Aardbevingen ten gevolge van gaswinning in Groningen

Forum Forums Wereldpolitiek & nieuwsachtergronden Aardbevingen ten gevolge van gaswinning in Groningen

Dit onderwerp bevat 99 reacties, heeft 7 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  fatsnotbad 2 maanden, 1 week geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 100)
 • Auteur
  Berichten
 • #139866

  Lievergezond
  Bijdrager

  Er was hierover eerder een aparte rubriek, maar sinds de hack is die weg. Tot dusver stonden berichten hierover in het onderwerp Schaliegas, maar die rubriek dekt de lading niet.
  Inmiddels worden als gevolg van de trillings’- en verzakkingsschade huizen ontruimd van instortende huizen in Groningen: http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/nam-laat-huis-slopen-in-zeerijp-13156393.html
  Mensen mogen hun huis ineens niet meer in en krijgen zwijggeld door de NAM uitbetaald als zij instemmen met uitkoop.
  Gisteravond was er weer aandacht voor de Groningse kwestie in een fictieve serie, “De Fractie” genaamd: zie bij 10 min. en 40 sec.
  http://www.vpro.nl/programmas/De-Fractie/seizoen-2/7.html
  Daarin wordt volledige ontruiming van de provincie Groningen gesuggereerd en Groningen wordt dan een locatie voor een kerncentrale!
  Fantastisch idee!
  Je kunt zeggen: het is maar een fictief programma, maar hoe fictief dit is, is maar de vraag.
  Plus het is een manier van het Nederlandse publiek proberen te bewerken door dit soort ideeen acceptabel maken via fictie.
  Knap staaltje neurolinguistic programming!

  #140237

  Lievergezond
  Bijdrager

  @ Mike: jn aansluiting op eerdere berichtgeving, o.a. hier https://www.fatsforum.nl/topic/schaliegas/page/6/#post-134456 en hier https://www.fatsforum.nl/topic/de-relatie-tussen-mensen-en-varkens/#post-139592 het volgende: hier http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/overheid-politiek/publicaties/artikelen/archief/2015/meer-vertrouwen-in-eu-dan-in-tweede-kamer.htm is o.a. te zien hoezeer het vertrouwen in ons parlement en de EU in West- en Oostgroningen een wereld van verschil is.

  #140322

  Lievergezond
  Bijdrager

  maandag 19 oktober 2015, 20:14
  Sympathisant voert miniatuurprotest voor Schokkend Groningen
  DENHAAG – Actiegroep Schokkend Groningen voert al lange tijd protest tegen de aardgaswinning in onze provincie. De groep probeert hiermee de problematiek onder de aandacht van politiek Den Haag te brengen.
  Zaterdag bereikte een protest een ander deel van Den Haag: Madurodam. Een sympathisant van Schokkend Groningen plantte dertig miniatuurspandoeken van de actiegroep in de miniatuurstad.

  Dat meldt de actiegroep op Twitter.

  De spandoeken werden korte tijd later verwijderd door medewerkers van Madurodam.

  http://tinyurl.com/nqqovep

  #140336

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  hier http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/overheid-politiek/publicaties/artikelen/archief/2015/meer-vertrouwen-in-eu-dan-in-tweede-kamer.htm is o.a. te zien hoezeer het vertrouwen in ons parlement en de EU in West- en Oostgroningen een wereld van verschil is.

  Nee, nou heb je me echt overtuigd van de vechtlust van de Groningers! Ze hebben meer vertrouwen in Brussel dan in Den Haag. Nu komt het allemaal goed!

  Mike

  #140344

  Lievergezond
  Bijdrager

  Nee, nou heb je me echt overtuigd van de vechtlust van de Groningers!

  Mike, voor we eventueel langs elkaar heen gaan praten: had je het idee dat ik je wilde overtuigen van de vechtlust van de Groningers?
  Zoja wat gaf je dat idee?

  #140345

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Dat is tot nu toe het patroon dat je vertoont inderdaad. Ik zie alleen maar passiviteit. Wil je de grootste aardbeving ooit in Groningen? Blaas dan de NAM op!

  Mike

  #140346

  Lievergezond
  Bijdrager

  Dat is tot nu toe het patroon dat je vertoont inderdaad. Ik zie alleen maar passiviteit.

  Mike, dan nogmaals de vraag van mij aan jou waar volgens jou uit zou blijken dat ik jou wil overtuigen van de vechtlust van de Groningers.

  #140348

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Jij maakt onderscheid tussen verschillende regio’s en in bepaalde regio’s zouden ze nogal revolutionair ingesteld zijn. Ik heb je toen gewezen op dat Monty Python-filmpje dat in 1979 al liet zien dat de ‘revolutie’ vaak beperkt blijft tot het bewijzen van lippendienst en niet meer dan dat. Je wierp je zelfs op als een soort ‘Groningen-expert’ en liet mij weten dat ik niet wist waar ik over praatte. Ik zie wat ik zie: passievelingen die gelaten toestaan dat de overheid uiteindelijk de provincie gaat ontruimen om daar ongestoord hun gang te kunnen gaan, let maar op!

  Mike

  #140352

  Lievergezond
  Bijdrager

  Jij maakt onderscheid tussen verschillende regio’s en in bepaalde regio’s zouden ze nogal revolutionair ingesteld zijn.

  Juist Mike. M.a.w. ik heb je dus nooit willen overtuigen van DE vechtlust van DE Groningers.

  #140353

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Allemaal details die er niet toe doen. De hoofdzaak is dat er te weinig gebeurt en als er al activistische regio’s zijn, waarom zijn deze dan niet solidair en doen ze niets?

  Mike

  #140359

  Lievergezond
  Bijdrager

  waarom zijn deze dan niet solidair en doen ze niets?

  hoi Mike, dezelfde reden als waarom de rest van Nederland de Hoogelanders laat stikken: zij ervaren de lasten niet. Maar ja, de Hoogelanders zelf ervaren de lasten als het goed is wel, al krijg je soms niet die indruk als je met ze praat. Dan lijkt alles koek en ei. Alsof er geen echt probleem is: de NAM en de Nederlandse regering als weldoener.

  #140360

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Lievergezond,

  Mijn punt is dat jij in regionale mentaliteitsverschillen blijft hangen, terwijl ik een algehele passieve mentaliteit bespeur bij Nederlanders in het algemeen en Groningers in het bijzonder. Er is een Engelstalig motto dat als volgt luidt:

  Dissent is the highest form of patriotism

  Vertaling: publieke ongehoorzaamheid is de hoogste vorm van vaderlandsliefde.

  De calvinistische mentaliteit, die we vooral in het noorden terug zien, is dat vaderlandsliefde neerkomt op het verdedigen van kerk en staat. Dat is een collectivistische mindset. Bovenstaande uitspraak is een Amerikaanse en zij hebben een traditie van individualisme, waarbij je je moet verdedigen TEGEN kerk en staat als deze niet het belang van de individuele burger dienen. Dat is het verschil waar ik je op probeer te wijzen en daarmee overzie je het grotere plaatje i.p.v. te vervallen in provinciale of regionale verschillen.

  Mike

  #140362

  toumor
  Bijdrager

  fatsnotbad,

  Het lijkt me beter dat je eerst eens De Graanrepubliek van Frank Westerman gaat lezen voordat je dit soort rare dingen zegt over zo een gevoelig dossier. Of zeg anders liever niks, dat kan ook he.

  #140363

  Lievergezond
  Bijdrager

  Mijn punt is dat jij in regionale mentaliteitsverschillen blijft hangen, terwijl ik een algehele passieve mentaliteit bespeur bij Nederlanders in het algemeen en Groningers in het bijzonder.

  hoi Mike, ik maak kanttekeningen bij het feit dat jij het hebt over DE Groninger. Wat de aardbevingen aangaat, wordt -zoals reeds door mij gezegd- in Groningen vooral het Hoogeland getroffen. Ik zie persoonlijk niet direct in waarom inwoners uit de gebieden die daarbuiten vallen principieel solidairder moeten zijn met de Groningers uit de door aardbevingen getroffen gebieden dan de gemiddelde andere Nederlander: als het gaat om wel de lusten niet de lasten van de aardgaswinning gaan de gemiddelde Nederlander en de niet-Hoogelandse Groninger gelijk op.

  #140367

  fatsnotbad
  Sleutelbeheerder

  Zie de kwestie rondom de Bundy-ranch in Amerika. Gewapende Amerikanen uit het hele land verklaarden zich solidair met deze veeboer, wiens runderen al in beslag waren genomen door de overheid en er was al een begin gemaakt met het afmaken van zijn vee. De overheid was er ook niet voor teruggeschrokken om militair in te grijpen en dit is door de massale opkomst van burgers UIT HET HELE LAND voorkomen. Als het een Nederlandse boer overkomt (denk aan boer Kok) is er geen hond in Nederland die zich openlijk solidair verklaart met onrecht dat éen hardwerkende familie wordt aangedaan. Dat is dus het verschil in mentaliteit en jij verwoordt het als geen ander:

  Ik zie persoonlijk niet direct in waarom inwoners uit de gebieden die daarbuiten vallen principieel solidairder moeten zijn met de Groningers uit de door aardbevingen getroffen gebieden dan de gemiddelde andere Nederlander

  Mike

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 100)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.