Re: Zwak vlees

#25576

Webmaster
Bijdrager

Vroeger was ik ook een ‘sucker’ voor friet. Het water liep me al in de mond als ik de baklucht rook van een friettent! Tegenwoordig ruik ik verbrand en ranzig bakvet en staat de lucht me al tegen. Ik ruik dezelfde gore plantaardige bakvetten ook bij de bakker. Mocht ik toch nog bezwijken voor friet, wat bijv. een jaar of 2 geleden bij mij nog wel het geval was, dan gebeurde er iets heel vreemds: als ik het at had ik nergens last van, de friet smaakte prima (ik koos altijd een tent uit die ‘eigengemaakte’ (in oorspronkelijk Nijmeegs) friet bakte, maar naderhand kreeg ik slijmvorming en knepen mijn longen zich samen en kreeg ik geen lucht meer. Grappig genoeg beschrijft Ramiel Nagel in zijn boek Cure Tooth Decay exact dezelfde reactie op plantaardige, oververhitte vetten! In Flood Your Body with Oxygen schrijft Ed McCabe dat gehydrogeneerde (geharde) plantaardige vetten ontdaan zijn van al hun zuurstof. Vandaar dat je ervan stikt! Deze reactie had ik vroeger nooit (in ieder geval niet in deze mate), nu dus wel. Dan laat je de friet wel gauw staan. Bovendien is aardappel een nachtschade en die vermijd ik tegenwoordig ook met de kennis van nu (zoals politici in Den Haag zo graag zeggen).

Dit probleem zou niet half zo erg zijn als we weer als vanouds in rundervet zouden bakken. Wist je dat de frietjes van McDonald’s om die reden een ‘runderaroma’ hebben? We willen toch hoe dan ook die smaak van rundervet op onze patat proeven! Ooit bakte McDonald’s in rundervet. Totdat een groep extreme veganisten een mediacampagne opzette en het foute verzadigd vet/;cholesterol-argument gebruikte om McDonald’s uiteindelijk te dwingen plantaardig bakvet te gebruiken voor hun Franse frietjes. Zie de film Fat Head van Tom Naughton voor meer info hierover.

Nu is diezelfde groep voedseljihadisten bezig McDonald’s te bewegen om vetten te gebruiken die geen transvetten bevatten, dus nu is het weer niet goed. Ik ben geen fan van McDonald’s en hoef het helemaal niet op te nemen voor een keten die ook gezond fastfood zou kunnen verkopen maar ervoor kiest dit niet te doen. Feit is wel dat ze door dergelijke clubjes geen kant op kunnen met hun bakvet. Verzadigd, dierlijk vet mag niet, want dat zou slecht zijn voor onze gezondheid, maar plantaardig bakvet dat bol staat van de transvetten mag ook niet. Waar moeten ze dan die frietjes in bakken? In water?

Mike