Re: Zelf brood maken

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Zelf brood maken Re: Zelf brood maken

#36937

autumn
Bijdrager

Het zuurdesemproces is prima verlopen en vandaag heb ik mijn eerste zuurdesembrood gebakken. Tot enige verbazing zit er helemaal niet zo’n sterke zuurdesemsmaak aan die ik van brood uit de biowinkel ken.

Ik heb vorige week zaterdag de desemcultuur gemaakt van 50% spelt en 50% rogge. Het zag eruit als een dikke pap. Na 3 dagen begon deze te verzuren en te rijzen. Vanaf toen heb ik er dagelijks steeds wat meer meel en water doorheen geroerd. Gisteravond heb ik het deeg gekneed. Het viel me op dat het een heel soepel deeg gaf; misschien ook omdat het aan de natte kant was. Het deeg heeft 9 uur gerezen. Vanochtend heb ik het nog eens kort doorgekneed en weer 2 uur laten rijzen. Net heb ik het brood een minuut of 50 gebakken op 180/190 graden. Het brood was nog een tikkeltje klef van binnen. Misschien te nat deeg gebruikt?

Voor het deeg heb ik gebruikt:

500 volkoren speltmeel

200 gram dikke zuurdesem

250 ml koud water (+/-)

2,5 tl keltisch zeezout

1 el oerzoet

-Komt dit recept en proces een beetje overeen met jullie zuurdesembroden?

-Is jullie brood ook zo zacht van smaak?

-Hoe bewaren jullie je zuurdesemcultuur voor langer dan week?