Re: Zelf brood maken

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Zelf brood maken Re: Zelf brood maken

#36959

autumn
Bijdrager

Zuurdesem maken stelt niks voor. Ik heb een ronde ruime glazen ovenschaal met deksel gebruikt. Daar heb ik 50 gram spelt en 50 gram roggemeel gedaan, beiden volkoren. Je kunt ook gewoon 100% spelt, tarwe of rogge gebruiken, maar ik heb me laten vertellen dat rogge wel extra geschikt is. Rogge bevat in ieder geval veel fytase, een enzym die het fytinezuur afbreekt. En spelt bevat 40% minder fytinezuur dan tarwe. Ik gebruik altijd volkoren speltmeel ipv volkoren tarwemeel.

Bij dit meel doe je zo veel water dat je een dikke roerbare pap krijgt. Dan laat je de schaal een uur of zo open staan om ‘bacteriën te vangen’. Ik ben er in de tuin en in de woonkamer mee rond gaan lopen. 🙂 Dan doe je de deksel erop en laat je het op kamertemperatuur staan. Ik heb 2 a 3x daags de pap doorgeroerd en weer afgedekt. Na 3 dagen begint het wat zuurder te worden. Dan doe je dagelijks wat extra meel en water erbij en zorg je ervoor dat de pap even dik wordt. Ik had in die 3 dagen ook weer 100 gram in het totaal extra toegevoegd. Na een week of zo is het klaar.

Het enige wat je dus nodig hebt is volkoren meel en water, plus bacteriën uit de lucht.

Ik mijn info uit onderstaande links gehaald:

http://www.hitbitz.com/zuurdesem.htm

http://www.broodrecepten.nl/recepten/zuurdesemzg.htm

http://www.coquinaria.nl/recepten/Rombrood.htm

http://www.speltwinkel.nl/Recepten/recept-zuurdesembrood%20van%20speltmeel.html

http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/broodgerechten/broodbakmachine/zuurdesembrood-1063.html