniem

    Ik denk dat hun bedrijfsprocessen aangepast zijn waardoor ze helemaal geen roomboter meer maken. Ik was net hier aan het lezen en een videootje gezien over hoe ze hun kaas en ghee maken. Ghee wordt bijv niet uit roombooter verkregen maar uit de weiboter waarover ze zeggen dat het snel ranzig wordt en als zodanig niet wordt verkocht maar voor ghee gebruikt wat vervolgens voor kaaskorst wordt gebruikt.

    Video staat hier.

    #55424

    Anoniem

    Reactie van webmaster op de vraag of ze rauwmelkse boter verkopen:

    webmaster

    Montag, 12. September 2011

    Wij maken de Ghee van weiboter. Dit is boter gemaakt uit de kaaswei. Wei is een dus een resproduct van de kaas, er zit nog iets vet in, dat centrifugeren we tot weiroom, en dan maken we weiboter.

    Dat is dus iets anders dan roomboter. Roomboter maak je van room die je afroomt vóór het kaasmaken. Je houdt dan ontroomde melk over en daar maak je magere kaas van. Dit is de Leidse Sleutelkaas (komeinenkaas).

    Weiboter wordt in het algemeen erg snel ranzig. Wij verkopen het in de winkel, voor de freaks, maar het is na een paar dagen eigenlijk al niet lekker meer. Vrijdag is dan de beste dag om te komen, we maken het op donderdag. En we hebben het eigenlijk niet meer, dus we moeten het dan uit onze privekoelkast halen, als je het écht wilt, en het zit nog niet in de Ghee.

    Voor échte rauw melkse roomboter kun je naar de Keijzershof in Zoeterwoude. Ook voor de echte rauw melkse Leidse Sleutelkaas dus. Daar maakt Mevr. Van Leeuwen nog deze fantastische producten, en bij mijn weten is zij de enige die dit nog zo doet. Dus haast je!! En hou haar in de benen.

    #55425

    Poekie
    Moderator

    Sorry, voor mijn antwoord. Ik ging er gewoon vanuit dat een bedrijf dat zo goed bezig is en waarvan de kaas ook van rauwe melk is dat ze dan ook rauwmelkse roomboter maakten. Jammer dat ze daar vanaf gestapt zijn.

    Lia

    #55426

    Anoniem

    Lia, het is misschien niet zo jammer. Ik heb het zo begrepen: ze gebruiken volle melk voor kaas waardoor geen room over is om er boter van te maken.

    #55427

    simone
    Bijdrager

    Ik ken dit adresje:Keijzershof in Zoeterwoude

    Het is alleen geen biologische roomboter.

    Trouwens je kunt ook karnemelk of yoghurt bij de room doen doen en dan karnen. Is ook

    lekker en gezond.

    #55428

    Poekie
    Moderator

    Haluk,

    Als iets niet biologisch is kan het wel een goed product zijn doordat de boeren wel op een ‘biologische’ manier werken.

    Het is altijd de moeite waard om dat na te vragen bij de boer zelf.

    Lia

13 berichten aan het bekijken - 16 tot 28 (van in totaal 28)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.