Re: Weston Price – in zijn eigen woorden

Forum Forums Alleen lezen forum Weston Price – in zijn eigen woorden Re: Weston Price – in zijn eigen woorden

#9191

Webmaster
Bijdrager

Dat er meerdere wegen naar Rome zijn, blijkt wel uit deze woorden van Price:

Met betrekking tot het wereldwijde probleem van cariës is het van groot belang om te beseffen dat deze rassengroepen, die door de juiste voedselkeuze immuniteit wisten te verkrijgen, dit met zeer verschillende voedingspatronen deden, als we kijken naar het type voedingsmiddel en de benaming ervan.

Hun efficiënte voedingspatronen kwamen echter zeer overeen wanneer we uitgaan van het mineraal- en vitaminegehalte. Het belangrijkste verschil in chemisch opzicht met moderne voedingspatronen is het aantal bouw- en reparatiestoffen ten opzichte van de warmte- en energiefactoren, of calorieën. In het algemeen bevatten de efficiënte, primitieve voeding een beschermingfactor die twee tot zes keer zo hoog is als de vervangende, moderne voedingsmiddelen.

De buitengewoon vitaminerijke zuivelproducten en het volle roggebrood van de bevolking van de afgelegen Zwitserse valleien, met eens per week vlees en groenten wanneer deze beschikbaar zijn, meestal in de zomer, boden een hoge immuniteit.

De mensen op de Buitenste Hebriden kregen hun hoge immuniteit via zeedieren, haverkoek en havermoutpap met een beperkt aantal groenten in het seizoen. Zij consumeerden ook plantaardig zeevoedsel.

De Eskimo’s en de Indianen in Alaska en het verre noorden kregen een hoge immuniteit door consumptie van weefsel van zee- en landdieren met een beperkte groenteconsumptie en een nog beperktere voorraad zaden. Groenten werden in het seizoen gegeten en in sommige gebieden werden deze opgeslagen. Men at ruimschoots dierlijke organen.

De volkeren op de eilanden van de Stille Zuidzee, of deze nu Polynesiërs, Melanesiërs of Micronesiërs waren, kregen hoge immuniteit door veel dierlijke voeding uit zee, zee- en landplanten, een beperkt aantal zaden en door leliewortels, of taro, te eten.

De Afrikaanse veestammen hadden een hoge immuniteit door de consumptie van groot en klein wild, wilde planten en, indien beschikbaar, grote en kleine dieren uit zoete of zoute wateren.

De Maori’s in Nieuw-Zeeland hadden een hoge immuniteit voor cariës door veelvuldig zeedieren, zeeplanten, zeedieren en hun eitjes en landvogels, zaden van bomen en planten, hoofdzakelijk varenwortels, te nuttigen.

De Indianen op de vlaktes van Noord- en Zuid-Amerika hadden een hoge immuniteit door veel organen en weefsel van wilde dieren te eten, aangevuld met een grote verscheidenheid aan plantaardig voedsel en met dieren uit zoete en zoute wateren, voor zover ze hier aan konden komen.

De kuststammen van Noord- en Zuid-Amerika hadden een hoge immuniteit door veelvuldig zeedieren te combineren met planten in het kustgebied.

De Indianen uit het oerwoud van het Amazonegebied genoten een hoge immuniteit door ruimschoots zoetwaterdieren, kleine landdieren en vogels en wilde planten en zaden tot zich te nemen.

Bij al deze groepen bestond het vervangende, commerciële voedingspatroon uit geraffineerde suiker, geraffineerd meel, blikvoedsel, plantaardige vetten en witte rijst.

Onderdeel van mijn onderzoek was het verzamelen van voedingsmiddelen die zij nuttigden. Deze analyseerde ik in mijn laboratorium op hun chemische bestanddelen.

Ik deed ook klinisch onderzoek naar personen onder moderne, hoogst vatbare groepen die hun immuniteit voor cariës waren verloren en vervolgens speciale verrijkte voeding kregen om hen zo veel mogelijk dezelfde hoeveelheid mineralen en vitamines te geven als de efficiënte, primitieve voedingspatronen.

Dit leidde niet alleen tot het voorkomen van cariës bij praktisch alle proefpersonen, maar wist tevens actieve cariës bij ruim negentig procent van de bestudeerde personen te beheersen.

Mike