acne en hormoonbalans

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid acne en hormoonbalans

Dit onderwerp bevat 44 reacties, heeft 13 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Lievergezond 3 jaren, 6 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 45)
 • Auteur
  Berichten
 • #1386

  Anoniem

  Hallo,

  Ik ben nieuw hier en ik heb een vraag over de juiste voeding bij acne.

  Drie jaar geleden ben ik gestopt met de diane pil. Na het stoppen kreeg ik acne. Vanalles geprobeerd en nu is de acne voor 85% verminderd. Dit heb ik bereikt door geen granen meer te eten, geen suikers meer, veel noten, geen nachtschades en geen zuivel. Alleen nu wordt ik niet meer regelmatig ongesteld en toch blijf ik een beetje last houden van mijn acne.

  Ik lees hier al dat noten zo eten niet goed is en dat heb ik veel gedaan. Ik heb de nadruk misschien te veel gelegd op plantaardig en minder op dierlijke vetten. Ik at dus veel noten, veel met amandelmeel en 1 keer in de twee weken vlees, maar wel wat vaker eieren, geen melk en yogurt vanwege de hormonen en de lactose. Ik kom nu op een punt dat er toch iets niet goed is. Dat dacht ik eerst wel want mijn acne verbeterde aanzienlijk, maar nu krijg ik een nieuw probleem: ik word niet regelmatig ongesteld en blijf toch nog een beetje last van acne houden. Ik dacht dat ik het allemaal wel wist met mijn dieet zonder suiker, zuivel, minder vlees, en veel noten, maar nu ik dit allemaal lees weet ik niet meer wat goed voor me is. Ik geloof dat er toch wel een goede oplossing is, maar ik weet niet zo goed meer hoe ik het aan moet pakken. Ben eerst maar gestopt met de hoge inname van noten en als ik ze neem dan week ik ze eerst en moet je ze daarna nog roosteren in de oven? Wie kan me helpen om een juist levenswijze samen te stellen of een andere tip. Ook probeer ik eens speltkiembrood, kijken hoe ik daarop reageer. Ik nam veel noten omdat granen kwam te vervallen.

  Alvast bedankt voor de hulp!

  Groetjes Petra

  #50731

  Webmaster
  Bijdrager

  Hier de bijsluiter van de Dianepil:

  http://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h11903.pdf

  Onder de bijwerkingen zien we:

  Quote:
  HUID- EN ONDERHUID

  Huiduitslag

  Huiduitslag met hevige jeuk en vorming van bultjes

  Vorm van huiduitslag met pijnlijke blauwrode knobbels

  Vorm van huiduitslag waarbij er ook sprake kan zijn van knobbeltjes, blaasjes of vochtophoping

  Je huidklachten zijn dus direct gerelateerd aan de pil allereerst. Daarnaast kan een hoge inname van fytinezuur (uit noten) ook hebben bijdragen aan je huidklachten.

  Mike

  #50732

  ongelovigethomaz
  Bijdrager

  Hoi Petra,

  Welkom hier! Ik zou me inderdaad meer richten op de dierlijke producten en vetten. Een deel van wat jij schrijft, had ik zelf kunnen schrijven. Heb bv lang de diane pil geslikt, erge acne gehad, etc. Kijk vooral naar dit topic over acne/puisjes.

  Wat ik zelf heb gemerkt is dat acne een probleem is dat ook te maken heeft met de spijsvertering, lever, darmflora, etc.

  Hoe onregelmatig is je menstruatie? Ben hierover een boek aan het lezen waarin oa. staat dat een bepaalde mate van onregelmatigheid geen probleem is. Maar als je geen/weinig dierlijke vetten eet, kan dat een hele negatieve uitwerking hebben op de menstruatie. Nog iets, het eten van kefir helpt voor mij erg voor mijn huid.

  Groetjes,

  Louise

  #50733

  Webmaster
  Bijdrager

  Petra,

  Hoe lang heb je die pil geslikt?

  http://www.zwangerschapspagina.nl/extra/zwanger-worden/menstruatiecyclus-en-kans-op-zwangerschap-na-pilgebruik/

  Quote:
  we zien toch vaak dat vrouwen die langer dan een paar jaar de pil hebben gebruikt meer moeite hebben met het weer terugkomen in een normaal menstruatieritme.

  Mike

  #50734

  Anoniem

  Ik moet ook gelijk denken aan Lierre Keith, die schreef dat ze binnen een half jaar ofzo (?) nadat ze vegetarisch ging eten, al stopte met menstrueren.

  #50735

  Webmaster
  Bijdrager

  Binnen 6 weken!

  Mike

  #50736

  ongelovigethomaz
  Bijdrager

  Wanneer ik vroeger niet de pil slikte, werd ik niet ongesteld. Ik heb een aantal keren een pil-pauze genomen en vervolgens menstrueerde ik niet totdat ik de pil weer slikte. Toen nooit gedacht dat het aan mijn vegetarische voeding lag. Wat ben ik blij dat ik nu beter weet…

  #50737

  Anoniem

  Ik heb denk ik 4 a 5 jaar de pil geslikt.

  Ik word wel ongesteld hoor, maar niet regelmatig. Ik denk dat het voor mij erg te maken heeft met te weinig dierlijk vet en te veel in de plantaardige hoek: veel noten (zonder te weken)

  Ik eet geen granen en ook geen zuivel dus vandaar de vele noten. Veel met amandelmeel enzo. De acne werd veel beter, maar nu minder ongesteld en toch zo nu en dan een beetje acne. Dus er is iets wat ik niet goed doe. Ik zit er sterk aan te denken om noten sowiezo te verminderen en dan als ik ze eet te weken en te roosteren? moet dat dan ook? en zo nu en dan speltkiembrood en meer vlees van goede kwaliteit, maar hebben jullie ook tips voor een goed te volgen dieet ofzo, want ik had nu wel veel oplossingen met amandelmeel en noten tussendoor, maar ja nu vervalt dat en weet ik niet meer zo goed wat wel goed voor me is en wat ik wel in relatie tot acne en hormonen kan nemen.

  Trouwens bedankt voor de snelle reacties, leuk!!

  #50738

  Poekie
  Moderator

  Hoi Petrah, welkom hier.

  Over acne en puistjes lees je meer op mijn website.

  Daar staan veel teksten vanaf het forum hier, overzichtelijk bij elkaar.

  Ook vind je hier veel over juiste voeding, wat kun je wel eten en wat beter niet.

  Hier zie je wat wij eten, misschien heb je er iets aan.

  Verder is het alleen lezen forum wel heel informatief. helemaal onderaan zie je richtlijnen voor goede voeding door Weston Price himself.

  Lia

  #50739

  Anoniem

  maar hoe denk jullie over de relatie zuivel en acne? Als ik het goed begrijp is rauwe melk wel goed, maar als ik dat niet kan krijgen dan is het denk ik beter om niet te nemen of wel?

  en wat is kefir? hoe maak ik dat?

  en moet ik de noten eerst weken en dan roosteren?

  Ik denk dat ik zo nu en dan best wel speltkiembrood eten of niet?

  Ik dacht dat ik het allemaal al wist met mijn plantaardige voedsel, maar ik moet weer opnieuw dingen leren en ontdekken. Sta ik wel voor open en ik weet ook zeker dat ik mn weg er weer in zal vinden…

  #50740

  Poekie
  Moderator

  Petrah,

  Wij hebben ook een half jaar op rawfood geleefd. Het bracht ons op dat moment veel goeds maar op een gegeven moment verdween onze energie en werden we erg mager. De wereld (lees familie) viel over ons heen.

  Volgens mij is rauwe melk juist wel goed voor je huid. Maar het is maar hoe goed kun je het verteren.

  Als je geen rauwe melk kunt krijgen zou ik wel wegblijven van de gepasteuriseerde melk. Die doet meer slecht dan goed.

  Je kunt dan nog beter er kefir en yoghurt van maken.

  Een kefirplantje kun je hier kopen (verzenden of zelf halen)

  #50741

  ikke
  Bijdrager

  Mike,

  Wat jij schrijft over de bijwerkingen van de Diane, zal ongetwijfeld kloppen, maar is waarschijnlijk niet de acne (zoals Petrah beschrijft).

  Als je Diane voorgeschreven krijgt tegen acne, is dat meestal omdat je testosteron te hoog is. Dat zorgt voor allerlei klachten, onder andere PCOS (onvruchtbaarheid en niet ongesteld worden a.g.v. cystes op de eierstokken).

  Een hoog testosteron bij vrouwen gaat veelal samen met:

  – leverproblemen

  – insulineresistentie

  Petrah,

  Los van de vraag of testosteron hier direct bij betrokken is, is acne wel vaak een symptoom van een verstoorde hormoonbalans (het kan ook een symptoom zijn van verstoorde andere organen, maar dan is de vraag hoe de pil geholpen heeft). Bij een verstoorde hormoonbalans moet je direct denken aan (een verstopte) lever (en soms bijnieren).

  De meeste vrouwen halen in ieder geval verbazingwekkende resultaten bij acne met een koolhydraatarmdieet. Nu is dat niet direct wat ik zou aanraden (bij een verstopte lever/hoog testosteron, aangezien de bijnieren hier ook bij betrokken zijn.

  Weinig suikers (en in ieder geval de juiste koolhydraten) kan nooit kwaad, evenals meer gezonde vetten (als je die kunt verteren i.v.m. mogelijke leverproblemen). Lukt dat laatste niet, dan zijn leverreinigingen geen slecht idee.

  Eventuele links tussen zuivel en acne… Op zulk soort vragen kan ik je niet direct antwoord geven. Mike zegt wel eens: “Je voeding is zo goed voor je als je het kunt verteren”. Als je wilt weten of jouw zuivel bijdraagt aan je acne, zou je een klein experimentje kunnen uitvoeren.

  Als je zo veel mogelijk constant houdt qua voeding, stress, etc. en dan een paar weken wel en een paar weken geen zuivel gebruikt, kun je in die tijd een dagboekje bijhouden en zo aan het eind wel iets concluderen.

  #50742

  Webmaster
  Bijdrager

  Pinklady,

  Petra kreeg acne NADAT ze gestopt was met die pil. Ze slikte de pil niet om acne tegen te gaan. Waarom zou je trouwens een hormoonpil slikken om acne tegen te gaan als de bijwerkingen o.a. huidklachten vermelden? Je ziet zo vaak dat de ‘medicatie’ voor een bepaalde kwaal precies de symptomen van de oorspronkelijke kwaal als bijwerking hebben! Ik heb op dit forum nu al regelmatig de bijsluiters vermeld van de rotzooi die sommigen hier slikken. Met een druk op de knop kan ik deze vinden via Google. Ik ga dan meteen naar de bijwerkingen. Waarom lezen zo weinig mensen toch deze bijsluiters?! Weet wat je slikt!

  Overigens wijt ik de problematiek van Petra niet alleen aan die pil. Ik denk dat ze hormonaal al uit balans was voordat ze eraan begon. Maar de pil heeft zeker niet geholpen! Het uitblijven van de menstruatie kan zeer zeker het gevolg zijn van het jarenlange gebruik van de pil. Daarnaast helpt de overwegend plantaardige voeding ook niet, dat is een onvruchtbaarheidsdieet bij uitstek!

  Mike

  #50743

  Anoniem

  HELLUP nu weet ik niet zo goed meer wat ik moet doen. 1 ding is zeker meer dierlijke vetten. De groente meer gaan roerbakken zodat ik ze goed kan verteren.

  Goede dingen voor de darmen nemen… tips?

  Zuivel ga ik uitproberen en ik houd inderdaad al een dagboekje bij.

  Noten eerst niet meer en als ik ze neem weken en roosteren? moet dat roosteren ook of is weken genoeg.

  Ik wil alles wel proberen want ontvruchtbaar worden wil ik niet. Ik word wel ongesteld hoor maar onregelmatig.

  Ik weet nu niet zo goed meer waar ik moet beginnen.

  Ik werk in een biologische winkel en zag vanmorgen dat wij milder bio kefir yoghurt hebben. Dat is iets duits.

  er staat op: gefermenteerde gedeeltelijk afgeroomde melk 1,5 % vet (kefir dus)

  ook wil ik zo nu en dan speltkiembrood proberen want ik at helemaal geen granen meer vandaar de vele noten.

  Waar moet ik beginnen om het allemaal weer een beetje recht te trekken. Wel zeg ik erbij dat mijn acne voor 85% wel opgelost is, maar nu word ik onregelmatig ongesteld dus een nieuw probleem.

  Bedankt voor jullie hulp! Doet me goed!!

  #50744

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  stap voor stap petrah, en zeker niet in paniek raken. Voeding moet een feestje zijn.

  Ik ben begonnen met sole van keltisch zeezout. Kijk bij handige adressen onder alleen lezen forum.

  En de H202 foodgrate.

  Daarna: zonnebl olie/margarine de deur uit en vervangen door: olijfolie/kokosolie(aman prana),roomboter(gras). Hiervan kun je zeer gemakkelijk zelf ghee maken, dan ben je de melkeiwitten kwijt en kun je dit beter verhitten, reuzel

  Vlees: van grasgevoerde beesten/biologisch. Maaak lekker stoofvlees, bouillons van botten(mergpijpjes en schenkel en knietjes of kipkarkassen, vraag erna bij je biol slager)

  yoghurt kun je zelf maken, door de langere fermentatie is deze voor de meesten veel beter de verteren, net als eigengemaakte kefir.

  Waterkefir, ben ik net mee begonnen, erg lekker, pro biotisch en erg leuk om te maken.

  Google maar eens op waterkefir.

  Brood: kun je vervangen door boekweitvlokken in de yoghurt, of zelf zuurdesembrood te maken(bijv van speltmeel) of kiembrood te kopen bij natuurwinkel. Is een klein broodje, maar zit enorm.

  Veel eieren eten, eventueel alleen de dooier, gebakken lekker op kiembrood bijv.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 45)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.