Re: Zijn er voedingmiddelen die jullie echt missen, en toch niet kopen?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Zijn er voedingmiddelen die jullie echt missen, en toch niet kopen? Re: Zijn er voedingmiddelen die jullie echt missen, en toch niet kopen?

#49591

Webmaster
Bijdrager

Ik zette net de TV even aan en zag op RLT4 een stukje van het programma Je lijf + je leven. Hierin kwam toevallig het onderwerp ‘diabetes’ aan bod. Die muts die dat presenteert legde uit dat je cellen draaien op glucose en dat het hormoon insuline de sleutel is van de cellen, zodat de glucose kan binnenkomen en de cellen van brandstof kan voorzien. Oh, en dus is insuline ineens een belangrijk hormoon geworden voor glucosetransport naar de cellen? Deze is zelfs voor mij nieuw!

Vervolgens praat die muts met een ‘expert’. De vraag was: wat is de oorzaak van diabetes? Antwoord: Dat weten we nog niet. Wel weten we dat het te maken heeft met:

– Aanleg

– Overgewicht

– Te weinig lichaamsbeweging

– Roken

Dat weten we nog niet? Waarom weet ik het als niet-‘deskundige’ dan wel? Ik denk dat ik opnieuw een paar keer met mijn hoofd op mijn bureau ga beuken! En wat is volgens de ‘expert’ de beste ‘behandeling’ voor diabetes? Tabletten om de cellen gevoeliger te maken voor insuline! En als dat niet meer werkt? Een combinatie van tabletten! Nu weet ik zeker dat ik even met mijn hoofd op het bureau ga beuken, grrr!

Het programma spitste zich verder toe op meer onderzoek. Want dat is het mantra: we weten het niet en daarom is er meer onderzoek nodig en, natuurlijk, meer geld voor onderzoek. Het is of dat, of is het ‘genetisch’. Niemand die stil staat bij het feit dat we pas ong. 60 jaar een ware diabetesexplosie (en trouwens ook kanker- en hart- en vaatziekte-explosie) hebben. Interessant, zo’n versnelde ‘evolutie’ van 60 jaar waarin onze genen ‘ineens’ zo verzwakt zijn geraakt! Waar is mijn bureau? Ik ga even heel hard beuken!

Mike