Re: meer koolhydraten + meer vlees = vetvertering en eiwitvertering op z'n gat, wat gebeurt hier???

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid meer koolhydraten + meer vlees = vetvertering en eiwitvertering op z'n gat, wat gebeurt hier??? Re: meer koolhydraten + meer vlees = vetvertering en eiwitvertering op z'n gat, wat gebeurt hier???

#99388

Webmaster
Bijdrager

Er zijn niet zoveel verschillende eiwitten, wel verschillende aminozuren. Dierlijke producten bevatten alle 8 aminozren die het lichaam zelf niet kan aanmaken en dus uit voedsel moet verkrijgen. Deze zijn: isoleucine, fenylalanine, leucine, lycine, methionine, threonine, tryptofaan en valine. Een ‘compleet eiwit’ bevat deze 8 aminozuren. In totaal zijn er 20 aminozuren, de overige 12 vallen onder de categorie ‘semi-essentieel’ en ‘niet-essentieel’. Een overzicht van alle aminozuren vind je hier:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Essenti%C3%ABle_aminozuren

De eiwitvertering vindt plaats d.m.v. het maagzuur. Maagzuur is zoutzuur (hydrochloorzuur) en dat lost eiwitten op. Het is ook een verdedigingslinie tegen ongewenste micro-organismes, omdat dit levende eiwitten zijn en dus ook oplossen in maagzuur. Bij voldoende maagzuur wordt het eiwitsplitsend enzym pepsine geactiveerd. Eiwitmoleculen zijn nl. de grootste moleculen in ons voedsel en pepsine breekt deze grote moleculen op in kleinere aminozuren, die peptiden worden genoemd. Maagzuur en pepsine zijn samen dus verantwoordelijk voor de vertering van eiwitten en het ontleden van de eiwitten in afzonderlijke aminozuren.

Als er sprake is van onvoldoende maagzuur en daarmee dus ook pepsine gaat je eiwitvertering eraan. Het lichaam gaat dan over op rotting d.m.v. bepaalde afbraakbacterien en schimmels. Dit rottingsproces vedroorzaakt gasvorming, waardoor een ‘opgeblazen gevoel’ ontstaat en/of winderigheid (boeren, flatulentie). Ook kunnen de gassen ervoor zorgen dat maagzuur omhoog wordt gestuwd naar de slokdarm, het beruchte ‘zuurbranden’. Als er sprake is van een ‘lekke darm’ kunnen onverteerde of half verteerde eiwitdeeltjes ook in de bloedbaan terechtkomen en daar een imuunreactie van het lichaam uitlokken. Dit is de basis van zgn. ‘autoimmuunaandoeningen’.

Hopelijk is het zo duidelijk.

Mike