Re: Vragen over vetoplosbare vitamines

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Vragen over vetoplosbare vitamines Re: Vragen over vetoplosbare vitamines

#46510

Webmaster
Bijdrager
Quote:
Ik dacht uit het boek van W.P. opgemaakt te hebben dat hij de vetoplosbare vitamines als activators zag en niet vetten in zijn algemeenheid. Dan zou de verteringsvolgorde kunnen luiden:

vetoplosbare vitamines (dus dierlijke vetten) -> mineralen -> wateroplosbare vitamines

Klopt dit dan beter? Helpen/bevorderen de vetoplosbare vitamines de opname van mineralen en helpen/bevorderen de mineralen de wateroplosbare vitamines of zijn ze echt noodzakelijk hiervoor? Zou je zonder vetoplosbare vitamines geen mineralen en vervolgens ook geen wateroplosbare vitamines opnemen?

Dit is een goede nuancering, waar ik me in kan vinden. Ja, de vetoplosbare vitamines (activators) bevorderen de mineraalopname en ja, de mineralen bevorderen de opname van wateroplosbare vitamines. Het zijn allemaal sleutels in elkaars contactslot. Aan de basis van dit alles staan inderdaad de dierlijke, vetoplosbare vitamines (A, D, en K) en zonder voldoende inname hiervan vindt er geen of onvoldoende opname van wateroplosbare vitamines plaats. Het Ondervoedingscentrum ‘onderwijst’ ons uitsluitend over de wateroplosbare vitamines (B en C) en maakt ons bang voor de vetoplosbare vitamines, waardoor je multi’s kunt slikken tot je blauw ziet, maar je lichaam zal het er linea recta weer uitgooien (vandaar dat je geel piest als je een vit. B-complex slikt). Je werkelijke ‘multi’ is je VOEDING!

Quote:
Als vetoplosbare vitamines nodig zijn om mineralen op te nemen (in plaats van vetten in zijn algemeenheid), dan zou kokosolie dus niet in aanmerking komen en plantaardige olien in zijn algemeenheid niet zo, aangezien die slechts vitamine E als vetoplosbare vitamine bevatten.

Dit is correct. Er zit ook geen cholesterol in en dat is een belangrijke bouwsteen voor de hormoonklieren. Vandaar dat men op tropische eilanden niet uitsluitend kokosnoten verzamelde, maar ook actief joeg op kokoskrabben en vis en schaaldieren en zelfs met gevaar voor eigen leven op haaien, vanwege hun lever.

Quote:
Hoe kwamen de natuurvolkeren trouwens aan vitamine E, wanneer zij enkel op dierlijke voeding leefden?

Van de vetoplosbare vitamines is vit. E de enige die zowel in plantaardige vorm als dierlijke vorm identiek is. Het dierlijke vet bevatte dit al automatisch.

Quote:
Is het nodig om bij iedere maaltijd vetoplosbare vitamines binnen te krijgen? Of slaat je lichaam ze ook op en kan die ze op ieder gewenst moment te voorschijn halen om de opname van mineralen en andere vitamines te bevorderen of mogelijk te maken?

Ga er nu maar van uit dat er bij ons moderne mensen eerder sprake is van schaarste dan van overvloed en dat opslag niet eens aan de orde is. Laten we eerst maar eens de gigantische tekorten weg zien te werken waarmee de meesten van ons al zijn geboren. Dus ja, bij iedere maaltijd vetoplosbare vitamines. Calorieen doen er niet toe, het gaat om een zo hoog mogelijke VOEDINGSWAARDE. Er is niets voedzamer dan grote concentraties vetoplosbare vitamines!

Mike