blootliggende tandhalzen en bezoek tandarts

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid blootliggende tandhalzen en bezoek tandarts

Tags: 

Dit onderwerp bevat 128 reacties, heeft 31 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Elkedageenei 1 jaar geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 129)
 • Auteur
  Berichten
 • #2726

  Dirtsa
  Bijdrager

  hey forummers,

  Ik heb al een hele poos last van blootliggende tandhalzen. De oorzaak hiervan is te vaak en te hard poetsen in het verleden 🙁

  helaas is dit niet meer terug te draaien, maar ik moet ervoor zorgen dat het niet erger word. Nu was ik vorige week bij de tandarts en die adviseerde me toch echt om fluoride te gaan gebruiken 🙁 , anders zou het volgens haar niet beter gaan worden en misschien zelfs zenuwpijn..

  Nu gebruik ik fluoride al heel lang niet meer en ben zoekende naar een manier waarop ik de gevoelige tandhalzen kan verminderen..

  Ik heb gelezen dat je ook Colostrum op je tanden kan smeren, daar zouden ze sterker van worden..

  maar wat nog?

  Het spoelen met zeezout doet nu vreselijk pijn!

  Iemand tips wat te doen?

  #68517

  Anoniem

  Ik had het eerst ook wel erg. Ik heb een tijd veel minder mijn tanden gepoetst. Ik heb nu nergens meer last van. Je kan je tanden ook poetsen door je tandvlees te masseren met je vingers en dan voor de frisheid een tongschraper en spoelen met bicarbonaat H202.

  #68518

  Anoniem

  Ikke,

  Fluoride is troep maar dat weet je waarschijnlijk wel.

  Ik heb hetzelfde gehad bij een paar tandhalzen zie dit:

  https://www.fatsforum.nl/topic/tandarts-3-kleine-gaatjes/page/2

  Je hebt nu al een behoorlijke demineralisering van de tandhalzen, dat kan je nu nog 100 % tot stilstand brengen en wellicht terug draaien.

  Mijn advies is volg het advies van deze man 100 % op:

  http://www.curetoothdecay.com/

  En koop het e book van hem of het boek van hem die Mike heeft vertaald.

  #68519

  Dirtsa
  Bijdrager

  dank voor jullie reacties! Ik ga de site eerst eens bekijken en mogelijk zoeken of het boek ook in NL is..

  @pike,

  is het bij jou nu beter? wat heb je speciaal gedaan>?

  #68520

  Anoniem

  Als het goed is is de nl vertaling van het boek begin 2013 te koop.

  Lees maar eens wat ik beschreven heb in de link die ik gegeven heb.

  Ik heb eigenlijk gewoon gedaan wat Ramiel cq Weston Price beschreven hebben.

  Dus veel;

  bottenbouillon

  rauwe kaas

  merg

  codliver/boteroil

  lever

  En geen of nauwelijks graan en graanvervangers.

  Dus groente, vlees/vis/ei en een klein beetje fruit en witte rijst en bovengenoemde produkten.

  Rauwe melk is ook heel erg goed hier voor.

  #68521

  Anoniem

  Ikke, Ik kon ook niet meer poetsen met keltisch zeezout en ook H2O2 deed zeer.

  Ik gebruik nu de tandpasta van lavera en die bevalt goed. https://www.heelnatuurlijk.nl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=188&Itemid=98

  Verder inderdaad de adviezen van Pike hebben ervoor gezorgd dat de tanden een stuk minder gevoelig zijn geworden.

  #68522

  Iklustvet
  Bijdrager

  Je kunt je tanden ook poetsen met kokosolie. De kindertandpasta van weleda is ook zonder fluor en heel zacht, gebruik die zelf ook wel eens. Ik vind wel dat mijn tanden met keltisch zeezout veel schoner worden.

  #68523

  Anoniem

  Julia Kang heeft nog een leuk filmpje gemaakt over hoe je zelf tandpasta kunt maken:

  http://www.youtube.com/watch?v=gy7TRk8Lu5I

  #68524

  Webmaster
  Bijdrager

  Uit het boek van Ramiel Nagel dat begin volgend jaar zal uitkomen:

  Quote:
  Gezond tandvlees leidt tot een gezond gebit

  Het hebben van gezond tandvlees zal je kans op een gezond gebit aanzienlijk vergroten. Gezond tandvlees verbetert tevens je algehele gezondheid en weerstand tegen ziekte. Tandvleesaandoeningen worden rechtstreeks in verband gebracht met een verhoogd risico op hartkwalen en infarcten.211

  De meeste mensen zijn zich niet eens bewust van het feit dat ze beginnende tandvleesaandoeningen hebben. Symptomen van tandvleesaandoeningen zijn, onder andere, terugtrekkend, gezwollen en bloedend tandvlees, loszittende tanden of kiezen, diepere pockets, afstervend tandvleesweefsel en tandverlies.

  (Chronische) periodontitis [Wortelvliesontsteking.] en gingivitits [Tandvleesontsteking.] zijn enkele namen die worden gehanteerd voor uiteenlopende types en verschillende stadia van tandvleesaandoeningen. Ongeveer 75% van de Amerikaanse bevolking heeft tandvleesaandoeningen.

  Net als het geval is bij tandbederf, verslechteren tandvleesaandoeningen eveneens naarmate men ouder wordt.212 Dit komt niet omdat tandvleesaandoeningen onderdeel uitmaken van het verouderingsproces, maar omdat ze een symptoom zijn van fysiek verval, dat het gevolg is van ons moderne leefpatroon.

  Tandarts W. D. Miller, de bedenker van de meest gangbare theorie over de oorsprong van tandbederf, was van mening dat een van de sleutels voor immuniteit tegen tandbederf bestond uit “de bescherming van de tandhals door middel van gezond tandvlees”.

  Zelfs als je geen merkbare tandvleesaandoening hebt, zal het advies in dit hoofdstuk je leren hoe je je tandvlees gezonder kunt maken. En gezonder tandvlees betekent een gezonder gebit en een gezonder lichaam.

  Ik zal de allerbeste remedies met je delen, die razendsnelle heling teweeg hebben gebracht bij tandvleesweefsel. Er is echter geen enkele garantie dat deze methodes voor jou ook werkzaam zullen zijn. En niet alle advies zal geschikt of passend zijn voor iemand met een vergevorderde tandvleesaandoening en het bijbehorende tandverlies.

  Tandvleesaandoeningen behoren toe aan de moderne mens. Weston Price legt uit waarom:

  Veel primitieve volkeren behouden niet alleen al hun tanden en kiezen, zelfs op bejaarde leeftijd, maar hebben ook gezond tandvlees dat deze tanden en kiezen ondersteunt. Dit gebeurt ondanks het feit dat deze inheemse mensen geen tandartsen hebben om eventuele tandplak en tandsteen te laten verwijderen en ze ook geen middelen hebben om dit zelf te doen.213

  Veel oude schedels die wereldwijd gevonden worden bevatten nog de meeste, zo niet alle, van hun tanden en kiezen, die diepgeworteld zitten. Tandverlies als gevolg van tandvleesaandoeningen was dus een zeldzaam of zelfs niet bestaand fenomeen bij onze voorouders.

  Tandplak en tandvleesaandoeningen

  Plakvorming treedt op wanneer de chemische huishouding van je lichaam uit balans is. De plak waar ik het over heb is de opbouw van afval dat op een ongezonde manier aan je tanden en kiezen blijft kleven. Tandplak wordt vooral veroorzaakt door gekookte dierlijke eiwitten die niet goed genoeg verteerd zijn.

  Tandsteen wordt veroorzaakt door een hoog gehalte aan calcium in het bloed.214 Het calciumgehalte van je bloed heeft te maken met de verschillende voedselbronnen van calcium die je eet, maar ook met het vermogen van je lichaam om calcium te metaboliseren. Tandsteen doet zich voor als er een teveel aan calcium ten opzichte van fosfor in het bloed zit.215

  Tandsteenvorming kan ook het gevolg zijn van niet-opneembare vormen van calcium in de voeding. De niet-opneembare calcium creëert vrije calcium in je bloedstroom.

  Hieruit volgt dat plak niet de hoofdoorzaak is van tandvleesaandoeningen, maar dat plak zich op het gebit vormt wanneer de interne chemische huishouding van het lichaam niet in evenwicht is. Dit wordt veroorzaakt door slechte voeding, te veel suiker, verkeerd behandelde en bereide granen en belastende en giftige stoffen in het milieu.

  Tandvleesaandoeningen, bloedend tandvlees, opgezwollen tandvlees en vetoplosbare vitamines

  Periodontitis is een vergevorderde tandvleesaandoening, waarbij gewrichtsbanden en botten die het gebit ondersteunen ontstoken en geïnfecteerd raken.

  Gedeeltelijk is dit het gevolg van een proces waarbij belangrijke voedingsstoffen niet in het tandvlees terechtkomen, omdat deze ontbreken in de voeding. Wanneer het biochemische, lichamelijke evenwicht is verstoord als gevolg van de overconsumptie van zoete en bewerkte voedingsmiddelen, of de onderconsumptie van mineralen, of een opstapeling van gifstoffen in je lichaam, kunnen tandvleesaandoeningen ontstaan.

  Dr. Price legde het als volgt uit:

  Er zijn vele andere uitdrukkingsvormen van dit proces van mineralen lenen. Een van de meest voorkomende is periodontitis, waarbij het bot rondom de tanden alsmaar meer verloren gaat en de tanden los komen te zitten. Dit weefsel verliest zijn afweer en raakt ontstoken. Bij dit proces letten wij voornamelijk op de infectie. De vorming van tandsteen maakt onderdeel uit van dit lokale proces. Hierin zitten gifstoffen die het tandvlees ernstig irriteren, waardoor het ontstoken raakt.

  Bezien vanuit onze nieuwe kennis, is periodontitis grotendeels een voedingsprobleem.216

  Volgens dr. Page is een tekort aan calcium of een overschot aan fosfor de specifieke oorzaak van tandvleesaandoeningen:

  Periodontitis, een aandoening waarbij het tandvlees ontstoken raakt, doet zich in het algemeen voor wanneer de hormoonklieren niet goed functioneren, waardoor er een te hoog fosforgehalte ontstaat. Door het fosforgehalte terug te brengen naar de juiste verhouding tot calcium kan de ontsteking worden opgeheven.

  Wanneer het fosforgehalte van het bloed te hoog is in relatie tot het calciumgehalte zal er zich vrije fosfor in het bloed bevinden, waardoor er zowel tandsteen als geïrriteerd tandvlees kunnen ontstaan. Als het fosforgehalte weer in balans wordt gebracht met het calciumgehalte in het bloed verdwijnt de irritatie (gingivitis) doorgaans.217

  De vetoplosbare vorm van vitamine D verlaagt het fosforgehalte en verhoogt het calciumgehalte in het bloed. Een tekort aan vitamine D is verantwoordelijk voor problemen met de harde gebieden onder het tandvlees, zoals het bot dat de tandkassen vormt.218

  Interessant genoeg was het de bevinding van dr. Mellanby in zijn experimenten met honden dat de vetoplosbare vorm van vitamine A de groei en ontwikkeling van tandvleesweefsel beheerste.

  Als puppy’s voer kregen dat te weinig vitamine A bevatte, was er sprake van zwelling en overmatige groei van het tandvleesweefsel. Op het moment dat het tandvleesweefsel opzwelt worden er micro-organismen in aangetroffen.219

  Vitamine A stimuleert bepaalde groeifactoren. Wellicht verklaart dit het effect dat vitamine A heeft op tandvleesweefsel.

  Een voorname strategie bij de behandeling van tandvleesaandoeningen is om zowel de vetoplosbare vorm van vitamine A voor de zachte weefsels als de vetoplosbare vorm van vitamine D voor de harde weefsels en voor het bot te gebruiken. Als je het idee hebt dat de vetoplosbare vorm van vitamine A belangrijker is, raad ik je aan lever te gaan eten.

  Tandvleesaandoeningen worden eveneens in verband gebracht met een overactieve hypofyse. Een van de functies van de adenohypofyse is de productie van groeihormoon. Deze klier wordt in evenwicht gehouden door middel van testosteron of oestrogeen. Gebrek aan groeihormoon en tandvleesaandoeningen houden dan ook nauw verband met elkaar.

  Testosteron of oestrogeen kunnen worden verhoogd door middel van milde lichaamsbeweging, je gewicht binnen je ideale grenzen houden, een keur aan kruidenremedies en het vermijden van alcohol.

  Tandvleesaandoeningen, vitamine C en scheurbuik

  Cavia’s die voer toegediend krijgen met te weinig vitamine C, wat scheurbuik veroorzaakt, vertonen uiteindelijk symptomen van tandvleesaandoeningen. Hun tanden worden langer omdat het tandvlees, dat rood en sponzig wordt, zich terugtrekt.

  Daarentegen heeft men op succesvolle wijze tandaandoeningen weten te genezen door middel van suppletie met vitamine C, bijvoorbeeld met camu camu-bessen.

  Andere voedingsmiddelen die grote concentraties vitamine C bevatten zijn amalaki-bessen, acerola-bessen en rozenbottels. Je mag per dag wel twee theelepels vitamine C-poeder, afkomstig van bessen, tot je nemen.

  Synthetische vitamine C in de vorm van ascorbinezuur kan nog steeds effectief zijn voor de genezing van tandvleesaandoeningen, maar het is niet helemaal duidelijk hoe effectief dit is.

  Twee theelepels poeder van bessen die rijk zijn aan vitamine C komen neer op ongeveer 225 milligram vitamine C. Voor het onderhoud van gezond tandvlees zou een kleinere dosis ook moeten werken. Mogelijk is een nog kleinere dosis vitamine C werkzaam, als je voeding weinig of geen volle granen bevat.

  Een eeuwenoude behandeling voor scheurbuik bij kinderen bestond uit rauwe melk en rauw vlees. Beide voedingsmiddelen bevatten zeer goed verteerbare vormen van fosfor. Deze voedingsmiddelen helpen ook om tandvleesaandoeningen te genezen.

  Je hoeft echter geen rauw vlees te eten. Een andere optie is gekookt vlees, verwerkt in beestenbottenbouillons.

  Mike

  #68525

  autumn
  Bijdrager

  Ik gebruik ook Lavera Basis Sensitive. Deze is zonder fluoride en helpt goed tegen gevoelige tanden.

  #68526

  Poekie
  Moderator

  Mike,

  Laat je het ons (hier op het forum) weten wanneer het boek uit is?

  Wil ik graag aanschaffen.

  Lia

  #68527

  Webmaster
  Bijdrager

  Uiteraard laat ik dit weten. Het boek is een absolute aanrader!

  Mike

  #68528

  Anoniem
  Quote:
  Ik gebruik ook Lavera Basis Sensitive. Deze is zonder fluoride en helpt goed tegen gevoelige tanden.

  Wij gebruiken hem ook, hij is ook lekker goedkoop itt andere reform tandpasta s. Ik gebruik hem als basis en de ene x doop ik het inde bica en de andere keer in keltisch zeezout.

  #68529

  Dirtsa
  Bijdrager

  Wow bedankt voor alle reacties! Ik ben meteen aan de slag gegaan om de tandpasta van het filmpje te maken 🙂

  Die van Lavera bevat wel sorbitol en xylitol….daar zou ik niet zo gauw voor gaan..

  #68530

  Anoniem

  Dat recept heb ik ook een posje gebruikt maar naar verloop van tijd werden mijn tanden zeer gevoelig. Daarom de Lavera. 1x in de week gebruik ik nu de tandpasta van ht filmpje, want je tanden worden er wel mooi wit van.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 129)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.