Re: Wat is jouw ultieme, meest vreemde smaakcombo?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Wat is jouw ultieme, meest vreemde smaakcombo? Re: Wat is jouw ultieme, meest vreemde smaakcombo?

#25536

Webmaster
Bijdrager

Alleen maar als je lever in staat is deze goed te verwerken. Je lever is een vetverbrandingsorgaan maar daarom hoef je je lever nog niet te overladen met vetten als je nog volop in de suikerverbranding zit. Dan werkt het averechts. Zie mijn recente advies aan Albert:

De reden waarom GAPS te weinig voor jou heeft gedaan zonder toevoeging van vaste koolhydraten is dat het behoorlijk op de WAPF-leest geschoeid is, dus het accent legt op vetten en eiwitten. Ik ben weliswaar een voorstander van deze manier van eten, maar ben realistisch genoeg om te zien dat niet iedereen daar in die mate evenveel baat bij heeft, omdat het lichaam zich nu eenmaal vanuit een suikerverbranding niet ineens in een vetverbranding laat dwingen.

Vandaar dat ik je aanraad om je koolhydraatconsumptie op te voeren, zodat je lichaam in ieder geval weer in een ‘comfort zone’ komt. Pas daarna kun je langzaam je koolhydraatconsumptie afbouwen en vervangen door vetten en eiwitten. De koolhydraten zullen je stofwisseling meer normaliseren, waardoor inname veel meer weer opname wordt. Nu stagneert de boel door een te hoge vetconsumptie en een te lage koolhydraatconsumptie.

Vandaar dat vaak een vetarm dieet wordt geadviseerd om de lever te zuiveren. Dit is vermijdingstactiek en dat sta ik, zoals je weet, niet voor. De lever zal moeten wennen aan die vetten en uiteindelijk in de vetverbranding terecht moeten komen, maar de boel forceren zorgt dat de boel vastloopt. Daarom adviseer ik jou exact hetzefde, Rapunzel. Met ie bakken vet bereik je niets als het niet wordt opgenomen en verbrand. Het werkt eerder overbelastend voor de lever.

Daarmee is niet gezegd dat verzadigde vetten overbelastend en slecht zijn voor de lever! Integendeel, de moleculen zijn kleiner, dus de lever heeft er minder werk aan dan olijfolie of andere plantaardige, onverzadigde olien. De lever heeft het minste werk aan de zgn. MCT’s (vetten met een middellange keten), zoals kokosolie en palmolie, deze gaan min of meer meteen het bloed in.

De moraal van het verhaal is: doe dit met beleid. Forceer de boel niet en wees niet bang om meer koolhydraten toe te voegen als je hier overduidelijk baat bij hebt. Zoek je ‘sweet spot’ op, zodat je niet te veel en niet te weinig koolhydraten consumeert. De gouden regel is: hoe minder koolhydraten je eet, hoe meer vetten je ertegenover moet zetten. Maar dat moet je lever op dat moment wel aankunnen! Zo niet, dan minderen met de vetten en meer koolhydraten toevoegen. Het einddoel moet echter wel vetverbranding zijn, de natuurlijke stofwisseling van de mens en ook van alle dieren, zelfs de planteneters:

http://www.second-opinions.co.uk/should-all-animals-eat-a-high-fat-low-carb-diet.html

http://www.second-opinions.co.uk/should-all-animals-eat-a-high-fat-low-carb-diet-2.html

http://www.second-opinions.co.uk/should-all-animals-eat-a-high-fat-low-carb-diet-3.html

http://www.second-opinions.co.uk/fat-not-protein.html

Mike