Re: Mondademhalen

#67219

E123
Bijdrager

Zo, er is heel wat reactie. Leuk! We kunnen veel van elkaar leren.

Quote:
Janse, je weet er veel van.

Wat is momenteel je eigen CP en welke oefeningen doe jij op een dag?

En wat merk je ervan?

Ik weet er inderdaad redelijk wat van, maar ik ben echt (nog) geen expert op het gebied van ademhaling hoor. Een half jaartje geleden ben ik er een aantal weken goed mee bezig geweest, maar op een of andere manier zakte de motivatie om te blijven oefenen. Ik begon met een MCP van 14 ofzo en ben toen tot ongeveer MCP 24 gekomen.

Op een of andere manier blijft dit me gigantisch boeien. Ik heb besloten om er nu eens echt voor te gaan. Samen met een vriend van me gaan we door met oefenen tot we minimaal een CP van 40 hebben. We mailen zo af en toe onze ervaringen door, zodat we beiden beter gemotiveerd blijven.

Ik ben dus een dag of 3 geleden weer begonnen met een MCP van 14. Niet zo heel best dus 😆 . Vanmorgen zat ik op 17.

Ik oefen nu vooral veel met het frolov breathing device. Volgens Artour kunnen mensen met een CP onder de 30 het beste starten met de frolov device (kun je ook zelf maken). Dit werkt vooral in het begin nog veel beter dan de buteyko oefeningen. Het apparaatje is heel simpel, maar het werkt goed en je kunt er echt heerlijk mee oefenen. Het is zo simpel dat je het eigenlijk niet fout kunt doen. Na een 20-30 minuten oefenen voelt je ademhaling heerlijk rustig en ook een aantal uren erna blijft je ademhaling heerlijk kalm. Echt een aanrader, die frolov!

http://www.normalbreathing.com/frolov-breathing-device.php

Ikzelf heb de frolov een beetje aangepast, zodat je er NOG betere resultaten mee kunt halen.

Quote:
Ik zal mijn vraag uit het andere topic ook even hier plaatsen : Janse, kun je die ademhalingstechniek zelf leren of moet je echt naar een buteyko coach toe ( hier nergens in de buurt en behoorlijk duur ) ?

Ikzelf heb ook geen cursus gedaan, vind het ook erg duur. En ik vind het ook leuk om het allemaal zelf een beetje uit te vogelen. De frolov zou voor jou dus perfect zijn. Betere resultaten, en geen dure cursus. Als je een CP van 30 hebt bereikt kun je je druk gaan maken om de buteyko reduced breathing oefeningen. Volgens Artour is het vanaf dat moment ook een heel stuk makkelijker te leren.

Zo ben ik het dus ook van plan. Eerst maar eens kijken of ik die 30 ga halen en dan ga ik met de buteyko oefeningen aan de slag. Ik heb het al eens een aantal keren geprobeerd, en volgens mij kan ik het prima zelf. Er staat ook meer dan genoeg uitleg op internet, boeken en filmpjes. Geen dure cursus voor mij in elk geval.

Quote:
@janse: U klinkt erg op de hoogte van ademhalingen, ik heb het Buteyko verhaal nog niet helemaal begrepen. Wat ik merk met yoga-ademhalingen (bhastrika, warriors breath, wisselende neusademhaling etc) dat ik inderdaad ‘snachts blijf snurken, soort apneu? en een verstoorde slaap blijf houden.

Alle gidsende uitleg is dus welkom!

Haha, je mag gewoon “jij” zeggen hoor 🙂

Een simpel, maar beetje vreemd trucje tegen snurken (=hyperventileren) is ‘s nachts een stukje tape over je mond plakken.

http://www.normalbreathing.com/l-mouth-taping.php

Quote:
Als de MCP rond de 20-25 is zijn de meeste mensen al verlost van snurken en mondademhaling tijdens de nacht en heb je de tape niet meer nodig.

Nog een testje is je ademhalingen tellen in een minuut….

Een cyclus van een gezonde ademhaling is 10 seconden, 6 keer ademen in een minuut is dus goed

Meer dan 10 ademhalingen per minuut betekent stress…

Ademhaling per minuut tellen is leuk, maar toch ben ik meer van de CP (en vooral de MCP!). Het probleem bij het tellen van je ademhaling is dat op het moment dat je bewust naar je ademhaling gaat kijken deze direct verandert. Als je het echt eerlijk wilt doen zul je iemand anders moeten vragen om stiekem je ademhaling te observeren als je er zelf niet bewust van bent.

Quote:
Ik ben meer van de lange uitademing dan van de controle pauze… op een lange uitademing doet je lichaam het best op. Meet je bloeddruk maar op een lange uitademing…even inademen met het ‘oppompen’ en alleen maar uitademen tijdens het opmeten van de bloeddruk.

Ik ben het wel helemaal met je eens dat je uitademhaling langer moet zijn. Een korte inademing, gevolgd door een langere uitademing, en dan een natuurlijke pauze. (En die wordt dus ook steeds langer als je CP gaat stijgen).

Als je graag een lange uitademing wilt, dan moet je zeker de frolov proberen! Je ademt dan snel in, en zo lang mogelijk uit. Ik kon na een paar weken een uitademing van meer dan een minuut. In een korte sessie van 20 minuutjes haalde ik dus minder dan 20x adem. Echt heerlijk, zo rustig als je ademhaling dan nog een aantal uren daarna voelt!

De frolov is ook zeer effectief bij bloeddrukproblemen.