Re: Ingedroogde ontlasting

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Ingedroogde ontlasting Re: Ingedroogde ontlasting

#100891

Anoniem

Eli:

In kokosmeel zit geen resistent zetmeel. Wel veel vezels.

Maar het gaat hier niet zozeer om vezels maar om resistent zetmeel als voedingsbodem voor de juiste darm bacteriën.

Quote:
Onverteerbare koolhydraten zoals resistent zetmeel worden niet afgebroken tot glucose eenheden en hebben dus niet zozeer een functie in de energielevering. Ze doen eerder dienst als voedingsvezel: het resistente zetmeel komt onverteerd in de dikke darm terecht. Hier wordt het opgenomen en gefermenteerd door de flora van darmbacteriën. Dit heeft drie positieve gevolgen voor de vertering: om te beginnen neemt de bacteriële massa toe, waardoor de stoelgang in massa toeneemt. Dit werkt constipatie tegen.

Daarnaast worden korte keten vetzuren aangemaakt tijdens de fermentatie, dit werkt beschermend tegen darmkanker. Tot slot zorgt resistent zetmeel voor een daling van de pH of zuurtegraad. Dit zorgt voor een betere oplosbaarheid van mineralen, vitaminen en sporenelementen en voor een afname van de afbraak van eiwitten.

Bij resistent zetmeel gaat het erom dit met kefir in te nemen om Probiotica via de Prébiotica te kunnen helpen en te versterken.

Je kan dus als Prébiotica resistent zetmeel gebruiken, en je kan de Probiotica (kefir) veel effectiever maken door bijvoorbeeld aan een glas kefir wat resistent zetmeel toe te voegen. Resistent zetmeel is namelijk een voedingsbodem voor de juiste darm bacteriën, dan kunnen ze zich versterken en vermenigvuldigen.

Verder zie ik de resistent zetmeel en kefir als een manier om bij mensen waar de darm darmbacteriën klappen hebben opgelopen, om die weer in het gareel te krijgen. Ook voor een goed lopende ontlasting belangrijk.