Re: orgaanvlees

#40656

autumn
Bijdrager

Het is dan wel geen orgaan, maar wel een heerlijk stukje vlees dat weinig wordt gegeten: TONG. Varkenstong is echt mals en vet vlees; een beetje zoals spareribs. Het is wel belangrijk om varkenstongen een uur of 4 op een klein pitje te koken om ze goed mals te krijgen. Dan haal je een dun wat harder velletje van de bovenkant af. De rest is zeer smakelijk! Rundertong heb ik nog nooit gegeten, want dat is meteen lap vlees van 2 kg! Maar ook dit is eg vet vlees. Ik ga het nog wel eens proberen. Ook wangen zijn erg vet. Nog iets om eens te proberen.

Vandaag heb ik een soepje getrokken van 2 varkenstongen en 1 varkenshart. Het hart heb ik na het gaar koken in kleine stukjes terug in de soep gedaan. De tongen heb ik een stukken gesneden en voor een roomsausje gebruikt. Eerst een goed stuk roomboter en een scheut olijfolie in een steelpannetjes verwarmd. Daar heb ik flink wat schijfjes champignons in gebakken. Toen de stukjes tong en enkele theelepels gevijzelde zwarte peper. Daarna nog een klein scheutje sole (keltisch zeezout), een snuf nootmuskaat en een eetlepel bloem. Dit kort roeren en tot slot een volle beker slagroom toevoegen. Weer even roeren en klaar is een heerlijk gerecht die ik geserveerd heb bij hutspot van winterpeen (600 gr), aardpeer (400 gr) en in roomboter en olijfolie gebakken ui (200 gr). In de hutspot ging ook peper, zout en nootmuskaat. En daarbij ook nog 2 theelepeltjes mosterd.

Dit recept is voor ongeveer 4 porties.