Re: Hoe kan ik mijn vader (met schizophrenie) het beste helpen?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Hoe kan ik mijn vader (met schizophrenie) het beste helpen? Re: Hoe kan ik mijn vader (met schizophrenie) het beste helpen?

#99752

Poekie
Moderator

Schizofrenie:

Quote:
De verschijnselen worden verdeeld in de volgende vijf groepen.

Wanen

Hallucinaties

Negatieve symptomen (vlak gevoelsleven, gebrek aan energie en motivatie)

Onsamenhangend gedrag

Ernstig chaotisch gedrag, en lichaamsbewegingen die vreemd overkomen. Dit laatste wordt katatoon gedrag genoemd.

Sommige mensen met schizofrenie vinden zelf dat ze niets mankeren. Dat maakt dat ze geen behandeling willen.

Een schoonzus is gediagnosticeerd met schizofrenie, al zo’n 4 jaar geleden. Om de dooie dood niet dat zij schizofreen is.

Ze heeft geen wanen, hallucinaties, onsamenhangend gedrag of ernstig chaotisch gedrag.

Wel heeft ze een vlak gevoelsleven, gebrek aan energie en motivatie. Die omschrijving is haar, helaas, op het lijf geschreven. Maar vind je het gek als je al 20 jaar anti-depressiva slikt. Dit n.a.v. het overlijden van haar man na een ongeluk met een landbouwapparaat. Nooit is men na een paar maanden gaan kijken of ze al zonder die medicijnen kon, nooit, en nu kan het niet meer. Bovendien krijgt ze er met regelmaat een medicijn bij, vanwege de (bij)werking van de andere medicijnen/rotzooi.

Ze zit als een zombie, al rokend, in haar stoel en heeft geen activiteit meer. Ze geeft antwoord als je haar iets vraagt maar zal zelf niet zo gauw uit haarzelf iets vertellen. Dan ben je eigenlijk toch niet meer levend en ze is pas 65 jaar.

Ze heeft dus toen het stempel schizofrenie op haar voorhoofd gekregen, ammehoela. Maar de naaste familie gelooft het direct. Het is in en in triest.

Lia