Re: Werk, stress en ziektewet

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Werk, stress en ziektewet Re: Werk, stress en ziektewet

#57790

ruud
Bijdrager

Hoi Alexandra,

Dit is ook een kwestie van gevoelsmatig voelen wat van jou is en wat van de ander.

Een werkgever heeft niets te zeggen over persoonlijke keuzes op gezondheidsgebied.

Ook een arbo-arts gaat niet over jouw persoonlijke keuzes op gezondheidsgebied.

Hoogstens wel over hoe je je werk en gezondheidsbeperkingen met elkaar in evenwicht krijgt.

Er is een glibberig gebied waarop arboartsen zich proberen te begeven: namelijk de gezondheidskeuzes die je zelf maakt: maar in principe gaat het ze ook volgens de richtlijnen die zij hebben gekregen ivm omgang van werknemers geen snars aan (daar is echt een richtlijn voor).

Dit is misschien niet iets om direct mee naar de arboarts te schermen, maar je kunt het altijd in je achterhoofd houden, dat het niet aan hem of haar is om zich te bemoeien met je persoonlijke gezondheidskeuzes.

Mensen die wel een galoperatie laten doen, ik ken er 1 op mijn werk, die zijn vaak in de praktijk niet beter af, sterker nog: die sukkelen rustig op de oude voet door of krijgen er nieuwe problemen bij (logisch).

Men zal je altijd proberen in een richting te dwingen waarvan men het idee heeft dat men beter weet dan jij wat je moet doen voor je gezondheid en dat je het fout doet.

Dit is ook mijn persoonlijke ervaring met werkgevers en arboartsen en het kost vaak hoe dan ook gedoe om met dit soort dreigementen om te gaan op de werkvloer.

Zie het echter als niet meer dan dat en besef dat jij je eigen keuzes maakt en dat het vaak niet meer is dan een soort controle over je uitoefenen om je eronder te houden.

Meer is het niet.

Ze zijn niet je lijfartsen, het zijn mensen die beroepsmatig maar wat uit hun nek kletsen om iets soort van zinnigs gezegd te hebben.

Heel verschrikkelijk om op voet van oorlog te leven met mensen, in dit geval met mensen die beroepshalve geacht worden de grootste onzin uit hun mond te laten komen, maar probeer niet door hen serieus genomen te worden in elk geval en houdt gevoelsmatig afstand.

Praktische tips: documenteer alles (emails e.d.) van het reeds gecommuniceerde e.d. en hou je werkgever goed op de hoogte van momenten van uitval, best per mail.

Op dit soort punten hebben ze mij meerdere malen geprobeerd te pakken, ook al is het niet gelukt.

Als je de achterwacht nodig hebt van een arts: zoek een (natuur)arts (www.abng.nl) die je steunt in je persoonlijke keuzes en je wil bijstaan.

Men legt gezonde keuzes uit als bezoeken aan een arts tegenwoordig: en in dat geval heb ik veel steun gehad van artsen, pure zelfbescherming.

Dat zou mijn advies zijn, uit ervaring geboren.

Dit leidt tot zo min mogelijk stress, maar stress voorkomen doe je niet zo lang je met dit soort beroepsrobots te maken hebt.

Of je verzopen bent, nu je voor de rust hebt gekozen is ook maar de vraag verder.