Re: meer koolhydraten + meer vlees = vetvertering en eiwitvertering op z'n gat, wat gebeurt hier???

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid meer koolhydraten + meer vlees = vetvertering en eiwitvertering op z'n gat, wat gebeurt hier??? Re: meer koolhydraten + meer vlees = vetvertering en eiwitvertering op z'n gat, wat gebeurt hier???

#99406

kajsa
Bijdrager

Als Amancay (en jij ook Mike) alleen al dit topic gelezen hebben kun je zien dat ik niet gestimuleerd hoef te worden tot zelf nadenken. Dat doe ik al.

Mijn vragen hier stel ik om dat wat ik bedenk en ondervind te toetsen aan wat anderen denken en ervaren. Ik heb niet de behoefte om als een scholier overhoord te worden. Ik heb school nooit zo leuk gevonden. (understatement!)

Maar vooruit:

Rauwe melk is licht verteerbaar omdat het gemaakt is voor een jong waarvan het spijsverteringssysteem nog niet “af” is. Tegelijkertijd is het niet menselijk en zou daardoor voor ons juist heel moeilijk verteerbaar kunnen zijn, ondanks alle enzymen enz. die “bijgeleverd” worden.

Ik heb alsmaar het volgende gehad: ik wil melk, ik verlang naar melk, maar kan ik er wel tegen? En dan kon ik er niet tegen. Sinds een paar dagen is de drang om melk/kefir te drinken weg. Tegelijkertijd heb ik het gevoel er (ja, kom ik weer met dat vage innerlijke weten) dat dit ook betekent dat ik er nu wel tegen kan.

Ik heb hier kennis opgedaan. Kennis die me laat denken dat het weleens een heel waardevolle toevoeging aan mijn dieet kan zijn. Iets waarvan ik me nog beter kan gaan voelen. Iets waarmee ik mijn dochtertje een goede gezondheid kan laten krijgen.

Maar:

Van gepasteuriseerde melk word ik niet alleen erg moe, ik word emotioneel onstabiel en raak aan autisme. Al van een enkele theelepel. Nou ja, dat was in elk geval enkele maanden geleden nog zo.

Dat maakt dat ik huiverig ben om het uit te proberen. Want als het mis gaat, ben ik niet alleen. Vind ik mezelf geen volwaardig moeder. Ik hoop dat je begrijpt dat ik herhaling daarvan koste wat kost wil voorkomen.

Natasha McBride schrijft in haar boek dat er in melk (ook rauw) heel wat stoffen zitten die een reactie mogelijk maken. Die problemen kunnen veroorzaken.

Goed, een heel relaas. Waaruit je kunt lezen dat omtrent melk angst de boventoon voert… niet zo handig hè…

Tijd om over te schakelen op vertrouwen.

Dan rest me toch een vraag omdat ik dolgraag de theorie achter de praktijk wil begrijpen: als je een plantaardig eiwit naast een melkeiwit en vervolgens naast een vleeseiwit zet, hoe verhouden die zich dan tot elkaar met betrekking tot wat ze vragen van de spijsvertering? En hoe verhoudt een rauwe melk eiwit zich tot een gepasteuriseerde melk eiwit en een rauw vleeseiwit tot een gekookt en een rauw plantaardig tot een gekookt plantaardig?

Geen idee of je nog wilt antwoorden, anders google ik er wel op, ik heb nu in elk geval helder welke vraag ik eigenlijk wilde stellen én ik heb gezien dat ik vanuit angst zit te reageren ipv uit vertrouwen. Dit topic heeft me dus hoe dan ook waarde opgeleverd 🙂

Dank jullie wel!