Re: meer koolhydraten + meer vlees = vetvertering en eiwitvertering op z'n gat, wat gebeurt hier???

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid meer koolhydraten + meer vlees = vetvertering en eiwitvertering op z'n gat, wat gebeurt hier??? Re: meer koolhydraten + meer vlees = vetvertering en eiwitvertering op z'n gat, wat gebeurt hier???

#99409

Anoniem

Hier een nadere toelichting.

Quote:
Vivianne, jij lijdt aan ‘witte-jassensyndroom’.

Wees gerust, mensen die me persoonlijk kennen weten dat dit niet het geval is. Daarvoor veel te leergierig en innovatief ingesteld. We mijden hier trouwens zo veel mogelijk een arts en grijpen hier in eerste instantie altijd standaard naar de hulpmiddelen die de natuur ons heeft aangeboden.

In onze familie zijn er jammer genoeg meerdere mensen die de dikke darm als zwak punt hebben. Hier meerdere gevallen van darmpoliepen gezien in combinatie met het begin van kanker. Zelf weet ik dat deze personen relatief veel rood vlees (ook van grasgevoerde dieren afkomstig) aten om de reden dat ze eieren en vis qua voedingswaarde te flauw vonden. Vandaar dat ik op dat vlak voorzichtig ben ingesteld.

Wel heb ik sympathie voor biologisch artsen b.v. een Valstar en de neurobioloog Maes, Béliveau en Gingras om er maar enkele te noemen om de reden dat zij op een goed onderbouwde manier een verband aantonen tussen voeding en moderne welvaartsziekten en oplossingen door een aangepast voedingspatroon aandragen.

Quote:
Hoe verklaar jij dat de meest carnivore volkeren op deze aarde nooit enige vorm van kanker hebben gekend?

Hun beginselen ga ik zeker niet in twijfel trekken maar even volgende kanttekening. De samenleving is inmiddels qua mentaliteit veel veranderd. Onze verdere voorouders werden niet beïnvloed door een lobby van de voedingsmiddelenindustrie en op voor hen op maat gemaakte reglementering die deze industrie tegenwoordig de hand boven het hoofd houdt. Jammer genoeg is er in onze Westerse samenleving het beginsel van rendabel produceren door het voederen van genetisch gemanipuleerde granen van toepassing. Het toevoegen van E-nummers aan bewerkte voedingsmiddelen wordt te vaak als vanzelfsprekend beschouwd.

Het Wereld Kanker onderzoek fonds b.v. doet veel onderzoek naar relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker en publiceert interessante bevindingen op dit vlak. Hun website : http://www.wcrf.nl.

Wat de onderzoekers inmiddels weten is dat rood vlees de ijzerrijke stof heem bevat. Deze stof geeft vlees zijn rode kleur. Heem kan de wand van de dikke darm beschadigen. Ook stimuleert heem de productie van N – nitroso bestanddelen. Van deze bestanddelen is bekend dat ze het DNA in onze lichaamscellen beschadigen en zo het risico op kanker kunnen verhogen.

Als basis van hun aanbevelingen en conclusies dient het wetenschappelijke rapport dat in 2007 door het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk werd gepubliceerd.

Het panel van de wcrf analyseerde 87 verschillende onderzoeken die het aantoonbare verband laten zien dat het eten van te veel rood vlees (zoals rund-, varkens- en lamsvlees) het risico op darmkanker verhoogt. Er wordt geen melding gemaakt van het feit of er wel of geen onderscheid gemaakt werd tussen vlees van grasgevoerde dieren en vlees uit de bio industrie.

Op basis van hun onderzoek kwamen ze tot de conclusie dat het eten van maximaal 500 gram (gewicht na bereiding) rood vlees per week het risico op dikke darmkanker niet verhoogt. Wanneer men echter meer rood vlees per week eet, dan vergroot dat de kans op darmkanker. Vandaar dat voedingsdeskundigen deze 500 g aanhouden. De 500 g is dus zo gek nog niet !