Re: Wat te doen als je weg in t leven kwijt bent?

Forum Forums Wereldpolitiek & nieuwsachtergronden Wat te doen als je weg in t leven kwijt bent? Re: Wat te doen als je weg in t leven kwijt bent?

#24649

autumn
Bijdrager

@ Joey

Quote:
Ik heb mijn hele leven lang,nog steeds,vanalles gedaan/gezorgd/zorgen gemaakt voor dierbaren om mij heen…..om uiteindelijk telkens opnieuw in de steek gelaten te worden.

Je klinkt als iemand die vanuit een zorgpatroon zorgt voor andere mensen. Waarschijnlijk heb je dit jezelf als kind aangeleerd. Als er te weinig aandacht voor een kind is doordat er problemen in het gezin zijn, dan gaat dit kind zelf het contact opzoeken door voor de mensen te gaan zorgen. Zo ontstaat een zorgpatroon die meegenomen wordt in de volwassenheid. Menig sociaal mens loopt met zo’n zorgpatroon rond, of ze nou in de zorgsector werken of niet. Veel van dit soort mensen zorgen voor hun partner of voor hun dierbaren. Dit doen ze niet 100% puur vanuit liefde en overvloed, maar ook omdat ze met een gekwetst stuk rondlopen en de omgeving gebruiken om hun patroon uit te leven. Realiseer je het volgende: Zorgen voor anderen kan anderen ook de verantwoordelijkheden uit handen nemen om voor zichzelf te zorgen. Het kan het vertrouwen in hun eigen zelfredzaam ondermijnen. Zo’n zorgpatroon trekt ook mensen aan die lessen te leren hebben op het gebied van zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Het kan mensen aantrekken die graag parasiteren op de grenzeloze vrijgevigheid van mensen zoals jij. En uiteindelijk blijf je leeggezogen achter en voel je je een slachtoffer van andermans inhaligheid. Maar jij bent als gever verantwoordelijk voor jezelf en jij dient ervoor te zorgen dat je jezelf niet weggeeft. Over het geheel genomen dien je voor tenminste 51% aan jezelf te denken! Je kunt niet van anderen verwachten dat ze ook voor jou zorgen, dit dien je zelf te doen.

Joey, begrijp me niet verkeerd. Ik zeg niet dat je geen goodwill hebt om mensen te helpen, ik zeg dat je mogelijk deels vanuit een patroon handelt en dit is nooit vrij. Dit belemmert je juist. Tevens wil ik vermelden dat je dierbaren zich misschien wel helemaal niet bewust zijn van hoe veel ze mogelijk van je vragen.