Re: zijn jullie in sympathische – of parasympathische shock?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid zijn jullie in sympathische – of parasympathische shock? Re: zijn jullie in sympathische – of parasympathische shock?

#35830

Webmaster
Bijdrager

Ik zie het iets anders dan in de uitleg wordt voorgesteld:

Sympatische shok is de vechtrespons. Omdat ik nogal yang ben van nature zat ik hier vroeger zeer zeker in. Dit maakte mij een vechtersbaasje. Overigens vocht ik voornamelijk met woorden en niet met mijn vuisten. Ik ben nog steeds goed met woorden, maar gebruik deze nu veel wijzer, niet meer noodzakelijk om mijn gelijk te krijgen of mijn gram te halen. Omdat sympathische shock een yang-energie is overkomt dit vaker mannen.

Parasympatische shock is de vluchtrespons. Rapunzel, jij bent nogal yin ingesteld. Dit ben jij op en top! Jij gaat het gevecht juist uit de weg en spreekt je ook niet uit, maar houdt je juist in. Alles voor de lieve vrede, zslfs als het ten koste van jezelf gaat. Omdat parasympathische shock een yin-energie is overkomt dit vaker vrouwen.

Wat je hier heel duidelijk terug ziet is de vecht-/vluchtrespons die gepaard gaat met adrenaline. Oftewel: stress. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Beide vormen van shock zijn gerelateerd aan de bijnieren. Bijnieruitputting dus. Dat dit epidemisch is, bewijzen de excessen van de samenleving wel, nl. overmatige agressie of depressie. Het merendeel van de bevolking verkeert dus in sympathische of parasympathische shock en lijdt dus aan bijnieruitputting.

Mike