Berg bij baby

Dit onderwerp bevat 26 reacties, heeft 10 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Simmentaler 3 jaren, 9 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 27)
 • Auteur
  Berichten
 • #3785

  Mijn dochtertje van ruim 8 maanden heeft last van berg, al vanaf de geboorte. Onlangs heb ik het goed weggekregen met kokosolie en appelazijn, maar nu zie ik dat het weer terugkomt šŸ™ In een topic van Frida las ik dat Mike aangaf dat berg een schimmelinfectie van de hoofdhuid is. Mijn dochter drinkt de WAPF-babyformule, soms rooibosthee, eet eggyolks, avocado, rauwe lever, zalm, BB-bouillon, en geen fruit of zoetigheid. Gaat dit vanzelf over, of kan ik nog meer doen? Ze wordt gewassen met aleppozeep en water, soms spoel ik de haartjes met baking soda of appelazijn.

  #82131

  Anoniem

  Hoi San,

  Mijns inziens heeft berg te maken met de eiwitvertering. Dit baseer ik op het feit dat mijn zoon als baby ook last heeft gehad van berg, waarvan de reden was mijn eieren eten. Ik ben hier achter gekomen via een boek van dr. Vogel waarin hij suggereerde dat berg meestal verdwijnt nadat de consumptie van de eieren en melk wordt gestaakt. In geval van een borstvoeding gevoed kind moet de moeder deze eiwitten elimineren. Dit werkte voor mijn zoon perfect. Na verloop van tijd ben ik weer gestart met het drinken van melk wat geen bergproblemen gaf, maar toen ik weer startte met het eten van eieren kwam de berg terug bij mijn zoon. Na een aantal maanden ben ik langzaam aan weer begonnen met het consumeren van eieren. Dit heeft geen problemen meer gegeven. Mijn zoon is inmiddels 23 en eet dagelijks 2 eieren. Hij verdraagt dit nog steeds prima. Volgens mij kon zijn lever de eiwitvertering nog niet aan in de periode dat hij berg had. Dus nu voor jou om uit te zoeken van welke eiwitten hij berg krijgt.

  #82132

  Bedankt Annes. Alleen mijn dochter drinkt de formule met rauwe koemelk, dat kan ik helaas niet weglaten. Zij heeft wel borstvoeding gehad en ik heb nog een tijdje gekolfd, maar uiteindelijk hield ik dat niet goed meer vol. Eventueel kan ik de eieren weglaten. Toen ik zelf borstvoeding gaf had ze ook al berg, eigenlijk al heel kort na de geboorte. Kan ze dan ook al slechte eiwitvertering hebben?

  #82133

  Anoniem

  Hoi San,

  Ik kan je aanraden je dochter te laten testen bij een mesoloog. Ik ben erg onder de indruk wat een dergelijk iemand allemaal kan vaststellen op een hele simpele manier die totaal niet belastend is voor het kind. Onze mesoloog werkt ook nauw samen met de osteopaat. Hier een link naar de landelijke website : http://www.mesologie.nl

  Waar je wel een beetje doorheen moet prikken is de mensen uit de orthomoleculaire hoek niet zo van de verzadigde vetten zijn. Gelukkig weten wij wel beter. De vetten zijn het probleem niet, eerder de eiwitten.

  Wij hebben alle ingredienten van de WAPF formule meegenomen naar de mesoloog en vervolgens stuk voor stuk gestest hoe onze dochter overal op reageert qua vertering (erg interessant en waardevol). Conclusie is dat onze dochter de eiwitten van koemelk slecht verdraagt. Dit betekent dat we inmiddels niet alleen de koemelk hebben omgeruild voor geitenmelk, maar dat we ook de room en de boterolie weglaten en daarnaast wei gebruiken op basis van geitenmelk ipv koemelk.

  In eerste instantie hadden we alleen de koemelk omgeruild voor geitenmelk maar gebruikten we nog wel de wei en room op basis van koemelk en daarnaast de boterolie (is ook op basis van koemelk). We hebben gewoon de Goat Milk Formula van de WAPF overgenomen en zij adviseren om alleen de melk te switchen. Mijns inziens zou het goed zijn dat men op de website adviseert ook genoemde andere ingrediƫnten te switchen. Onze dochter heeft vervolgens een verborgen reflux ontwikkeld waarna we hebben besloten om bovenstaande extra aanpassingen door te voeren. Het gaat nu langzamerhand iets beter en we hopen maar dat de reflux is ontwikkeld omdat er nog steeds koemelkeiwitten in de formule aanwezig waren.

  Ik kan me dus goed voorstellen dat meer kinderen moeite hebben met de vertering van koemelkeiwitten en dat de formule op basis van geitenmelk makkelijker wordt verdragen en verteerd. Dit kan zich vervolgens uiten in verschillende klachten. Bij de Ć©Ć©n wellicht berg en bij de ander reflux. Het verhaal van Annes kan ik mij derhalve wel in vinden dat je het dus moet zoeken in de eiwitvertering.

  Neem desnoods ook een ei mee naar de mesoloog zodat deze kan testen of deze goed kan worden verdragen door het lichaam.

  Succes.

  #82134

  rotterdam
  Bijdrager

  Mijn zoontje van 4 heeft nog steeds berg. Nu lees ik de link met darmen. Valt ook wel op zijn plaats gezien zijn maag/darmklachten(elke dag buikpijn, soms misselijk en hele dag door heel veel boeren).

  Nu ik bovenstaande gelezen heb ga ik eerst eens de koemelk weglaten maar met de reguliere blaastest kwam er geen lactose intolleratie uit. Nu weet ik dat dit niets hoeft te zeggen.

  Het klinkt logisch dat het inderdaad te maken kan hebben met een slechte eiwitvertering (dit zou ook overige klachten kunnen veroorzaken). Via de natuurgeneeskundige krijgt hij nu iberogast 3x per dag drie druppels voor de maaltijd. Wat zou ik nog meer kunnen doen om de eiwitvertering goed te krijgen bij een vier jarige? Want we eten nu vlees/eieren.

  Wie heeft hier ervaring mee. Sole laten drinken en appelazijn lukt niet. Doe hem wel in bad met keltisch zeezout (hopelijk wordt er wat via de huid opgenomen maar dan gaat het om mineralenwerking en heeft volgens mij geen invloed op maagzuur als het niet oraal ingenomen wordt) en doe zout bij rijst, groenten met koken. Beestenbottenbouillon krijg ik hem ook niet aan, dus dit verwerk ik (beetje) bij koken groenten/ en maken van (af en toe) risotto met bbb.

  Graag advies, niet zozeer voor de berg zelf als wel voor de oorzaak waar dit symptoom voor staat.

  #82135

  Gerard
  Bijdrager

  Eiwitvertering begint met maagzuur. het lijkt er dus op dat hij te weinig maagzuur aanmaakt. De hier bekende methode is een half uur voor de maaltijd een glas sole met een eetlepel appelazijn, of aangepast aan wat er wel in gaat. Maak je de sole niet te zout? Het moet net niet zout smaken, eerder licht zoetig.

  de darmflora kan ook overhoop liggen, dan eerst dat herstellen. Heeft hij antibiotica gehad? Hoe is het met eventuele spanningen?

  #82136

  Hi rotterdam en Gerard,

  Ik heb inderdaad gehoord dat berg kan samenhangen met een slechte eiwitvertering. Maar uit het ontlastingsonderzoek van mijn dochter is gekomen dat zij eiwitten en koolhydraten prima verteert, dus in haar geval gaat het niet op. Er kwam ook uit dat ze een aantal milde voedselallergieen heeft, misschien hangt het daar ook mee samen? (Deze allergieen worden later nog verder onderzocht, als die nog aanwezig zijn na haar darmbehandeling).

  #82137

  Gerard
  Bijdrager

  En hoeveel waarde moeten we hechten aan een ontlastingsonderzoek? Poep is net zo goed als de gemiddelde zieke mens?

  #82138

  De waarden zijn geinterpreteerd door een darmfloratherapeut, niet door een huisarts. Lijkt mij nogal verschil zitten, bij de HA zou een dergelijk onderzoek niet eens gedaan worden.

  #82139

  Iklustvet
  Bijdrager

  Als de waarden slechter zijn als van de gemiddelde zieke dan mag je er wel vanuit gaan dat het echt slecht is zeker?

  #82140

  Ik heb geen idee, dat was bij mijn dochter niet het geval. Ook al zit je onder het gemiddelde, dan wordt er door de HA nog geen actie ondernomen. Hoorde laatst dat iemand een ferritinepercentage van 5 had, en de HA kwam nog niet in actie (minimumwaarde is 20)!

  #82141

  Gerard
  Bijdrager

  Darmfloratherapeut lijkt me serieuzer dan een HA in dit geval.

  Ik zou het toch zoeken in de voeding en de omstandigheden. Het kan ook een tekort zijn, magnesium, zink, selenium, silicium bijvoorbeeld.

  #82142

  rotterdam
  Bijdrager

  Hoi Gerard en San,

  Dank voor jullie reactie. Ik maak de sole volgens recept 1/3 zout 2/3 water in een potje schudden en daarvan een teelepeltje in glas water. Mijn vond overigens ook net alsof hij zeewater aan het drinken was. Maagzuur is inderdaad een probleem maar ik krijg mijn maagzuur niet eens onder controle met betaine hcl appelazijn en sole en voeding en mijn zoontje krijg ik dus de sole en appelazijn er niet in. En inderdaad heeft hij ontzettend veel antibioticakuren gehad in zijn korte leven en twee keer een kindernarcose.

  @ San,

  bij mijn zoontje is er een half jaar geleden in het ziekenhuis ontlastingsonderzoek gedaan en daar kwam ook goede vertering uit. Ik vind dat dus een lastige, waar doe je goed aan wat wel en wat niet. We zitten nu bij een natuurgeneeskundige en hij is van cellulose aanmaken in de darmen dus veel rauwkost en sla. En brood mag ook gewoon. Dat is dus helaas een (dure) misser omdat ik een andere gedachte heb. Lastig hoor…

  #82143

  Gerard
  Bijdrager

  Ik zou het beslist in de darmflora zoeken. Een poeptransplantatie ligt het meest voor de hand, maar stuit wellicht tegen de borst. Het is wel de snelste manier. Er is beslist een opnameprobleem dat indirect zorgt voor te weinig maagzuur.

  #82144

  robinAlexander
  Bijdrager

  Ik zou der rauwemelksKefir geven met Sole en appelcider.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 27)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.