Re: Zelf brood maken

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Zelf brood maken Re: Zelf brood maken

#36938

Anoniem

Ik heb nu al een aantal keer zuurdesembrood gebakken. Ik laat het meestal maar één keer rijzen, maar dan wel de hele nacht. Ik bak het wel een stuk korter. Eerst 10 min. op 205 graden en dan 20 min. op 190 graden. Zo is hij bij mij precies goed, een harde korst en een zachte binnenkant (niet klef). Het brood is bij mij ook niet zo heel erg sterk van smaak, al heb ik nog nooit zuurdesembrood uit de winkel gegeten en heb ik dus niet echt vergelijkingsmateriaal.

Mijn recept:

– 500 gram speltmeel/tarwemeel (verschilt per keer)

– 130 gram zuurdesem (duidelijk dus minder dan jij gebruikt)

– 200 ml koud water (dit is echt maar een indicatie want dit weeg ik nooit)

– 1 el Himalayazout (heb nog geen Keltisch zeezout en maak deze eerst maar eens op)

Ik gebruik geen zoetmiddel, dat vind ik niet nodig.

Ik bewaar mijn zuurdesemcultuur nu al meer dan een maand. Na het bakken van een brood zet ik het een paar dagen in de koelkast en dan ga ik gewoon weer verder met aanlengen zoals ik in het begin deed. Bij mij blijft het op deze manier gewoon goed.