Alternatief voor Corticosteroïden?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Alternatief voor Corticosteroïden?

Dit onderwerp bevat 39 reacties, heeft 18 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  AlexR 3 jaren, 5 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 40)
 • Auteur
  Berichten
 • #4758

  johan30
  Bijdrager

  Hoi allemaal,

  Sinds 2005 ben ik begonnen met Nasonex neusspray (Corticosteroïden). De reden hiervoor was een chronische dichte neus, kortademigheid en voorhoofdsholteontsteking.

  Inmiddels 9 jaar verder heb ik nu verschillende redenen om ermee te stoppen (schijnt groeihormoon te verlagen = ongunstig voor fibromyalgie).

  Echter elke poging tot stoppen mislukt; de klachten komen binnen enkele weken terug; dichte neus, hoofdpijn en flinke kortademigheid.

  Contact opgenomen met de allergeoloog, er zijn volgens hem geen alternatieven. Volgens hem moet ik het medicijn de rest van mijn leven blijven gebruiken.

  Ik vraag me af of jullie wellicht een alternatief weten?

  Mijn situatie in het kort:

  Ik heb vorig jaar de diagnose fibromyalgie gekregen en verdenk zelf candida. Inname voedsel resulteert bij mij in uitputting (meestal bij het avondeten = meer inname). Verder heb ik een verhoogde TSH waarde en anti-tpo zijn positief. In april staat een overleg met de endocrinoloog gepland.

  Hoor graag van jullie.

  #94739

  Spal
  Bijdrager

  Niet verwonderlijk dat je klachten terugkomen als je stopt met deze neusspray. Kan je inzien dat het medicijn slechts de symptomen onderdrukt?

  Wat heb je gedaan om de oorzaak aan te pakken?

  Er heerst een chronische ontsteking door je hele lijf. Stop voor te beginnen deze te voeden met koolhydraten, zetmeel, suiker, bewerkte voedingsproducten, gepasteuriseerde en gehomogeniseerde zuivel.

  Quote:
  Inname voedsel resulteert bij mij in uitputting (meestal bij het avondeten = meer inname).

  Het zou interessant zijn te vernemen wat jij als voedsel inneemt.

  #94740

  Hamster
  Bijdrager

  Hoi Johan,

  Ik heb zelf ook zo’n tien jaar Nasonex gebruikt. Omdat ik nooit op tijd was met het bestellen van een nieuw flesje kwam ik dan altijd een aantal dagen zonder te zitten. Die dagen waren het ergste, de symptomen waren dan heftig (bij mij was dat vooral benauwdheid). Wanneer ik dan een nieuw flesje binnen kreeg voelde dit echt als een verlichting. Het leek hierdoor wel een soort verslaving.

  Nu gebruik ik het al een jaar of drie niet meer. Bij het stoppen heb ik overigens niets veranderd aan mijn eetpatroon (ik gebruikte toen al nauwelijks suiker en chemische toevoegingen doordat ik alles zelf vers kookte), maar vooral mijn mindset heeft er denk ik invloed op gehad. Doordat ik me er toen pas bewust van werd wat voor troep het is en dat er niets opgelost wordt door het te blijven gebruiken was dat simpelweg geen optie meer. Na een aantal dagen werden de symptomen al minder en ik heb er nooit meer aan gedacht om het weer te gaan gebruiken. Om de eerste dagen door te komen heb ik toen Scuttelaria van Solgar gebruikt, dit was me aangeraden bij de natuurvoedingswinkel maar echt een onderbouwing zou ik daar nu niet voor weten. Op internet lees je overigens vaak dat je rustig aan moet afbouwen. Dat heb ik zelf toen niet gedaan. Mijn geluk is denk ik geweest dat ik al op de goede weg was qua voeding/leefstijl waardoor mijn lichaam de symptomen zelf weer heeft kunnen beheersen. Omdat jij aangeeft dat het steeds na een aantal weken weer mis gaat zou het kunnen zijn dat dat bij jou nog niet het geval is.

  Aangezien wij nu niet weten wat jij allemaal eet en drinkt kunnen we echter wel weinig advies geven wat je aan je voeding zou kunnen veranderen om deze problemen op te lossen, dus ik sluit me aan bij Spal.

  #94741

  johan30
  Bijdrager

  Dank voor jullie reacties.

  Eerlijk gezegd heb ik geen idee wat het veroorzaakt en hoe het aan te pakken. Maar ik begrijp uit jullie reacties dat voeding hier voornamelijk mee te maken heeft?

  Mijn gemiddelde inname:

  ‘s ochtend om 07.00:

  2 glutevrije geroosterde boterhammen + een shake: 250ml amandelmelk + handjevol blauwe bessen + peer.

  Tussen 9.00 en 9.30: Een banaan

  Tussen 12.00 en 12.30: 2 glutenvrije geroosterde boterhammen met pasta

  Rond 15.00: Smoothie: Sinasappelsap + halve banaan + peer

  17.30: Avondeten (kijk op dit moment alleen naar geen e nummers).

  ‘s avonds niet veel meer; af en toe een snack.

  Hamster, veel herkenning! Goed dat je met je mindset ervan af bent gekomen.

  Ik zie dat Scutellaria het histamine gehalte omlaag haalt en tevens is het ontstekingsremmend, ik zou dat eventueel als ‘steuntje in de rug’ kunnen gebruiken.

  Ik ben benieuwd of mijn voedingspatroon hierin een rol speelt?

  Nogmaals dank.

  #94742

  Hamster
  Bijdrager

  Dit lijkt wel een vegetarisch/veganistisch voedingspatroon? Eigenlijk bestaat nu alles wat je eet uit koolhydraten. Daardoor is het niet vreemd dat je merkt dat eten invloed heeft op je energie omdat je bloedsuikerspigel continu schommelt. ‘Inname voedsel resulteert bij mij in uitputting’ Candida is met zoveel suiker ook eerder normaal dan vreemd (ik lees: blauwe bessen, peer, banaan, boterhammen met pasta, sinaasappelsap, halve banaan, peer).

  Heb je al eens gekeken op http://www.voedingisgezondheid.nl/welkom.html ? Dit is de website van Poekie waar heel veel kennis die hier op het forum wordt gedeeld wordt verzameld. Met je huidige voedingspatroon zal het nogal wennen zijn wat je daar leest.

  Wat je schrijft over scuttelaria klopt inderdaad, dat doet dus eigenlijk het zelfde als de Nasonex. Als je zo blijft eten zoals je nu doet zal het echter onmogelijk zijn om de ontstekingen in je lichaam zelf de baas te worden.

  #94743

  Zonne
  Bijdrager

  Misschien adrenal ( cortex) zodat je bijnieren beter gaan werken en je dus meer cortisol zelf aanmaakt ?!

  #94744

  Hamster
  Bijdrager

  Daar lijkt het mij nog wel heel vroeg voor. Eerst kijken wat er bereikt kan worden zonder supplementen. Er is namelijk nog genoeg te doen.

  #94745

  ManonG
  Lid

  Hallo Johan,

  Misschien is het een idee om eens langs de KNO-arts te gaan om na te laten kijken of er iets mis is met de aanleg van je neusholten? Ik had ooit hele kleine afvoergaten waardoor ik elke maand een ernstige ontsteking had. Deze zijn operatief vergroot waarna het probleem opgelost was.

  Het kan ook zeker geen kwaad om je op dit forum in te lezen en wat aan je voeding te veranderen. Daarmee is so wie so een flinke gezondheidswinst te behalen.

  Manon

  #94746

  Patra72
  Bijdrager

  Hoi Johan,

  Ik ben ook jarenlang verslaafd geweest aan neusspray. Ik was chronisch verkouden en had allergieën voor nogal wat dingen (o.a. hooikoorts).

  Wat mij nu al jaren enorm helpt, is de zogenaamde netipot. Dat is een soort kannetje waarin je een dosis zout oplost (maatschepje wordt bijgeleverd)in handwarm water. Ik gebruik tegenwoordig Keltisch zeezout. Je houdt je hoofd schuin, zet het tuitje tegen één van de neusgaten, giet het water daarin, waarna het water via het andere neusgat je holten verlaat. Resultaat: heerlijk frisse neus, geen druk meer in mijn holten, nooit meer verkouden. Ik giet om de dag, bij dreigende verkoudheid of bij hooikoortsdagen elke dag. Als je er net mee begint, is het wat ongemakkelijk, maar later wordt het zo makkelijk als tandenpoetsen.

  #94747

  Webmaster
  Bijdrager

  Johan, je leeft op suikers en ook nog eens de ergste suiker die er bestaat: fruitsuiker (fructose). Deze zorgt voor leververvetting en is zeer bevorderlijk voor kanker. Als je je klachten wil verhelpen en erger wil voorkomen, moet het roer drastisch om!

  Mike

  #94748

  Anoniem

  Een allergeoloog, die niet eens buiten zijn eigen standaard advies om durft te kijken. “Er is geen alternatief”, dat zegt hij zonder gekeken te hebben, want die zijn er wel degelijk. Even rond speuren op internet en er zijn genoeg aanbevelingen van anderen die de moeite waard zijn.

  Tijd voor een andere therapeut dus.

  #94749

  colonquixote
  Bijdrager

  Chronisch gebruik van topische corticosteroïden kan tot bijwerkingen leiden die niet allemaal in de bijsluiter genoemd worden. Ik gebruik even wat citaten uit het Farmaceutisch Kompas.

  Ik ga uit van de situatie diagnose: fibromyalgie, die ik erg goed ken door mijn specialisatie hierin en in chronisch vermoeidheidssyndroom. De stofwisseling is hierbij vrijwel altijd verstoord en er is meestal sprake van een chronische laaggradige systemische ontsteking.

  Spal geeft het al aan.

  Quote:
  Voorzichtigheid is geboden bij overschakeling van systemische naar nasale toepassing bij patiënten met gestoorde bijnierfunctie.

  De bijnierfunctie zal in jouw situatie niet geweldig zijn en je schildklier staat er zo te zien ook niet zo rooskleurig bij. Als je lekker gaat stunten met adrenals dan moet je niet verbaasd zijn als je straks met Hashimoto helemaal in de aap gelogeerd bent. Zelf dokteren met een verhoogde anti-TPO is spelen met vuur. Adviezen om adrenals te gaan slikken in situaties als deze vind ik onverantwoord (hier o.a. fibromyalgie, chronisch gebruik corticosteroïden, schildklier-onderfunctie, risico op autoïmmune thyreoiditis)

  Quote:
  Voorzichtigheid is geboden bij ernstig verminderde leverfunctie omdat de kans op systemische bijwerkingen toeneemt.

  De leverfunctie heeft door systemische ontsteking veel overwerk en er dient nagegaan te worden of de ontgifting (klaring) van de corticosteroïden niet tekort schiet (phase I CYP3A4).

  Quote:
  Met name bij langdurig gebruik van nasale corticosteroïden in hoge doseringen kunnen systemische bijwerkingen optreden, zoals Cushingsyndroom-achtige verschijnselen, onderdrukking van de bijnieren, groeivertraging (bij kinderen en adolescenten), cataract en glaucoom en psychologische (gedrags)effecten (vooral bij kinderen).

  Voedingspatroon bijstellen in de richting van WAP is een goed begin. Een zorgvuldige afstemming van de verhoudingen aan macronutriënten is belangrijk, omdat de schildklier een risicofactor is.

  #94750

  colonquixote
  Bijdrager

  @vrysuyver: oj, je legt de vinger op de zere plek. Ik krijg steeds vaker de indruk dat de meest toepasselijke beschrijving van het profiel van specialist is: “arts die doorgeleerd heeft in het toepassen van farmaceutische protocollen in deelgebieden van de medische wetenschap”. Ik hou er toch meer van om eerst een meer fysiologische aanpak te proberen, voor je op vrij onsubtiele wijze de stofwisseling één kant op dwingt, met alle gevolgen van dien. En om de dingen in een wat breder verband te zien dan alleen dat deelgebied.

  #94751

  Zonne
  Bijdrager

  Colonquixote, waarom ben je tegen het gebruik van adrenal supplementen ( in bepaalde situaties) ? dat begrijp ik niet helemaal ? En heb je het dan ook over adrenal cortex, of alleen over supplementen die de gehele bijnieren omvatten/bevatten ?

  #94752

  Henry
  Bijdrager

  Zonne , adrenal cortex is het supplement van de gehele bijnier ,cortex of cortisol komt van de bijnierschors vandaan (buitenste laag van de bijnieren) ook wel bekend als Corticosteroïden.Heb zelf in het verleden veel medicijnen met deze hormonen gebruikt.Nu gebruik ik al enige tijd adrenal cortex voor mijn gewricht en huidklachten.Het levert nog toe geen enkel effect op.Hier een link van het supplement de prijs is hier voordelig:

  http://www.advancedalternativescenter.com/Adrenal_Cortex_Extract_500mg_60_capsules_p/dmac.htm

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 40)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.