Re: meer koolhydraten + meer vlees = vetvertering en eiwitvertering op z'n gat, wat gebeurt hier???

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid meer koolhydraten + meer vlees = vetvertering en eiwitvertering op z'n gat, wat gebeurt hier??? Re: meer koolhydraten + meer vlees = vetvertering en eiwitvertering op z'n gat, wat gebeurt hier???

#99408

Anoniem

Hoi Kasja:

Quote:
Rauwe melk is licht verteerbaar omdat het gemaakt is voor een jong waarvan het spijsverteringssysteem nog niet “af” is.

Rauwe melk en dan ook de biest is voor een jong waarvan de spijsvertering en afweer nog geholpen kan worden, klopt. Melk is in feite een emulsie van vetten in een oplossing van proteine, lactose en organisische zouten, enige organische zuren, vitaminen, enzymen, het anti-lichaam lactine (heeft anti-bacteriele werking tegen streptokokken). Dit wordt bij pasteurisering vernietigd. Melk bevat een lipidus-factor die de groei bevordert van de acidofilus en lacto-bacterieen voor de aanmaak van B6 en ijzer. Een baby krijgt dat via de moedermelk.

Een baby moet nog voldoende enzymen aanmaken om zich voor te bereiden om later ook andere voedingsproducten te kunnen verteren.

Wat betreft de biest:

Biest is dikker en geler dan melk en bevat veel afweerstoffen. Een zoogdier dat net is geboren, heeft nog geen eigen afweer, dus is het belangrijk dat het dier colostrum drinkt. 75% van de eiwitten in colostrum bestaat uit immunoglobulinen en albuminen. Normaal kunnen deze grote eiwitketens de darmwand niet passeren; alleen in de eerste 24 tot 36 levensuren staat de darmwand open voor deze afweerstoffen. Door de hoge concentratie aan zouten in colostrum wordt de darmfunctie bevorderd. Ook bevat colostrum meer vitamine A en caroteen dan gewone melk. Daarnaast bevat het meer vetten, wat bevorderlijk is voor het pasgeboren dier, dat veel energie nodig heeft.

De eerste 24 uur na de bevalling is colostrum het rijkst aan afweerstoffen, daarna loopt ze snel terug en komt de gewone melkproductie op gang.

Quote:
Tegelijkertijd is het niet menselijk en zou daardoor voor ons juist heel moeilijk verteerbaar kunnen zijn, ondanks alle enzymen enz. die “bijgeleverd” worden.

Heeft niks te maken dat het niet menselijk is. Rauwe melk zit vol met stoffen die de vertering ervan helpen. Rauwe melk van gras gevoerde dieren is compleet, gebalanceerde voeding. Je zou er volledig op kunnen leven indien het nodig is.

Wat maakt rauwe melk zo’n krachtig voedingsmiddel:

Proteïne:

Ons lichaam gebruikt aminozuren als bouwstenen voor proteïne. We hebben er 20-22 nodig om deze taak uit te voeren. Acht hiervan worden beschouwd als essentieel, wat betekent dat we ze binnen moeten krijgen uit onze voeding. De overige 12-14 kunnen we zelf maken uit de essentiële 8 door middel van complexe metabolische processen in onze cellen.

Rauwe koemelk bevat al deze 8 essentiële aminozuren in variërende hoeveelheden, afhankelijk van de fase van lactatie. Zo’n 80% van van deze melk proteïnen zijn caseïne –redelijk hittebestendig en grotendeels makkelijk verteerbaar. De overige 20% worden geclassificeerd als wei-proteïnen, met vele belangrijke fysiologische effecten (bioactiviteit). Ook makkelijk verteerbaar maar zeer hittegevoelig, bevatten ze ook sleutelenzymen (gespecialiseerde proteïnen) en enzymblokkers, immunoglobuline (antilichamen), metaal bindende proteïnen, vitamine bindende proteïnen en diverse groeifactoren.

Huidig onderzoek richt zich op proteïne fragmenten (peptide deeltjes), die verborgen zitten in caseïne moleculen en die anti-bacteriologische werking vertonen.

Lactoferine, een ijzer bindend proteïne, bezit een veelheid aan nuttige eigenschappen waaronder verbeterde absorptie en opname van ijzer, anti-kanker eigenschappen en anti-microbiologische werking tegen verschillende bacteriën die verantwoordelijk zijn voor cariës in tanden en kiezen. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het ook over krachtige antivirale eigenschappen beschikt.

Twee andere spelers van het antibiotische proteïne/enzymen arsenaal zijn lysozym en lactoperoxidase. Lysozym is in staat om celwanden van sommige ongewenste bacteriën te breken, terwijl lactoperoxidase met andere stoffen samenwerkt om ongewenste microben op te ruimen.

De immunoglobulinen, een buitengewoon complexe vorm van melk proteïne, ook wel antilichamen genoemd, zorgen voor verhoogde weerstand tegen veel virussen, bacteriën en bacteriologische giffen en kan helpen om de ernst van astmatische verschijnselen te verzachten. Studies hebben een significante afname aangetoond van deze ziektebestrijders wanneer melk wordt verhit tot normale bewerkingstemperaturen (pasteurisatie).

Koolhydraten:

De belangrijkste koolhydraat in koemelk is Lactose, of melksuiker. Gemaakt van een molecuul van de eenvoudige suikers glucose en galactose, is het een disacharide.

Mensen die om welke reden dan ook lactose intolerant zijn (leeftijd, genetisch, etc.) maken niet langer het enzym lactase aan en kunnen daarom geen melksuiker verteren. Dit leidt tot onverkwikkelijke verschijnselen zoals winderigheid die, onnodig om te zeggen, op zijn minst als ongemakkelijk worden ervaren door de slachtoffers. Rauwe melk, met de lactose verterende lactobacillen nog intact, kan er voor zorgen dat mensen die melk vermijden het nog eens kunnen proberen.

Het eindresultaat van lactose vertering is een stof die melkzuur heet (verantwoordelijk voor de zure smaak van gefermenteerde zuivelproducten). Naast de blokkerende werking tegen schadelijke bacteriën, versterkt melkzuur de opname van calcium, fosfor en ijzer, en is het aangetoond dat het melkproteïnen makkelijker verteerbaar maakt door ze uit hun oplossing te halen als kleine deeltjes wrongel

Vetten:

Ongeveer tweederde van de vetten in melk zijn verzadigd. Goed of slecht voor je? Verzadigd vet speelt een sleutelrol in je lichaam: van de aanmaak van celmembranen en belangrijke hormonen tot opslag van brandstof en beschermlaag voor delicate organen tot een transportmiddel van belangrijke vet oplosbare vitaminen (zie verderop).

Alle vetten bewerkstelligen dat de twaalfvingerige en dunne darm een hormoon afscheiden dat cholecystokinine of CCK heet dat, behalve dat het een versterkende werking geeft op verteringsenzymen, ons laat weten dat we genoeg hebben gegeten. Wanneer deze prikkel er niet is, kan dit bijdragen aan het overeten van magere zuivelproducten en andere vetvrije producten.

Bedenk dat duizenden jaren vóór de introductie van hydrogenering (het onder zeer hoge druk bombarderen van plantaardige olie met waterstofatomen om ze tot vaste stof te veranderen) en het gebruik van koolzaadolie (van genetisch gemodificeerd koolzaad), mais, katoenzaad, saffloer en sojaoliën, waren de eetbare vetten vooral verzadigd, en meestal van dierlijke oorsprong. Vóór 1850 kregen dieren in Amerika ook niet zoveel mais of graan te eten. Het gebruik van reuzel, rundvet, pluimvee vet, visolie, tropische olie zoals kokosnoot- en palmolie en koudgeperste olijfolie was ook hoger dan wat we vandaag de dag gebruiken.

En bedenk nu dat vóór 1900, hartziekte bijna niet bestond. De introductie van gehydrogeniseerde katoenolie in 1911 (van het merk Crisco, vol met transvetten) droeg bij aan de vermindering van het gebruik van gezonde dierlijk vetten en aan de langzame toename van de hartziekten waaraan miljoenen mensen vandaag de dag lijden.

CLA, (afkorting voor conjugated linoleic acid oftewel geconjugeerd linolzuur)is volop aanwezig in rauwe melk van grasgevoerde koeien, het is een veel bestudeerd (derivaat van) meervoudig onverzadigd omega-6 vetzuur met veelbelovende goede eigenschappen voor de gezondheid. Het doet in ieder geval wonderen voor knaagdieren, te oordelen aan de honderden artikelen die erover zijn geschreven. Er is veel geld uitgegeven aan CLA, dus je kunt er wel van uit gaan dat er iets mee is.

Onder de vele potentiële voordelen van CLA: het versnelt het metabolisme, het helpt om buikvet weg te krijgen, het vergroot de spiergroei, het verlaagt insuline resistentie, het versterkt het immuunsysteem en verlaagt allergische voedselreacties. En alsof de duivel er mee speelt, het zit 3-5 x zo veel in rauwe melk van grasgevoerde koeien dan in de melk van binnengehouden koeien.

Vitamines:

Bibliotheken zijn volgeschreven over de 2 groepen vitamines, de water- en de vet oplosbare, en wat ze betekenen voor onze gezondheid. Volle rauwe melk heeft ze allemaal, en ze zijn volledig beschikbaar om te worden opgenomen in het lichaam.

Of ze nu helpen je metabolisme te reguleren of de biochemische reacties ondersteunen die energie vrijmaken van het voedsel dat je eet, ze zijn allemaal aanwezig en klaar om voor je aan het werk te gaan.

Om het nog maar eens te herhalen: er hoeft niets te worden toegevoegd aan rauwe melk, speciaal die van grasgevoerde koeien, om het volledig te maken of te verbeteren. Geen vitamines. Geen mineralen. Geen toevoegingen. Het is compleet voedsel.

Mineralen:

Onze lichamen, elk met zijn eigen biochemie net zo uniek als een vingerafdruk, zitten ongelofelijk complex in elkaar, dus bij discussies over mineralen, of welke andere voedingsstof dan ook, moeten we uitgaan van een gebied, eerder dan van specifieke hoeveelheden. Rauwe melk bevat een breed scala van geheel beschikbare mineralen, variërend van het bekende calcium en fosfor tot sporenelementen waarvan de werking van soms nog onduidelijk is.

Voorbeelden van de gezondheidsvoordelen van calcium, een belangrijk element dat volop aanwezig is in rauwe melk zijn onder andere: het terugdringen van kanker, speciaal darmkanker; het leidt tot een hogere bot dichtheid voor alle leeftijden; het verlaagt het risico op osteoporose en breuken bij ouderen; het verlaagt het risico op nierstenen; het versterkt het gebit en het verkleint de kans op cariës, om er maar een paar te noemen.

Een interessant gegeven bij mineralen in de voeding is de delicate balans die ze nodig hebben met andere mineralen om goed te kunnen functioneren. Bijvoorbeeld, calcium moet in de juiste verhouding staan tot 2 andere micronutriënten, fosfor en magnesium, om goed te kunnen worden gebruikt door ons lichaam. En raad eens? De natuur heeft ervoor gezorgd dat in rauwe melk het volledige spectrum aan mineralen in de juiste verhouding staan tot elkaar en is op deze manier van maximaal van nut voor ons.

Enzymen:

De 60+ (bekende) enzymen, volledig intact en werkzaam in rauwe melk hebben een verbijsterende hoeveelheid taken om uit te voeren, elk ervan essentieel voor het in gang zetten van een of andere belangrijke reactie. Sommige ervan zijn melk eigen, andere komen van de nuttige bacteriën die aanwezig zijn in de melk. Alleen het volgen hiervan is voldoende voor een doctoraalstudie!

Het belangrijkste voordeel van voedsel enzymen is wel het wegnemen van een belasting voor het lichaam. Wanneer we voedsel eten dat al de enzymen bevat die nodig zijn voor de vertering er van, betekent dat veel minder werk voor onze alvleesklier (46). Wanneer deze de keus had, denk ik dat dat drukbezette orgaan zich liever bezig zou houden met het maken van metabolische enzymen en insuline, en het aan het voedsel overlaten zichzelf te verteren.

Amylase, bacterieel geproduceerde lactase, lipasen en fosfatasen in rauwe melk breken zetmeel, lactose, vet (triglyceriden) en fosfaatgroepen af, en maken melk makkelijker verteerbaar en maken de belangrijke mineralen vrij. Andere enzymen, zoals catalase, lysozyme en lactoperoxidase helpen om melk te beschermen tegen ongewenste bacteriële infectie, en maken het veiliger voor ons om te drinken.

Cholesterol:

Melk bevat ongeveer 3mg cholesterol per gram (54) –een mooie hoeveelheid. Ons lichaam maakt de meeste die het nodig heeft cholesterol zelf aan, deze hoeveelheid fluctueert weer mee met de hoeveelheid die we binnen krijgen uit ons voedsel.

Hoe meer we eten, hoe minder we aan hoeven te maken. Hoe dan ook, we hebben het nodig. Waarom zouden we rauwe melk dan niet gebruiken als een bron?

Cholesterol is een beschermende/reparerende substantie. Een wasachtige plantensteroïde (die vaak meekomt met de vetten), ons lichaam gebruikt het als een soort waterdicht-maker, en als bouwsteen voor een hele lijst aan sleutel hormonen.

Het is natuurlijk, normaal en essentieel om het aan te treffen in het brein, lever, zenuwen, bloed, gal, feitelijk in ieder celmembraan. De beste analogie aangaande de rol van cholesterol bij verstopte aderen die ik ken is het beschuldigen van de brandweer van het veroorzaken van brand omdat ze altijd bij een brand opduiken.

Ik raad je aan om je serieus te verdiepen in dit specifieke issue aangaande voeding. Als je nog denkt dat cholesterol slecht voor je is, dan kan dit letterlijk je leven redden.

Nuttige bacteriën:

Door rauwe melk te fermenteren kunnen diverse stammen bacteriën die reeds aanwezig zijn of worden toegevoegd (lactobacillus, leuconostoc en pediococcus, om er een paar te noemen) kan het in een nog beter verteerbaar product worden getransformeerd.

Met hoge concentraties melkzuur, een veelheid aan enzymen en toegenomen vitamine hoeveelheid, zorgen “gezuurde” of gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt en kefir (gemaakt met bacteriën en gist, in feite) voor een overvloed van positieve gezondheidseffecten voor de slimme mensen die het eten. Omdat ze van zuur houden, weten deze kleine beestjes zich veilig door de zure inhoud van de maag te manoeuvreren om zo de darmen te bereiken waar ze pas echt beginnen aan hun magische werk.

Sommigen maken daar enzymen aan die helpen proteine af te breken -een grote steun voor mensen met een verzwakte spijsvertering, of het nu komt door leeftijd, bijwerkingen van medicijnen of door ziekte.

Andere soorten zetten zich aan het werk met de vetten door lipasen te maken die de triglyceriden in bruikbare delen splitsen. Nog weer anderen pakken de lactose aan en met behulp van enzymen met klinkende namen als beta-galactosidase, glycolase en melkzuurhydrogenase wordt het omgezet in melkzuur.

Zoals ik al vermeldde bij het deel koolhydraten, kan het een goed ding zijn om melkzuur voor je aan het werk te hebben in je onderste regionen. Weet je nog? Het versnelt de opname van calcium, ijzer en fosfor, breekt caseïne op in kleine deeltjes en het helpt om slechte bacillen uit te schakelen.

Rauwe melk is levend voedsel met opmerkelijke zelf beschermende eigenschappen, maar hier is nog een extra: waar de meeste voedingsmiddelen kwaliteit verliezen als ze verouderen, wordt rauwe melk alleen maar beter!

Met de hulp van fermentatie, kun je een toename verwachten in enzymen, beschikbaarheid van mineralen en algehele verteerbaarheid. Niet slecht voor ouderdom!

Zie hier:

http://selfmatters.nl/waarom-rauwe-melk/

http://selfmatters.nl/rauwe-melk-wat-zit-er-eigenlijk-in/

Quote:
Ik heb alsmaar het volgende gehad: ik wil melk, ik verlang naar melk, maar kan ik er wel tegen? En dan kon ik er niet tegen. Sinds een paar dagen is de drang om melk/kefir te drinken weg. Tegelijkertijd heb ik het gevoel er (ja, kom ik weer met dat vage innerlijke weten) dat dit ook betekent dat ik er nu wel tegen kan

Twijfel niet maar doe, of maak dan Kefir.

Quote:
Maar:

Van gepasteuriseerde melk word ik niet alleen erg moe, ik word emotioneel onstabiel en raak aan autisme. Al van een enkele theelepel. Nou ja, dat was in elk geval enkele maanden geleden nog zo.

Dat maakt dat ik huiverig ben om het uit te proberen. Want als het mis gaat, ben ik niet alleen. Vind ik mezelf geen volwaardig moeder. Ik hoop dat je begrijpt dat ik herhaling daarvan koste wat kost wil voorkomen.

Als je onzeker bent over rauwe melk maakt dan Kefir.

Quote:
Dan rest me toch een vraag omdat ik dolgraag de theorie achter de praktijk wil begrijpen: als je een plantaardig eiwit naast een melkeiwit en vervolgens naast een vleeseiwit zet, hoe verhouden die zich dan tot elkaar met betrekking tot wat ze vragen van de spijsvertering? En hoe verhoudt een rauwe melk eiwit zich tot een gepasteuriseerde melk eiwit en een rauw vleeseiwit tot een gekookt en een rauw plantaardig tot een gekookt plantaardig?

Zoek je naar de naald in de hooiberg Kasja? Maak je spijsvertering zo sterk dat het alles kan verteren. Verdwaal niet tussen de bomen.

Kasja je wilt dolgraag de theorie achter de praktijk begrijpen. Lees hier en verder:

http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-1a.shtml

http://www.beyondveg.com/cat/topics/index.shtml

http://www.second-opinions.co.uk/cooking-1.html#.Ufae7CTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/cooking-2.html#.Ufae_yTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/cooking-3.html#.UfafDSTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/cooking-4.html#.UfafHSTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/cooking-5.html#.UfafKyTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/cooking-6.html#.UfafOCTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/carn_herb_comparison.html#.UfafaiTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/carn_herb_comparison2.html#.UfaffCTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/carn_herb_comparison3.html#.UfafiyTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/carn_herb_comparison4.html#.UfaflyTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/carn_herb_comparison5.html#.UfafpCTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/detox.html#.UfafvSTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/vegetarian.html#.UfagFiTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/should-all-animals-eat-a-high-fat-low-carb-diet.html#.UfagPCTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/should-all-animals-eat-a-high-fat-low-carb-diet-2.html#.UfagUSTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/should-all-animals-eat-a-high-fat-low-carb-diet-3.html#.UfagXiTCS70

https://www.fatsforum.nl/topic/vlees-gaat-niet-rotten-in-je-darmen

http://drbass.com/sequential.html

http://www.naturalnews.com/026292_food_foods_fruit.html