ayurveda, meest elegante manier om om te gaan met de negatieve gevolgen van graan en plantconsumptie

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid ayurveda, meest elegante manier om om te gaan met de negatieve gevolgen van graan en plantconsumptie

Tags: ,

Dit onderwerp bevat 28 reacties, heeft 16 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Lievergezond 2 jaren, 5 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 29)
 • Auteur
  Berichten
 • #3793

  Repelsteeltje
  Bijdrager

  Ik heb een jaar lang een basisopleiding ayurveda gevolgd, hoewel mijn leraar overtuigd vegetarier was, is de ayurveda dat niet.

  De technieken die worden toegepast wat betreft voeding hebben te maken met balans, bvb tussen zoet en zuur en de rest gaat voornamelijk over reiniging van gifstoppen.

  Met de kans om meerdere mensen tegen de haren in te strijken is hier mijn stelling:

  de ayurveda probeert al ongeveer 5000 jaar om te gaan met de negatieve gevolgen van graan en plantconsumptie, d.m.v. darmspoelingen, neusspoelingen, massage, en plantaardige medicijnen…maar als we alle planten weglaten uit ons dieet, maken we deze reinigingen uiteindelijk overbodig.

  Met andere woorden:

  De ayurveda heeft de meest elegante manier om om te gaan met een dieet wat niet geschikt is voor menselijke consumptie!

  Ik heb het zelf geprobeerd, de darmspoelingen, de reinigingskuren, het olien…hoe meer je smeert, hoe meer je moet smeren en toch wordt je huid alsmaar droger…

  Gewoon stoppen met elke vorm van plantaardig voedsel en je bent overal vanaf!

  Je hoeft niets meer in te smeren als je voldoende dierlijk vet eet, want je wordt gesmeerd van binnenuit!

  Mijn darmklachten waren ernstig, met de ayurvedische methodes verhoogde ik mijn plantconsumptie enkel en de klachten namen toe…nu eet ik nagenoeg geen planten meer, sinds twee weken…en ik heb sinds 1 week(!) een fantastische darmwerking…(ik weet dat dit nog maar erg kort is, vandaar mijn vraag of mensen hier al meer ervaring mee hebben)

  Hierop voortbordurend deze stelling:

  is het niet het beste voor de mens om zo min mogelijk tot geen plantaardig voedsel te consumeren…en planten gewoon echt enkel te eten als medicijn? Of als het moet uit gebrek aan dierlijk voedsel, dus uit pure armoede en wanhopige honger? ( de aarde warmde op, de mammoeten stierven uit)

  Overigens vind ik het zelf saai om enkel vlees en melkprodukten te eten, dus eet ik planten voor het lekker…elk miniscuul en zorgvuldig kapotgekookt plantje lijkt toch weer flatulentie op te wekken.

  Kan iemand mij vertellen waarom we toch planten horen te eten?

  Zitten er dingen in die niet in vlees en melkprodukten zitten en die je dan tekort komt?

  Eten we dus enkel planten voor het lekker of omdat we moeite hebben om die lieve lammetjes met die mooie grote vochtige ogen te slachten…maar tegen beter weten in?

  (omdat ik nog niet zo lang op het forum ben, kan het zijn dat dit onderwerp al is behandeld en achterhaald, mijn excuses daarvoor, mijn vragen zijn altijd oprecht en ik ben een zeer leergierig type)

  #82190

  Anoniem

  Wat bedoel je met planten ?….als je alle groenten bedoeld dan neem ik aan dat je op den duur belangrijke voedingsstoffen zult gaan missen !

  #82191

  Repelsteeltje
  Bijdrager

  Ja, dat vraag ik mij dus af…

  Welke voedingstoffen en waarom?

  In de ijstijd waren er toch nagenoeg geen eetbare planten?

  Alle vitamines zaten toch in vet?

  Daarom dus mijn vraag…wie heeft hierop een duidelijk antwoord?

  #82192

  Anoniem

  Ongetwijfeld zullen de grazers in de ijstijd voldoende planten tot hun beschikking hebben gehad. Kan me niet voorstellen dat de toenmalige bewoners alleen maar vlees aten, niet voor niets kregen zeelieden last van scheurbuik door het ingewekte of gedroogde vlees wat ze tijdens de maandenlange reis aten ?

  #82193

  Repelsteeltje
  Bijdrager

  Nee, ze kregen last van scheurbuik door de scheepsbeschuit (granen) dus dat argument klopt niet…wie kan mij meer vertellen?

  #82194

  Anoniem
  Quote:
  …nu eet ik nagenoeg geen planten meer, sinds twee weken…en ik heb sinds 1 week(!) een fantastische darmwerking…(ik weet dat dit nog maar erg kort is, vandaar mijn vraag of mensen hier al meer ervaring mee hebben)

  Hoi Hilke,

  Ik heb precies hetzelfde!

  Ik heb ook net als jij jarenlang vegetarisch/veganistisch gegeten o.a. voor mijn gezondheid maar mijn darmproblemen (o.a.)werden alleen maar erger!

  Totdat ik alle planten wegliet en voor het eerst sinds ik mij kan herinneren een perfecte ontlasting! 😀

  Je komt in principe niets tekort als je groenten weglaat.

  #82195

  Webmaster
  Bijdrager

  Mits er sprake is van een hoogwaardige kwaliteit van je voedsel kun je prima overleven op uitsluitend dierlijk voedsel. Daarentegen ben je gedoemd om te sterven aan voedingstekorten als je uitsluitend plantaardig eet. Daarom vind je nergens ter wereld veganistische gemeenschappen die asuccesvol 5 achtereenvolgende generaties gezonde nakomelingen kunnen produceren, maar wel talloze gemeenschappen wereldwijd die dit wel doen op basis van dierlijk voedsel.

  Mike

  #82196

  eli
  Bijdrager

  Hoi Hilke,

  Heb me zelf ook een tijdje verdiept in de ayurveda en inmiddels zon week of 2/3 op deze wijze aan het eten. Merk jij ook nog andere veranderingen?

  #82197

  Webmaster
  Bijdrager

  Wat Hilke hier zegt is dat ayurveda de beste manier is om met antinutrienten in plantaardig voedsel om te gaan, maar dat ze meer gezondheidswinst boekt bij het simpelweg weglaten van plantaardg voedsel. M.a.w. ze heeft de ayurveda vervangen door een overwegend carnivoor voedingspatroon, waardoor je die hele ayurveda niet meer nodig hebt!

  Mike

  #82198

  Poekie
  Moderator

  Hilke maakt wat wakker. 😯

  Wij zijn nu zo’n 12 weken onderweg met onze camper en de laatste 4 weken gaat het eigenlijk best wel goed met onze ontlasting.

  En als ik terugdenk hebben wij de afgelopen 4 weken niet veel groente gegeten. Wel eten we bijna alle dagen vlees en af en toe vis. We eten veel uien, yoghurt(smoothie) en eieren (rauw, gekookt en gebakken). We eten wel vaak een stoofpotje van hachee, (rode) kool en appeltjes, met heel veel vlees en vet (roomboter en kokosolie). Maar die groente is zo gaar gestoofd dat je het niet meer herkend als groente. 8)

  Lia

  #82199

  miek
  Bijdrager

  Sinds ik op dit forum zit val ik van de ene verbazing in de andere….weer vlees eten, dat kon ik nog begrijpen. Maar geeeen groenten meer eten….huuuuh 😳 ???

  Maar ik ga het wel proberen en kijken hoe ik reageer.

  BEDANKT Hilke ❗

  Miek.

  #82200

  Alexandra
  Bijdrager

  Ik eet zelden groente, neem gewoonweg de moeite niet om t klaar te maken. Als ik t al koop dan is er een grote kans dat ik t alsnog niet klaarmaak… Zonde van het geld en de groente zelf. Voel me prima op zuivel en vlees, heb ook niet het gevoel dat ik iets mis.

  #82201

  Anoniem

  Ik eet ook niet echt veel groenten, ik heb de meeste groenten ook nooit lekker gevonden. Ik gebruik wel uien in veel gerechten, wat prei in de soep , toevallig van de week nog een keer bloemkool gegeten. Ik mis het ook niet ben nooit een groenteboer geweest.

  #82202

  Webmaster
  Bijdrager

  Kijk ook naar kinderen, die vaak wel vlees en zuivel lusten, maar geen groente.

  Mike

  #82203

  Repelsteeltje
  Bijdrager

  tja, ik vind het zelf ook verbazingwekkend…mijn hersenen en emoties houden mijn maag en darmen bijna niet bij, moeilijk om te geloven dat wat eerst wit was nu zwart is…en andersom. Maar ik voel mij nu wel een heel stuk beter,

  vanmorgen met de honden ineens spontaan een stukje gaan rennen(wegens teveel aan energie!)…de honden hielden mij niet bij!

  De honden eten overigens hetzelfde als wij: vlees, orgaanvlees, eieren en geen brokken meer en zijn enorm opgeknapt…ook hun vacht is weer gaan glanzen en ze kijken een stuk helderder uit hun ogen.

  Daarnaast zijn ze veel meer ontspannen…wat heb ik ze al die jaren aangedaan met die zogenaamde voedzame brokken op basis van graan van een veel te duur merk!

  Inderdaad heb ik de ayurveda nu ineens niet meer nodig!

  Massage blijft natuurlijk heerlijk en heilzaam…al masseer ik nu nog uitsluitend met kokosolie van de eerste koude persing of met ghee.

  (voorheen masseerde ik ook met sesamolie en saffloer…maar de geur stond me altijd al tegen en ik heb het gevoel dat insmeren met bvb sesamolie in eerste instantie lijkt te helpen, maar op lange termijn uit balans brengt en vermoeiend werkt…en uitdroogt)

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 29)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.