Argumenten tegen Price?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Argumenten tegen Price?

Dit onderwerp bevat 48 reacties, heeft 16 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  100%leven 3 jaren, 5 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 49)
 • Auteur
  Berichten
 • #2951

  Anoniem

  Wat zeg je tegen mensen die beweren dat Price een idealist was omdat er andere inheemse stammen waren, (weet niet of het waar is trouwens) die kinderen met geboortehandicaps vermoordden en zo geen spoor zouden nalaten van degeneratie?

  En het argument dat de anekdotes van Europeaanse ontdekkingsreizigers onbetrouwbaar is, omdat ze hun ‘observaties’ veelal overdreven of zelfs leugens vertelden over die volkeren om hun trips te kunnen betalen en hun eigen volk te vermaken. En ook dat ze bepaalde ervaringen zoals pijnloze bevallingen bij inheemse vrouwen verkeerd zouden kunnen interpreteren omdat die vrouwen misschien werden aangeleerd dat ze geen pijn mochten tonen?

   

  Ik hoor graag de tegenargumenten!

   

  #72047

  Anoniem

  Mike heeft een en ander op een rijtje gezet in dit topic:

  https://www.fatsforum.nl/topic/kritiek-op-weston-price-en-mijn-antwoord-daarop

  Wat ik zelf steeds maar blijf horen is dat deze manier van eten past bij een wereldbevolking van 1 miljard en niet meer dan dat. Dat het zou passen bij extensieve landbouw; dat het uit de tijd is, en nu zelfs asociaal jegens onze mede-aardbewoners. Irritant, maar mensen worden daar heel erg in gestuurd, om te denken dat bevolking het grote probleem is. Dat we straks allemaal VN-voedselprogramma’s moeten gaan toejuichen, die de wereldbevolking gaan redden met aardappelen en bananen.

  Als mensen daarop blijven hameren zeg ik wel eens dat mensen fysiek zo ontzettend ziek zijn gemaakt, dat we heel veel sterftegevallen zullen gaan zien wereldwijd, de komende decennia, maar ja dat is ook maar een raar argument natuurlijk.

  #72048

  Anoniem

  Het idee dat Weston Price een ontdekkingsreiziger zou zijn die mooie verhalen vertelt is trouwens heel makkelijk te weerleggen. Alles is heel precies in kaart gebracht; de gezondheid van deze mensen, percentages gezonde tanden, tandbogen, schedels, en daarnaast de hoeveelheid mineralen in bepaalde voeding. Hij is niet voor niets 10 jaar bezig geweest.

  #72049

  Gerard
  Bijdrager

  Feit: de helft van alle voedsel dat geproduceerd wordt, wordt weggegooid.

  Feit: De gehele wereldbevolking past staand in de provincie Groningen, met enige bewegingsruimte er bij. Dit is zelf uit te rekenen, heel simpel, weinig mensen eigenlijk voor zo’n grote aarde.

  #72050

  Anoniem
  Quote:
  En ook dat ze bepaalde ervaringen zoals pijnloze bevallingen bij inheemse vrouwen verkeerd zouden kunnen interpreteren omdat die vrouwen misschien werden aangeleerd dat ze geen pijn mochten tonen?

  Zijn er echt mensen die dat denken? Kan ik mij nauwelijks voorstellen.

  Nou ja die zullen er natuurlijk zeker zijn maar ook die dat tegen jou hebben gezegd?

  #72051

  autumn
  Bijdrager

  Ik vind het zo’n gekke argumenten nog niet. Ik weet dat het bij Noord-Indiaanse volkeren gebruikelijk was dat je geen blijk van pijn of angst gaf. Daar werden kinderen bij verschillende volkeren al van jongs af aan op getraind. En wellicht kwamen dit soort gebruiken ook voor bij andere culturen. Het helpt om het moraal hoog te houden.

  Ik kan me ook best voorstellen dat ontdekkingsreizigers de neiging kunnen hebben om hun beeld te romantiseren. Na een barre reis is fijn om thuis te komen met niet alleen stoere zeemanverhalen, maar ook met verslagen van de prachtige gebieden in de nieuwe wereld, alsof ze willen zeggen: zie je wel, ik heb het lef gehad om met een schip uit te varen en ik heb de prachtigste mensen gezien, daar ver weg in exotische oorden waar jullie nooit zullen durven komen. Ook kunnen ze met dit soort verhalen scheepslieden lokken om deel te nemen aan een volgende gevaarlijke expeditie. Met verhalen over bergen goud hebben ze immers ook veel bemanning mee kunnen lokken.

  Ik vind het ook wel een beetje de vraag hoeveel dit soort ontdekkingsreizigers werkelijk hebben gezien van een volk om al met conclusies te kunnen komen over hoe het er daar aan toe gaat. Het zou best waar kunnen zijn, maar hoe zeker weet je dit. In het boek over Sacajawea las ik dat zij helemaal geen stille, pijnloze bevallen had zoals in het boek “De primitieve mens en zijn voedsel” wordt verteld. Wiens verhaal dan klopt, ik weet het niet.

  #72052

  Anoniem
  Quote:
  Zijn er echt mensen die dat denken? Kan ik mij nauwelijks voorstellen.

  Nou ja die zullen er natuurlijk zeker zijn maar ook die dat tegen jou hebben gezegd?

  Ja hoor en dan nog wel van iemand die beweert het beter te weten omdat ze één of ander diploma heeft in culturele communicatie en één van haar studies inhield om de teksten te bestuderen van Europeanen over inheemse volkeren. Ook al omdat ze beweerde voorheen zelf een fan te zijn van ongeassisteerde bevalling, maar dan zelf uiteindelijk interventie nodig had omdat er iets verkeerds liep.

  Ik zei daarop dat haar eigen ervaring geen reden is om een veralgemeend idee over de bevalling te maken en het is ook enorm frustrerend na het proberen uit te leggen dat wij de dag van vandaag meer problemen hiermee hebben juist omdat we al gedegenereerd zijn en niet te vergelijken met die inheemse vrouwen, maar ja dat gelooft zij dus niet.

  Ze zegt vervolgens dat Price geen wetenschapper was, maar een tandarts. Hij keek naar de tandgaatjes of gebrek hieraan en de rechtheid van de tanden als een indicator van algehele gezondheid van een stam, maar hij negeerde andere factoren zoals kindersterfte, maternale sterfte, ondervoeding en alcoholisme. Als kanttekening zegt ze, ondervoede mensen hebben minder tandgaatjes dan gevoede mensen. (?)

  Vervolgens gaat ze door met: “Price’s veronderstellingen kwamen voort uit zijn geloof dat de meerderheid van gezondheidsproblemen inclusief tuberculosis veroorzaakt werden door bacteriën die kwamen van tandinfecties. Dit is de reden waarom hij onterecht veronderstelde dat de tandgezondheid een goede indicator was van de algehele gezondheid. Dit is een valse veronderstelling. Zijn onderzoek werd afgedaan als onwetenschappelijk en anekdotisch in zijn eigen tijd. Het heeft recentelijk een opmars gemaakt met vele voorstanders die bepaalde van zijn meer belachelijke claims achterwege laten en die naar bewijzen zoeken om de claims te ondersteunen die meer populair zijn. Deze nieuwe voorstanders negeren volledig de geschiedenis van 100 jaren sinds Price die duidelijk zijn claims ontmantelen.

  Een simpele basis verkenning van geschiedenis zal je een meer accuraat beeld geven van de gezondheid van inheemse volkeren. Bijvoorbeeld, de claim dat ze nooit verkoudheden hadden is belachelijk. Vooraleer de Europeanen in contact kwamen met de stammen, kregen ze nooit verkoudheden omdat de verkoudheid virussen nooit bij hen geïntroduceerd waren. Toen dat wel gebeurde, kleine ziektes als de verkoudheid veegden de meerderheid van de inheemse bevolking van de kaart. Dit is de geschiedenis 101.

  KInder- en maternale sterfte is veel hoger onder de inheemse bevolkingen. Dit is een feit. Claims aanhangen van een 100 jaar oude, verkeerd geïnformeerde tandarts, is niet verstandig. Aub lees verschillende verslagen over inheemse volkeren. Verkrijg een gebalanceerd beeld.”

  Nou, ik heb de indruk dat ze zelf veel claims op basis van wat zij aanhangt en dat ze alle inheemse volkeren op één hoop gooit. Ik weet wel niet of Price al dan niet iets over kinder-en maternale sterfte heeft genoteerd?

  #72053

  Anoniem
  Quote:
  Ik kan me ook best voorstellen dat ontdekkingsreizigers de neiging kunnen hebben om hun beeld te romantiseren.

  Ja dat zal ook wel zo geweest zijn, maar er zijn evengoed dokters die gelijkaardige dingen hebben geobserveerd en ik denk niet dat het erg exciting is om een verhaal te verzinnen over hoe inheemse vrouwen zonder pijn en met alle gemak bevielen. Horror verhalen met veel drama verkopen namelijk veel beter en mannen, zeker uit die tijd zien een vrouw niet graag als een sterk wezen dat geen hulp nodig heeft.

  #72054

  Anoniem

  Ja zo kan je het ook zien Dennis maar het klinkt wel als een behoorlijke belediging als er wordt gesuggereerd dat vrouwen ook gewoon zouden kunnen kiezen om gewoon even door te zetten en niet zo zeuren over de pijn.

  M.a.w. de pijn is hetzelfde maar tegenwoordig zijn die vrouwen gewoon een stelletje watjes.

  Als ik zie en hoor hoeveel pijn het bevallen tegenwoordig doet, bij de gemiddelde vrouw, weet ik zeker dat dat niet het geval is.

  #72055

  Webmaster
  Bijdrager

  Price was niet de enige die observeerde dat inheemse vrouwen moeiteloos en pijnloosk bevielen. Lees dit artikel van mij en ga naar het kopje ‘Dat bevalt prima!’.

  Mike

  #72056

  Anoniem

  Mike, die tekst uit Arnold De Vries z’n boek had ik al geciteerd, maar haar argument was dan : zie mijn eerste post bovenaan.

  #72057

  Webmaster
  Bijdrager

  Dan zeg jij: zie de bijgeleverde teksten. In mijn ervaring behoren academisch geschoolden tot de mensen met de meest gesloten geesten.

  Mike

  #72058

  Gerard
  Bijdrager

  Scholing is vaak conditionering, het hoeft het niet te zijn, maar als er massaal leerstof in gestampt wordt, stompt de geest af en wordt ze een repeteermachine. In onze westerse maatschappij wordt dit als normaal beschouwd. Echt leren gaat op een natuurlijke manier, waarbij denken, handelen en het resultaat bij elkaar horen, zoals in het natuurlijk leven normaal is.

  #72059

  Anoniem

  Geheel off topic qua inhoud moet ik bij de titel denken aan Einstein. Er verscheen ooit een boek “100 auteurs tegen Einstein”. Zijn reactie daarop was: “Als ik het echt bij het verkeerde eind heb, had 1 auteur kunnen volstaan”.

  #72060

  Anoniem
  Quote:
  Dan zeg jij: zie de bijgeleverde teksten. In mijn ervaring behoren academisch geschoolden tot de mensen met de meest gesloten geesten.

  Nee Mike, dat zijn niet mijn argumenten die ik aanhaalde tegen Price, maar ik citeerde iemand anders die deze argumenten gebruikte toen ik in discussie was met die persoon.

  @ Scheermes, haha sprekend citaat!

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 49)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.