alvleesklier en emotie

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid alvleesklier en emotie

Dit onderwerp bevat 48 reacties, heeft 18 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Alexandra 4 jaren, 6 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 49)
 • Auteur
  Berichten
 • #4108

  eli
  Bijdrager

  Ik zou graag deze link met jullie willen delen over de functie van de alvleesklier. Voor mezelf vond ik het zeer herkenbaar, vooral het stuk over emoties.

  (het gaat met name om de eerste 7 pagina’s)

  http://www.menssana.nu/media/Nieuws/Nieuwsbrieven/MS_B_26%20(EPI).pdf

  #86258

  keizertje
  Bijdrager

  Interessant! Heeft iemand ervaring met de amino acid complex???xxx

  #86259

  Indigo
  Bijdrager

  Ja, in de vorm van rauwe eierdooiers 😆

  Christiane Beerlandt schrijft in haar naslagwerk “De Sleutel tot Zelf-Bevrijding” woorden van dezelfde strekking. De pscyhologische overeenkomst met de pancreas symboliseert

  Quote:
  het zoete, liefdevolle aanwezig-zijn in jezelf.

  Vrij vertaald uit een hele lap tekst: Het gaat het om het verwerven van het diepste vertrouwen dat jij jezelf vanuit je scheppingskracht altijd kunt geven wat je nodig hebt, durven geven en vooral durven ontvangen en durven genieten van al het mooie in het leven!

  Ik lees hier nu trouwens ook dat er ook in de alvleesklier zich stenen kunnen verzamelen. Ik lees verder op internet dat deze stenen de afvoergang van de alvleesklier kunnen afsluiten met alle nare gevolgen van dien.

  De psychologische overeenkomst van stenen symboliseert:

  Quote:
  emotionele lasten, schuldgevoelens, zelfveroordeling, schaamte, agressie, kwaadheid

  Ergens eerder op dit forum las ik dat Mike al de fysieke link tussen de galblaas en de alvleesklier had gevonden. Het lijkt dus voor de hand te liggen dat als je je “gal niet spuwt” c.q. als het je onvoldoende lukt om je eigen waarheid en mening te uiten en dit gevoelens van wrok en woede oplevert dit dus niet alleen je lever en galblaas belast, maar ook je alvleesklier.

  #86260

  Peti
  Lid

  Emoties hebben zeker invloed op al onze organen, het ene orgaan wat meer als de ander…het is net waar jouw gevoelige plek ligt. Met alleen gezond eten kom je er niet, we moeten ook onze emoties ‘koken en verteren’.

  Lichaamstaal is een goede hulp hierin, en je leert ook nog je lichaam kennen. Ik heb wat over de alvleesklier geschreven (hobby van mij), misschien helpt het je eigen weg hierin te vinden.

  Eerst moet je het orgaan goed leren kennen, het liefst met beelden. De alvleesklier is een langwerpig orgaan en ongeveer 20 cm. lang en ligt links in de buikholte. En zij is heel belangrijk voor ons lichaam.

  De alvleesklier heeft een dubbele functie:

  Ten eerste scheidt zij enzymen af die suikers en vetten verteren, die helpen bij het omzetten en transporteren van eiwitten.

  Heel onze spijsvertering symboliseert onze verwerking van de ervaringen die we opdoen in deze wereld. Eiwitten zijn onze bouwstenen, we bouwen dus zelf ons leven, de zin van het leven zit in ons.

  Ten tweede produceert de alvleesklier twee hormonen, nl. glucagon en insuline

  Glucagon verhoogt de suikerspiegel

  Insuline verlaagt deze.

  Men denkt hier aan balans, het evenwicht in ons leven.

  Wat is bloedsuikerspiegel? Nou, dat is makkelijk, het woord zegt het al: het is de hoeveelheid suiker (glucose) in ons bloed. Nu is het zo wanneer de bloedsuikerspiegel daalt, dan daalt gelijk ons humeur mee.

  Suiker staat voor vervanging van liefde. De alvleesklier (pancreas) symboliseert dus ook het zoete en liefdevolle Zelf.

  Glucagon is een hormoon dat de lever aanzet glycogeen af te breken en de zo vrijgekomen glucose aan het bloed af te geven. Dit symboliseert energie.

  Het zou ideaal zijn als we in een vreedzaam gemeenschap zouden leven, waar iedereen in harmonie met elkaar en samen met de natuur zou leven. Relaties zouden vruchtbaar moeten zijn, zonder kwetsende woorden of wrijvingen. Dit beeld is ideaal voor lichaam en geest

  Maar helaas, de werkelijkheid is anders. In het leven komen we in aanraking met situaties die moeilijk te aanvaarden zijn, zoals woede, geweld, verdriet, kwetsbaarheid, etc.

  Zulke situaties kunnen lichamelijke reacties oproepen bij ons dat zich uit in bijv. overgeven, diarree, beven of trillen.

  Maar het kan ook onze organen raken, die krijgen als het ware een opdonder en onze alvleesklier is een gevoelig orgaan, zij pikt alles op en verandert dan in een tijdbom dat zich weer uit in herhaalde infecties of een slechte bloedsuikerspiegel.

  Gelukkig worden de meeste onder ons redelijk liefdevol opgevoed maar er zijn altijd situaties die een enorme impact achterlaten in ons lichaam: angst, pesten, mishandeling, afwijzing, etc.

  Dit los je niet op door zoeter te gaan eten, hoe zoeter des te meer insuline.

  Alles hangt af van hoe sterk de emoties wordt ervaren, hoe zwaarder, hoe meer hulp je nodig hebt

  Een lichte vorm van stress/emoties kan je aanpassen door sombere gedachten uit je hoofd te zetten en daarvoor in de plaats aan het goede van het leven te denken.

  Ten eerste: HOU VAN JEZELF, hou dit beeld altijd vast. Het is jouw sleutel tot genezing

  Het maakt niet uit of je nu mager, dik, dun of vet bent, op dit moment past het bij jou.

  Al iemand jou onderuit haalt, zet jezelf dan op een voetstuk

  Zet positief in tegen negatief

  Je naaste familie en beste vrienden – waardeer deze mensen

  Leer NEE te zeggen en ga zoveel mogelijk om met positieve mensen.

  Eet natuurlijk voedsel, geef je lichaam waar het recht op heeft

  En het allerbelangrijkste – leer je emoties op te vangen, verwerk deze en laat dan gaan

  Net als onze spijsvertering……deze neemt het ‘voedsel’ op en laat de ballast gaan

  Leer van je emoties, ontleed ze, ervaar ze en laat dan los.

  Je alvleesklier zal je dankbaar zijn.

  #86261

  Tanja
  Bijdrager

  Wat een mooi beeld schets je hiermee Peti, dankje.

  #86262

  Webmaster
  Bijdrager

  Mooie woorden. Goed om ook te koken naar de emotionele, geestelijke en spirituele component. Ter aanvulling: de alvleesklier bevindt zich op de zonnevlecht (solar plexis, 3e chakra). Zoals inmiddels bekend heb ik een gal- en alvleesklierprobleem dat ik nu nagenoeg onder de knie heb. Uit een energetische meting is enkele jaren geleden gekomen dat ik een verzwakte zonnevlechtenergie had. Dat klopt dus precies! Hier een zeer interessante pagina die ook de link legt tussen de zonnevlecht en de alvleesklier en galblaas:

  http://www.stamcel.org/html/chakra3.htm

  Mike

  #86263

  Peti
  Lid

  Het is boekenwijsheid hoor…..maar zoals altijd met boekenwijsheid….. het is zo ingewikkeld vandaar dat ik uitlicht op mijn manier. Meestal schrijf ik zulke verhalen om het mijzelf duidelijk te maken waar het over gaat anders vergeet ik zo weer en met beeldspraak (verhaaltje) onthoud ik het beter.

  De alvleesklier ligt ten hoogte van de zonnevlecht, daarom schreef ik ook uit gevoel dat de alvleesklier alles oppikt. We trekken ons teveel van anderen aan, je kunt beter op je eigen gevoel (zonnevlecht) vertrouwen en vandaar uit handelen en dan komt de zonnevlechtenergie ook op gang.

  Gr. Petra

  #86264

  keizertje
  Bijdrager

  Eidooiers heb ik de laatste tijd verslonden , tot ik dit weekend in een zwaar conflict eindigde met mijn man, die dit allemaal niet meer ziet zitten en me onderuit haalt… Hij vindt WAPF allemaal overdreven en speciaal en wil zijn vrouw van vroeger terug. Hij vindt dat ik ruik naar kippesoep en een buikje begin te krijgen ( ben eindelijk in gewicht aangekomen) Ik voel me koppiger en krachtiger dan ooit, maar heb dit nu echt niet nodig, ik heb zijn steun nodig en eidooiers. Net waar het conflict allemaal om begon…

  t’is niet altijd makkelijk….

  #86265

  Webmaster
  Bijdrager

  Je kunt in conflict komen met familie, vrienden en partners, die eigenlijk niet willen dat je verandert. Verandering, ontwikkeling, groei, evolutie, dat is nu juist waar het leven om draait, ALLE leven op deze planeet en niet alleen ons mensen! Wie zichzelf belemmert in zijn/haar verandering/groei/ontwikkeling/evolutie zal nooit zijn/haar volledige menselijke potentieel ontwikkelen en is meer bezig te OVERleven dan te leven!

  Mike

  #86266

  keizertje
  Bijdrager

  ja dat gevoel ken ik: OVERleven ipv leven. En hoe dichter ik bij mezelf kom, hoe verder ik me van hem verwijder…

  #86267

  Peti
  Lid

  Ik heb nooit de steun van mijn man gehad wat betreft mijn natuurlijk ideeën over voedsel en gezondheid, hij is de man van de pil en ik ben de alternatieve weg ingeslagen.

  Ik sta ook bekend in de familie als degene die alles anders doet 😉

  Maar hij laat mij mijn eigen gang hierin gaan, dat waardeer ik ten zeerste.Ik wil mezelf ontwikkelen met of zonder zijn steun….

  Een ieder heeft recht op zijn eigen manier van leven, we zijn tenslotte volwassen. Als het voor jou goed voelt…gewoon doen. En wie weet (net zoals mijn man nu ook gaat inzien) volgen ze heel langzaamaan jouw voorbeeld want hij zit nu aan allerlei pillen en ik ben nog steeds pil-loos.

  #86268

  keizertje
  Bijdrager

  Hey Peti, doet ongelooflijk deugd dit te lezen!

  #86269

  Bianca
  Lid

  Wat interessant! Ik weet nu zeker dat ik ook problemen heb met mijn alvleesklier. Ik hou niet van ei, maar eet sinds kort wel boerenomeletten. Maar rauw eigeel? Hoe krijg ik dat naar binnen als je er niet van houdt? Tips? En anders toch maar dat amino complex nemen?

  #86270

  Webmaster
  Bijdrager
  #86271

  keizertje
  Bijdrager

  Mike, ik las hier bij de sinusitis dat je ook aan je alvleesklier gewerkt hebt. Buiten ei en yoghurtsmoothies, en algemeen wapf nog iets?? Is er een link met bijnier?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 49)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.