bloedglucose en vetverbranding

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid bloedglucose en vetverbranding

Dit onderwerp bevat 26 reacties, heeft 10 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  autumn 4 jaren, 4 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 27)
 • Auteur
  Berichten
 • #4849

  Ik ben me aan het verdiepen in de werking van bloedglucose en insuline (reuze interessant 🙂 ). Nu wil ik het volgende maar niet begrijpen – Wat gebeurt er met je bloedglucose wanneer je in de vetverbranding zit?

  Ik begrijp namelijk dat de vetten de bloedsuiker stabliseren, maar is dat het? Ik bedoel als je een suikerverbrander bent gaat je bloedsuiker omhoog (na het eten van suikers of zetmeel) en vervolgens weer naar beneden waardoor je weer opnieuw de behoefte in suikers of zetmeelrijke voeding krijgt. Kan er door het eten van vetten geen hypoglykemie onstaan?

  #95660

  Anoniem

  Precies zoals je het zegt.

  #95661

  Anoniem

  Zover ik weet word eiwit omgezet in glycogeen en opgeslagen in de lever (en ook een deel in spieren dacht ik)

  De alvleesklier maakt naast insuline (en een hoop andere hormonen) ook glucagon , dit zet de lever aan om glycogeen om te zetten in glucose, zo word je bloemsuiker nooit te laag dus.

  Maarten.

  #95662

  Aha nu is het kwartje gevallen Maarten. Aminozuren uit eiwitten (en glycerol) kunnen idd ook omgezet worden naar glucose, dit wordt dan gluconeogenese genoemd.

  #95663

  ad ligtvoet
  Bijdrager

  wanneer je een suikerverbrander bent zul je door het eten van vet geen hypo kunnen vermijden,je zult dan(indien gezond)je lever aanspreken om glycogeen vrij te maken en/og suikers gaan eten.

  Wanneer je een vetverbrander bent zul je flexibeler zijn en snel je energie behoefte kunnen bevredigen uit de vet bronnen.Dit kan alleen wanneer je tot max.100gr. kh.per dag eet(en dat is dan de gunstigste situatie).Zonder dat je veel activiteit ontplooit heb je dan nml.voldoende glucose(samen met glucose van de gluconeogenese)om de hersenen tevreden te houden.

  Veel beter is het om voldoende ketonen vrij te maken zodat vooral je hersenen hierop kunnen blijven draaien en je hiervoor veel,veel minder afhankelijk bent van je glycogeen vrijkomen.Je kh. consumptie moet hiervoor echter voor min.enkele dagen niet meer dan 60gr per dag zijn en de eiwit inname niet te hoog.Je lichaam zal dan alleen nog maar glucose nodig hebben voor de organen die alleen op glucose kunnen werken zoals bv.de rode bloedcellen.Nu is er dus veel minder glucose nodig om de 5-10gr in het bloed constant te houden.

  ad

  #95664

  Anoniem

  Ad.

  Quote:
  Veel beter is het om voldoende ketonen vrij te maken zodat vooral je hersenen hierop kunnen blijven draaien en je hiervoor veel,veel minder afhankelijk bent van je glycogeen vrijkomen

  Met: “voldoende de ketonen vrij te maken”

  Bedoel je dat ie lichaam inplaats van glycogeen omzetten in glucose, iets anders (wat opgeslagen is) omzet in ketonen, of puur uit vet consumptie.

  En ik lees ook nog wel eens mening verschillen over het idee dat de hersenen wel of geen glucose nodig hebben, dus als je 0 G koolhydraten binnen krijgt (wat overigens moeilijk haalbaar is denk ik) het het lichaam toch glucose maakt om de hersenen te voeren.

  Dus de vraag, kunnen hersenen zonder glucose netzogoed werken? Of zelfs beter??

  Suikerkegel word nooit te 0, het blijft zoizo bij de 3,5 a 4 toch?

  Dus het lichaam wil ergens glucose voor hebben is de conclusie.

  #95665

  Webmaster
  Bijdrager
  Quote:
  Bedoel je dat ie lichaam inplaats van glycogeen omzetten in glucose, iets anders (wat opgeslagen is) omzet in ketonen, of puur uit vet consumptie.

  Ketonen zijn bijproducten van vetverbranding en komen dus niet vrij als glucose als brandstof wordt aangewend.

  Quote:
  Dus de vraag, kunnen hersenen zonder glucose netzogoed werken? Of zelfs beter??

  Ja en ja. De hersenen kunnen zonder glucose werken en zelfs beter. Bekend is dat als epilepsie- en Alzheimer-patienten op een ketogeen voedingspatroon worden geplaatst hun klachten verminderen en zelfs geheel kunnen verdwijnen!

  Quote:
  Suikerkegel word nooit te 0, het blijft zoizo bij de 3,5 a 4 toch?

  Dus het lichaam wil ergens glucose voor hebben is de conclusie.

  Ik neem aan dat je ‘suikerspiegel’ bedoelt. Een suikerspiegel van O heb je uitsluitend als je dood bent. Het lichaam heeft glucose nodig voor rode bloedcellen, zoals Ad ook al schrijft. Rode bloedcellen transporteren zuurstof naar de cellen en draaien om die reden niet zelf op zuurstof, maar op glucose. Het eiwit in rode bloedcellen dat verantwoordelijk is voor zuurstoftransport naar de cellen heet hemoglobine. Hemoglobine komt voor 98% overeen met chlorofyl (bladgroen). Het enige verschil is dat chlorofyl een magnesiumkern heeft en hemoglobine een ijzerkern.

  Hemoglobine moet dan ook gezien worden als een evolutionaire aanpassing van een plantencel naar een menselijke cel. Planten zijn geevolueerd in een atmosfeer die geen zuurstof bevatte, maar CO2 (naast nog enkele andere gassen, zoals stikstof). Zonlicht was er ook altijd al en planten kunnen CO2 en zonlicht opslaan in suikers/koolhydraten, het zijn anaerobe suikervergisters. Dit mechanisme was zo succesvol dat al snel de complete planeet groen kleurde door planten- en bomengroei. Het koolstofmetabolisme van planten bomen heeft als uitscheidingsproduct zuurstof en zo is de atmosfeer uiteindelijk rijk aan zuurstof geworden. Hierdoor was de tijd rijp voor een volgende stap in de evolutie: het ontstaan van dieren en uiteindelijk mensen, die aerobe organismes zijn. Aerobe organismes voeden zich niet met suiker, die ze vergisten (fermenteren), maar met vetten, die ze verbranden.

  Opnieuw een bewijs dat anaeroob en glucose samengaan en aeroob gaat samen met vetten. De mens is een aeroob organisme en hoort niet op glucose te draaien, want glucose is anaeroob. De hoge consumptie van suiker, zetmeel en koolhydraten (die allemaal glucose in de bloedstroom worden) maakt de mens echter anaeroob, wat een recept is voor ziekte. Kanker, bijvoorbeeld, is een anaeroob mechanisme dat gebaseerd is op suikervergisting op celniveau, omdat de cel stikt. Kanker is dus anaerobe celverstikking en ontstaat al bij 35% zuurstoftekort op celniveau.

  Kanker woekert op dezelfde manier als planten dat doen. De structuur van een tumor ziet er verdacht veel uit als een soort woud. Onder een krachtige microscoop bekeken heeft een kankercel een groene kleur. Kankercellen ademen CO2 in en vergisten suiker, net als planten dat doen. Kanker is dus een mechanisme waarbij menselijke cellen hun hogere functie van samenwerking opgeven en teruggaan in de evolutie naar een anaeroob plantenstadium. Het is een soort resetten van de computer. Zo beginnen wij mensen ook, want embryonale cellen lijken als twee druppels water op kankercellen. Wij herhalen dus in ons leven onze complete evolutie! Daarom kunnen baby’s bij de geboorte ook zwemmen.

  Mike

  #95666

  Gerard
  Bijdrager

  Interessant Mike! Maar wat gebeurt er in een spiercel wanneer deze moet samentrekken? Wordt daar rechtstreeks vet verbrand?

  #95667

  Webmaster
  Bijdrager

  Alleen rode bloedcellen horen zich met glucose te voeden, alle andere cellen verbranden vet. Daarom zouden topsporters beter room kunnen eten dan pasta. Weston Price schrijft ook dat de atleten onder de Zwitserse bergbewoners zich tegoed deden aan bakken met room!

  Mike

  #95668

  Anoniem

  Spiercellen kunnen ook tijdelijk suikers vergisten. Dat is nou net het interessante aan spiercellen. Als ze bij inspanning veel energie nodig hebben dan gaan ze tijdelijk suiker vergisten en hierbij komt melkzuur (lactaat) vrij waardoor ze verzuren en het opgeven. De man met de hamer!

  Daarna gaan ze weer terug in de vetverbranding.

  Kanker van de spiercellen komt naar mijn weten dan ook niet of nauwelijks voor.

  #95669

  Webmaster
  Bijdrager
  Quote:
  Kanker van de spiercellen komt naar mijn weten dan ook niet of nauwelijks voor.

  Maar wel spierziektes! Als kanker ontstaat bij 35% zuurstoftekort, wat gebeurt er dan onder dat getal, bij bijv. 15%, 20% of 25% zuurstoftekort? Juist ja, al die andere ziektes die epidemsiche vormen hebben aangenomen of beginnen aan te nemen!

  Waar jij het over hebt, is de tweede functie van glucose in een menselijk lichaam. Behalve dat rode bloedcellen anaeroob zijn en op glucose leven, is glucose een mechanisme dat zeer effectief is bij acute stress. Er gaat dan inderdaad een flinke glucosestoot naar de hersenen en naar de spieren om vechten of vluchten mogelijk te maken. De korte-termijnenergie die de glucose vertegenwoordigt maakt het mogelijk voor de hersenen om hyperalert te worden en razendsnel beslissingen te nemen die letterlijk levensreddend kunnen zijn. De glucose in de spieren maakt dat je bovenmenselijke krachten krijgt en een enorm uithoudingsvermogen, waardoor je geen uitputtingsverschijnselen ervaart.

  Vet verbrandt te langzaam en is dus niet effectief bij acute strsss. Suiker wel, het doet het vlammetje kunstmatig hoog oplaaien. Vet = voeding, suiker = stimulering. Vet = rust/ontspanning, suiker = stress/spanning.

  Mike

  #95670

  Gerard
  Bijdrager

  Als je dan uitgeput en daarmee hyperactief bent, wat een tegenstelling lijkt, maar dat niet is, omdat het organisme jarenlang in de overdrive heeft gefunctioneerd en dat een soort gewoonte is geworden, kan het weglaten van koolhydraten dan ook rust brengen in het lichaam?

  #95671

  Webmaster
  Bijdrager

  Ja, exact. De meesten van ons voelen door structurele uitputting een des te grotere noodzaak om suiker/zetmeel/koolhydraten te eten, koffie te drinken en chocola en andere stimulanten tot zich te nemen (nachtschades!). Hierdoor brand je uiteindelijk op als een kaars en dan liggen er allerlei ziektes op de loer. Vet kalmeert het systeem, waardoor het de kans krijgt om te helen. Vloeibaar vet is het meest effectief. Lees ook dit artikel:

  https://www.fatsforum.nl/topic/vlees-gaat-niet-rotten-in-je-darmen

  Mike

  #95672

  Tanja
  Bijdrager

  Zijn de meeste spierziekten niet eigenlijk allemaal voornamelijk neurologische aandoeningen. En daarmee niet zozeer een ziekte van de spieren/spiercellen, maar van de aansturing/prikkeloverdracht/zenuwen?

  #95673

  Webmaster
  Bijdrager

  Dat klopt. Ook hier is glucose weer de boosdooener. Het is een soort (pre)diabetes van de hersenen.

  Mike

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 27)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.