asbest

Dit onderwerp bevat 27 reacties, heeft 10 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Binc 1 maand, 1 week geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)
 • Auteur
  Berichten
 • #220002

  NMB
  Bijdrager

  Ik weet niet of ik dit in het goede forum vraag maar aangezien het over gezondheid gaat vraag ik het toch maar hier.

  Het volgende speelt er bij mij op dit moment. Afgelopen week mocht in naar een flatje komen kijken van de woningbouw. Gister was dan het moment van tekenen voor de huurovereenkomst en laatste ronde door het huis. Hierbij word mij ineens verteld dat er wel asbest in de woning zit. Het zou gaan om een leiding in het keukenkastje en de leidingen in de muur wat vol is gestort met beton. Het kon geen gevaar op leveren voor de gezondheid en wat verder niet schadelijk (beetje makkelijk zeggen als je er zelf niet gaat wonen lijkt mij, maar goed) Weet iemand hier in hoeverre “niet gevaarlijk en schadelijk” echt niet gevaarlijk en schadelijk is. Ik voel mijzelf hier totaal niet prettig onder omdat het vaak in verband word gebracht met kanker.

  Ik volg al een tijdje de Weston. Price principes ook om qua gezondheid vooruit te gaan dan, ik vind het dan zo tegenstrijdig dat mijn leef-woonomgeving dat dan misschien niet is.

  #220003

  NMB
  Bijdrager

  ps. Ook omdat ik rekening te houden heb met mijn zoontje (11 maand) en omdat het in de leidingen in de muur zitten, wie zegt mij dat het niet bij het water zit… Ik zal toch een keer moeten douchen.

  #220006

  Tanja
  Bijdrager

  Ik denk niet dat de asbest ín de leiding zal zitten, maar er omheen. Volgens mij is het vooral gevaarlijk als er stof vrijkomt bij het werken met asbest en je het dan inademt. Dus niet echt iets om je heel veel zorgen over te maken denk ik, maar ik ben geen expert.

  #220008

  NMB
  Bijdrager

  Het zal inderdaad niet in de leidingen zitten maar eromheen. Het staat mij wel tegen dat ze hier al die tijd vanaf wisten en 2 momenten hadden om het te vertellen. Er is tot het laatst gewacht om dit te melden. Ik had geen bedenktijd eigenlijk anders had ik het niet gedaan. Heb ook even terug gezocht op het forum en lees wisselende dingen.

  #220011

  Binc
  Bijdrager

  Op het moment dat er onderhoud of renovatie aan de woning gedaan gaat worden zal er eerst een asbest inventarisatie moeten worden gedaan. Zeker wanneer je tijdens die werkzaamheden in je woning blijft. Dat zul je moeten onthouden en op het moment dat jij die mededeling krijgt kun je ze daarop attenderen. Schriftelijk wel te verstaan zodat je iets hebt om aan te tonen!!!!
  Doe niks telefonisch als het zover mocht komen. Wanneer er geen gehoor aan gegeven word dan kun je een beroep doen op de huurcommissie voor huurverlaging. Het is dat wel aan jou om met bewijzen te komen en dus zul je foto’s etc moeten nemen van de werkzaamheden.

  Verder als het gezegd is bij de laatste ronde en tekenen huurcontract is dat vermoedelijk met iemand van de technische afdeling geweest, Het is gebruikelijk dat er een ronde gedaan word voor aanvang van het huurcontract tekenen. Dit is de oplevering van de woning waarbij evt gebreken worden vastgelegd. Ditzelfde gebeurd wanneer jij de woning weer lukt verlaten. Dan komt er een eindoplevering waarin vast gelegd word hoe, en in welke staat jij de woning dient op te leveren.
  Woningen voor 1994 hebben eigenlijk altijd asbest. Het word pas een probleem wanneer er door werkzaamheden deeltjes vrij komen. Uiteraard is het aan jezelf of je de woning wilt accepteren of weigeren. Die keuze is er wel. Is dan gewoon een kwestie van niet tekenen en de woning afwijzen.

  #220158

  NMB
  Bijdrager

  Het probleem is dat ik die keuze niet heb gehad, pas op het moment na het accepteren en tekenen is ze er over begonnen. Dus feitelijk moet ik het van de woningbouw accepteren (zonder het geweten te hebben) vrijdag heb ik toch naar het juridisch loket hierover gebeld en die heeft een brief voor mij opgesteld welke ik moest verzenden naar de woningbouw. Ik heb er echt over nagedacht maar doe het liever niet, als ik alleen was geweest had ik het wel aangedurfd maar met een kleintje… Er zit ook een deel in de keuken, het middelste kast en er zit een plaat voor. Mocht er wel iets mee gebeuren zit het direct in mijn huis. Ik zou er iets minder moeite mee hebben als het bijv. in een schuurtje iets verder en buiten zit. Maakt het niet minder schadelijk. Ze hebben ook een keer tussendoor de keuken gerenoveerd hoe dit dan gedaan is weet ik niet, en er zullen wel meer mensen over gevallen zijn anders had zij mij dit niet op het laatst pas verteld.

  #220159

  NMB
  Bijdrager

  De jurist aan de lijn vroeg ook aan mij of dit dan in dit ene weekje allemaal aan het licht is gekomen, waarbij ik al aangaf dat dit zeer zekers niet het geval is. Ik heb een map gekregen met een foto waar het zit (in mijn huis, de muren kunnen ze geen foto’s van maken natuurlijk) Dus ze hebben dit al die tijd al geweten maar niets verteld, tot het laatste moment dus en ik het huis al had geaccepteerd.

  #220161

  Binc
  Bijdrager

  Ik dacht dat het voor het tekenen bij de oplevering was vermeld. Je hebt dit toch nog wel op laten nemen op het oplever formulier nadat je een handtekening had gezet? Als het echt zo is gegaan zoals jij zegt dan zou ik het er idd niet bij laten. Op deze manier ruikt het naar dwaling!

  Ik zou maandag toch contact opnemen met de huurcommissie hierover. Voor artikelen weet ik dat je binnen 2 weken ervan af mag zien. Hoe dit met woningen geregeld is durf ik je niet te vertellen. Is de renovatie gedaan op de plekken waar het asbest aanwezig is?

  #220162

  Binc
  Bijdrager

  In dit geval is er een verkeerde voorstelling van zaken gegeven lijkt mij. En de vraag is dus als jij dit geweten had, had je die overeenkomst dan getekend?

  https://www.veldlaw.nl/nl/-in-het-nieuws/dwaling-als-reddende-engel/

  #235744

  henkie
  Bijdrager

  Hoi Ik ben 2 jaar actief geweest als asbest saneerder en een jaar als toezichthouder / meewerkend saneerder. Ik heb ook zelf asbest verwerkt zitten in mijn huiskamer / schoorsteen en dak.

  PRIMA materiaal allen moet je er niet aan zagen en boren want pas dan komende de vezels vrij. Zelfs met een stoomcleaner de want schoonmaken is geen probleem omdat het materiaal keihard is. Dat geldt niet voor spuit asbest maar die wordt zelden toegepast en ik ben die nog nooit tegengekomen in een woning.

  Leven in een woning boordevol asbest is vele malen veiliger als onbewust boodschappen doen in de supermarkt. Bovendien, met een omega 3 / 6 balans in de voeding krijg je ook niet zo gemakkelijk ontstekingen wat het gevaar is van asbestvezels.

  Op de elektriciteitscentrale ook jaren in een asbest-rijke omgeving gewerkt. Mijn NES scan heeft nog nooit een asbest gevaar gesignaleerd. En meten is weten.

  In gewonen huizen zit de meeste asbest nog uitsluitend verwerkt op zeer moeilijk bereikbare plaatsen dus weinig of liever gezegd geen gevaar voor blootstelling want je weet immers waar het zit.

  Groet Henk

  #235749

  Colloquial
  Bijdrager

  Ik neem aan dat als er geen luchtstroom langs loopt, er ook niet zomaar vezels in de woonkamer gaan zweven

  #236108

  Binc
  Bijdrager

  Volgens nieuw onderzoek van TNOis het niet gevaarlijk om in een woning te wonen waarin asbest is verwerkt. Idd alleen gevaarlijk wanneer je dagelijks blootgesteld word aan het verwijderen ervan. Anderzijds schijnt het ook niet nodig te zijn om bescherming te dragen wanneer je voor je werk dagelijks asbestcementdaken verwijderd. Dit omdat de stof die eruit vrij komt toelaatbaar is of zelfs nihil. Ik weet niet wat ik van dat laatste moet denken voor wat betreft het verwijderen daarvan. Ik vind het logischer om aan te nemen dat wanneer je dit dagelijks voor je werk moet doen je dan wel degelijk beschermende kleding nodig hebt.

  Wat is jou mening over dit onderzoek van TNO, Henkie?

  Asbestdaken

  In het nieuwe onderzoek wordt een aantal verschillende scenario’s rondom asbest beschreven. In diverse scenario’s zijn de risico’s lager dan toelaatbaar, tot zelfs nihil. Het gaat dan om situaties als brand waarbij asbest vrijkomt en wonen of werken in een gebouw met asbest. Ook bij het verwijderen van asbestcementdaken blijkt het gezondheidsrisico heel klein. Dat kan volgens de onderzoekers dus prima zonder vergaande beschermingsmaatregelen.

  Slechts bij één scenario is sprake van een zeer hoog risico op kanker. Dat is wanneer werknemers zonder persoonlijke bescherming elke dag asbest-plafondplaten slopen. Voor deze situatie is het Nederlandse beschermingsbeleid terecht streng, vinden de onderzoekers.

  https://nos.nl/artikel/2274562-bescherming-tegen-asbest-is-in-veel-gevallen-overbodig.html

  #236119

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder
  #236236

  Marijan
  Bijdrager

  ik denk ook dat geen kwaad kan als je er niet aan zaagt of breekt.
  Asbest is wel schadelijk als je er aan “werkt”. Mijn schoonvader was uitvoerder bij een groot bouwbedrijf en had een “asbestploeg”, ze hebben geen van allen de 60 gehaald.

  #236403

  Ufo
  Bijdrager

  Volgens nieuw onderzoek van TNOis het niet gevaarlijk om in een woning te wonen waarin asbest is verwerkt.

  Natuurlijk. Als zaken te duur of te lastig worden gaan ze de richtlijnen versoepelen.
  Dat doen ze met straling ook altijd…

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.